Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в културните институти във Видин протестираха символично

3
Снимка: Радио ВИДИН

Работещите в областта на културата в общинските и държавни структури във Видин се включиха в националния протест днес, 1 ноември, в 12:00 часа пред крепостта "Баба Вида". Организатор на протеста е Национална федерация "Култура" към Конфедерацията на труда "Подкрепа". 

Недоволството на служителите е не само срещу унизително ниските възнаграждения, но има искания за изравняване на работните заплати с тези в образованието, както и за по-голям бюджет за култура, каза Калин Виденов, заместник-председател към КТ "Подкрепа", федерация "Култура" и уредник в "Баба Вида":

"Нашият протест не е само за по-високи възнаграждения... Това, което искаме е изравняване на парите в културата с тези в образованието. Ние сме пазители на националната култура и националната  ни гордост... Сега е символичен протестът ни, но ще премине в ефективен такъв."

Сашка Бизеранова, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в Регионалния исторически музей във Видин очерта и проблема с изплащането на възнагражденията на пенсионираните колеги, което по-късно затруднява нормалната дейност на културните институти:

" ... Финансирането ни е обидно пренебрежително ниско. Когато някой се пенсионира, сумата която той трябва  да получи, да бъде извън стандартите на музеите, защото така се намалява годишната субсидия... Имаме нужда от подкрепа на Министерството на финансите."

Общинските културни институти също подкрепиха стачните действия на своите колеги. Тук имаше представители на читалищата, Симфониета - Видин, Ансамбъл "Дунав", Градски духов оркестър, Държавен куклен театър, Драматичен театър. Всички те искат достойно заплащане на своя труд като е крайно време да се помисли за културата, каза Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство" в Община Видин:

"Събрали сме се тук, за да кажем, че е крайно време да се помисли за културата, така както се случи в образованието. В сферата на културата нещата отиват все по-зле. Изключително трудно е не само за държавните, но и за общинските културни институти. Ние заставаме зад колегите си, настояваме държавата да обърне внимание и на общинските културни институти..."

Представителите на културните институти призоваха за подкрепа и напомниха, че исканията са справедливи, защото целят запазването на българската култура. Предупреждават, че ако не бъдат чути, ще преминат към национални ефективни стачни действия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25