Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои тестване на системата за предупреждение BG-ALERT в Северозапада

То ще бъде извършено на 14 ноември от 12:00 ч. до 12:30 ч.

Снимка: БНР

Загадъчно съобщение, изпратено до мобилни телефони от BG-ALERT, изплаши много българи снощи. Съобщението, което получиха част от клиентите на един от мобилните оператори, предупреждава за предстояща опасност. Тази сутрин от Министерството на вътрешните работи разпространиха до медиите позиция, предоставена от изпълнителя, ангажиран с реализирането на системата BG-ALERT. В нея се посочва, че във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 1 ноември от 18:55 ч. до 19:00 ч. са проведени предварителни тестове. Поради "човешка грешка" са изпратени две различни съобщения през мрежата на един от мобилните оператори, които са получени от техни крайни клиенти. От фирмата се извиняват на населението и всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. И допълват: "След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии".

През ноември предстоят тестове на системата BG-ALERT, става ясно от графика, публикуван на интернет страницата на системата. Целта на тестовете е проверка функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства. За областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен тестването ще бъде на 14 ноември. При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 ч. до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим. На 29 ноември ще се осъществи национален тест в цялата страна.

BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития (бедствия, извънредни ситуации и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото) чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

От днес пети блок на атомната централа е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщават от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

обновено на 05.05.24 в 13:50

Видинчани се помолиха на най-светлия християнски празник

Празнична литургия за Второ Възкресение беше отслужена във Видин.  Преди обед в първия ден на Великден за втори път, след отминалата нощ, се четат евангелските текстове, свързани с възкресението на Иисус Христос. В катедралния храм "Св. великомъченик Димитър Солунски" службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит..

публикувано на 05.05.24 в 13:32

Беседа за изначалното родово познание ще се проведе във Видин

Беседа за изначалното родово познание и пазенето на традициите с лектор Росица Гергова ще се проведе във Видин, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм", разказва  родовият  терапевт Росица Гергова, която се определя и като родолог, пазител на българщината и обучител:   " Идвам във Видин за трети път и моето посещение е..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Козунак и фолклорен концерт във Враца за Великден

За поредна година Възкресение Христово във Враца ще бъде посрещнато със 100-метров козунак и богата програма. От организатора на проявата - Община Враца, поканиха жителите и гостите на града на централния площад "Христо Ботев" в неделя /5 май/. Честването ще започне от 11:30 часа, а кулминация в празничния ден е концертът на фолклорната певица –..

публикувано на 05.05.24 в 08:10

Стотици посрещнаха Христовото възкресение във Видин

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение.  В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:38

Враца посрещна Възкресение Христово

Празничните великденски служби събраха стотици вярващи в храмовете във Враца.  Озарена от пламъка на хиляди свещи тържествената пасхална служба в нощта на Великден в  митрополитския храм  "св. Николай"  започна с огласяването на евангелския разказ за жените мироносици, които първи отишли при гроба Господен, и се удостоили да чуят от ангела..

публикувано на 05.05.24 в 07:17

Честито Възкресение Христово!

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха) Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той..

публикувано на 05.05.24 в 00:00