Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основно училище "Любен Каравелов" във Видин отбеляза патронния си празник (СНИМКИ)

| Репортаж
22
Снимка: Виктория Топалска



Основно училище "Любен Каравелов" във Видин отпразнува 113 години от своето създаване. Тържественият ден започна рано сутринта и продължи до обяд, а в него взеха участие както преподаватели, така и ученици от всички класове. Проявите стартираха с награждаване на победителите от традиционните щафетни надпревари, а директорът на учебното заведение, Галина Нетова, връчи грамоти на отборите, класирали се на първо, второ и трето място. Първи пристигнаха на финала учениците от пети "а" клас, второто място зае отборът на пети "в" клас, на трето място се нареди трети "б" клас. Наградени бяха и учениците, класирали се на състезанието за детска рисунка "Аз и детското полицейско управление". Емануела Владимирова Томова получи грамота за второ място в конкурса, а Ивайло Петков Петков се класира на трето място, за което също беше удостоен с грамота.

Всички ученици поднесоха цветя на барелефа на Любен Каравелов в двора на училището. Какво празнуват днес и кой е човекът, на чийто паметник поднесоха цветята, това попитахме най-малките:

"Празнуваме, защото е празник на училището... Празнуваме празника на нашето училище... Любен Каравелов е един от нашите будители... Един от многото апостоли на България... Той е революционер... Народен будител... Той е революционер, създал е това училище... Той е този, който ни е създал училището... Той е бил в комитетите на Левски и през това време е писал книги и е бил голям почитател на Левски... Той е създал училището и не се сещам друго..."

Попитахме и по-големите ученици, с които анкетата премина като урок по родолюбие.

"Празнуваме патронния праник на училището... Любен Каравелов е, как да го кажа, той е писал стихотворения и се е борил за България... Любен Каравелов е будител, който е писал стихотворения и такива неща... Той се е борил с Васил Левски и другите, за да освободи България... Любен Каравелов е писал стихове и разкази. Бил е революционер, живял е в Румъния... Той е революционер, писател, поет, журналист, енциклопедист..."

Всички бяха в празнично настроение, не само учениците, но и техните учители. На празника присъстваха и две дами, вече пенсионерки, чийто живот преминава в училище "Любен Каравелов". Това са Снежанка Първулова и Татяна Маркова. За госпожа Първулова срещите с това училище не са свързани само с преподавателската ѝ дейност. Тя вече е баба, възпитаваща внучето си на уважение и почит към тази институция, към учителите и славните българи, на които се кръщават нашите училища. Лично тя присъства на откриването на новата сграда на училището преди много години.

"Бях в новото училище, когато започна. Идвам всеки ден да водя детето. Най-хубавото училище беше това, а какъв колектив сме били - млади всички, двадесет и няколко, тридесетгодишни. Целият колектив бяхме млади и хубави... Първата година, когато новата сграда беше, аз тогава дойдох на работа и посрещнахме Александър Фол, дойде да открие училището"- разказа за Радио ВИДИН бившата преподавателка.

Татяна Маркова започва работа в училище "Любен Каравелов" още по-рано, когато не е имало ново крило на сградата. Тук завършва и професионалната ѝ кариера.

"Аз съм започнала в старото училище. Шестгодишните съм ги поела аз... Тук се пенсионирах през 2010 година... Снощи ме поканиха и всяка тяхна покана е закон за мен. Просто изпитвам удоволствие да съм тук. Идвам, въпреки че живея на село. Взех си автобусчето сутринта и дойдох... Търпение да имат младите учители. Търпението е истината и добро отношение - да го помилваш, да му се порадваш и да му обясниш, а не да му се караш. Трябва понякога и да си по-сериозен, но трябва да преценяваш към кое дете как да се държиш." 
 
Празнично настроение, цветя и лека нотка на меланхолия - така премина днес тържествения ден за възпитаниците и преподавателите на Основно училище "Любен Каравелов" във Видин. Програмата завърши с концерт на учениците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30