Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След местния вот: Какво искат видинчани от новия стар кмет

| Репортаж
Снимка: Радио ВИДИН

Цветан Ценков спечели втори мандат във Видин и заедно с екипа му в следващите 4 години ще работят по благоустрояването на града, както и за развитието му в различни сфери. Досегашният кмет спечели на балотажа с 57,28 % срещу Александър Матеев, за когото гласуваха 39,92% от имащите право на глас в общината. Общо 458 души са посочили в бюлетината "Не подкрепям никого". 

Ден след като станаха ясни резултатите от втория тур на местния вот, направихме проверка сред нашите съграждани - доволни ли са от резултатите и какви са очакванията им за близкото бъдеще. Първата ми среща беше с две млади дами, едната - студентка, с намерение да се завърне във Видин, другата - предстои да започне висшето си образование и с ясна позиция за живота и своето бъдеще. Какво трябва да се подобри в родния им град и защо техният път води обратно към дома, разбираме от самите тях.

"Има какво да се желае, както винаги има доволни, има и недоволни. Аз си обичам Видин, искам да се върна тук след като завърша студентството си, та много бих се радвала, ако градът продължи да разцъфтява и може би да, някои неща да се коригират... Аз лично съм разочарована от поддържането на архитектурните паметници в град Видин при условие, че едната кула, така да се каже, се крепи на един камък - това не е редно, защото тази крепост е историята не само на град Видин... Да, със сигурност ще се върна тук, това е прекрасен град, колкото и да е малък и колкото и да казват, че е западнал - той е прекрасен град. И според мен, който и да било да го управлява, ще го направи страхотен... Тук има много безработни хора... Това е минус за града."

Лора Владимирова е една от емблемите на журналистиката във Видин. Тя коментира за Радио ВИДИН резултатите от изборите:

"О, разбира се, доволна съм! Ценков в мандата си успя да направи доста неща, които се виждат. Не знам доколко ще има бюджет за подобни неща, но Видин не бива да умира. Не ви ли прави впечатление, че Видин има ученици и пенсионери, че младите хора са малко. Вярно, има майки с колички, което е чудесно, защото имаше периоди, в които не можеше да се види едно бебенце, което беше много жалко. Но Видин не бива да умира просто, защото е град с история, град с традиции и красив град. Старият-нов кмет да запази екипа си, защото явно добре работи с него. Евентуално новите, които ще вземе, да бъдат по-почтени, не за нещо друго, ами защото градът е малък и всичко се знае... Видинчани са доволни от Ценков. Другите кандидати - те просто не бяха конкурентоспособни."

Работни места за младите и развитие на туризма са сред останалите искания на видинчани:

"Децата учат за висше образование и сега няма работа. Кметът да си гледа там европейски проекти, да прави заводи - да има работа... Да продължава така, добре се справя... Доволна съм, да... Според мен туризмът да се развива, то във Видин - каква друга перспектива, освен туризъм?! Повече туристи и да се наблегне на визията, може би, повече, туристическата визия. То е важно магистралата да се построи, но от кмета какво зависи, от него не зависи тая магистрала. Друго какво, ами да се отворят нови работни места, да се върнат младите... Доволни сме от избора, да продължава да действа така, както действаше досега, с още по-големи усилия."  

Както се казва, няма правилен и лош избор. Има само такъв, който става пример - единият за подражание, другият - не. Единственото важно е това ние като граждани да упражним правото си на глас, защото това е наше право, отговорност и задължение. А нашият глас, това е и нашето бъдеще. Резултатите са ясни, изборът е направен. Какво предстои оттук нататък, това тепърва предстои да разберем.
По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12