Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпът до "Баба Вида" е спрян за неопределeно време

Снимка: Радио Видин


Спрян е достъпът до най-посещавания туристически обект във Видин – крепостта "Баба Вида", заради опасност от срутвания. За нуждата от реставрация от Регионалния исторически музей алармират отдавна, но напоследък са извършвани само аварийни ремонти. Крепостта е паметник на културата от национално значение, а Общината получи безвъзмездно за десет години правото на управление със задължение да се грижи за стопанисването ѝ.

Достъпът до "Баба Вида" е ограничен след като от музея сигнализирали за опасност от срутване, каза временно изпълняващият длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров.

"Тук просто няма как да се сложат едни предпазни въжета или ленти и да ги заобиколиш. Маршрутът за посещения е един и същ, а компрометираните, и опасните участъци, които в момента видях, са точно по този маршрут, по който трябва да мине един посетител."

В края на август падна част от външната крепостна стена на "Баба Вида", но участъкът не попадаше в маршрута на туристите и достъпът до обекта не беше затворен. Сега опасността от срутване е във вътрешния двор, откъдето минават всички посетители, обясни директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова.

"Вече опасността е по-голяма, защото точно над прага на свода на вътрешния двор има един огромен камък, който се вижда как е отцепен, т.е. липсва вече хоросана, който го държи и това става изключително опасно, защото тук минава основният поток на посетителите.“

През септември, след среща в Министерството на културата, на Общината е поставен седемдневен срок, в който да потърси инженер конструктор и той да изготви становище за аварийно укрепване, казадиректорът на музея .

"От тук насетне да се придвижат документите към министерството, като те обещаха, че бързо ще отреагират и ще позволят аварийни ремонти на местната, които е необходимо."

До сега авариен ремонт на участъка, в който в края на лятото беше установено срутване, не е извършен. Разочаровани заради спрения достъп до крепостта са туристите.

"Да хубаво е да я видим отвън. Тя е импозантна, но много ни липсва, че не можем да влезем вътре."

"Определено сме разочаровани, защото специално за това дойдохме, а пък да бъде затворена и то в събота, когато толкова хора могат да я видят."

В началото на следващата седмица ще бъде свикана комисия, която да каже до кога ще остане затворена "Баба Вида".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 май 2024 година

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие Общинският съвет във Видин . Целта на декларацията е да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга. С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  В..

публикувано на 27.05.24 в 18:00

Намаляват избирателите в област Монтана

С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  Спрямо вота от април, миналата година, ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков .  Първоначално от избирателната комисия са били заявени по 118 000 бюлетини за двата вота, в..

публикувано на 27.05.24 в 16:27

Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд обвиняем за катастрофа

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП с причиняване на смърт, извършено след употреба на наркотик.  Обвиняемият, на 31 години, е правоспособен водач на МПС, налагани са му наказания по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Същият е осъждан.  Вечерта на 19.06.2020 г. той бил помолен от приятеля си..

публикувано на 27.05.24 в 16:16

Нормално протекоха матурите по български език и литература във Видин

Днес се проведе Националното външно оценяване по български език и литература, на което се явяват четвъртокласниците. Изпитът беше с продължителност 60 минути,  а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата във Видин премина спокойно, каза за Радио Видин Веселка Асенова началник на Регионално управление на образованието Видин:..

публикувано на 27.05.24 в 16:01

Клубът за Българско овчарско куче в Берковица с награди на Национален събор

Две награди спечели "Клуб за Българско овчарско куче" в Берковица, в дванадесетия по ред "Национален събор на овцевъдите в България". Състезанието се проведе през уикенда в района на Петропавловския манастир, под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, обясни Пламен Ерменков , председател на клуба: "Представихме породите..

публикувано на 27.05.24 в 15:45

Подготвят празнична програма за Деня на детето в Синаговци

Празнична програма по случай Деня на детето - 1 юни, подготвят в Народно читалище "Наука 1925" във видинското село Синаговци. Това каза за радио Видин Даниела Георгиева , секретар на читалището:   "Част от нещата са изненада, но ще има лакомства на корем, състезания с чували, ще им покажем игра на ластик и други игри от нашето време, на които ние..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Районното управление на МВР в Роман ще е с нов статут

Утре, 28 май, пред Районното управление на МВР в гр. Роман ще се проведе тържество с което официално ще бъде обявен новия статут – Районно управление на МВР. През последните две години статутът му беше УП /Участък полиция/ към РУ Мездра.  На тържеството ще присъства и министъра на МВР Калин Стоянов.  Началото е от 12:00 часа п ред сградата на РУ в..

публикувано на 27.05.24 в 14:57