Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 ноември 2023 година

Снимка: Радио Видин

Интерактивна мултимедийна експозиция е разположена в реновираната зала на Екимджиевата къща в град Оряхово. Изложбата се казва "Марин Върбанов. Принцът от Оряхово." и е посветена на световноизвестния майстор на текстила, променил завинаги света на изкуството. Изложбата разказва с езика на съвременните технически средства за живота и творчеството на роденият в крайдунавския град професор Върбанов. 


Общинските съветници от Враца, кметът на общината Калин Каменов и новоизбраните кметове на села положиха клетва в тържествена обстановка. Празничната сесия, която се провежда в деня, в който се навършват 146 години от освобождението на Враца, беше в Градската концертна зала, където нямаше места за седящи. Митрополит Григорий и Мария Попова, председател на общинската избирателна комисия във Враца бяха сред официалните лица на събитието.


Общо 248 жалби са подадени от кандидати за кметове и общински съветници в административните съдилища в страната до вчера срещу резултатите от първия тур на местните избори. 67 са оспорените резултати за избор на общински съветници и по жалбите вече са образувани административни дела в първоинстанционните съдилища, като част от тях ще бъдат обединени. 


Александър Матеев, който беше издигнат за кандидат за кмет на община Видин от партия ГЕРБ и беше водач на листата с общински съветници на формацията, е подал заявление, че се отказва от мястото си във видинския местен парламент. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия, с което се определя и кандидатът, влизащ на негово място - Христо Христов, който е следващият в класирането. 


През октомври във Враца са били изплатени забавени заплати в размер на 482 000 лева. Това е станало след намесата на Инспекцията по труда във Враца, съобщи директорът на институцията Румен Младенов. Става дума за възнаграждения предимно в здравни заведения. През 10-ия месец от годината са били установени работници, които са без трудови договори.


В Дирекция "Социално подпомагане" Мездра, която отговаря за общините Мездра и Роман продължава разглеждането на подадените молби за енергийно подпомагане през зимния период. За период от 5 месеца, считано от 1 ноември се изплаща сумата от 546.85 лева. Подадените заявления до този момент за двете общини са почти 3000. За община Мездра те са 1830, като от тях са одобрени 1440 молби. За община Роман от подадени 964 молби са одобрени 783.


Отпадане на задължителната карантина за носители на Covid-19, болни и техни контактни лица ще обсъдят на първо четене депутатите от Комисията по здравеопазване в парламента. Промените в Закона за здравето бяха одобрени от Министерския съвет в началото на септември. Към момента, при положителен резултат за Covid-19 заразеният се карантинира за 7 дни, а контактните му - за 5 дни. 


Във Враца ще се проведе събитие в подкрепа на нациоаналната кампания "Капачки за бъдеще". Организаторите на инициативата от клуб Бъдеще - Враца приканват всички, които са съпричастни с благородната кауаза за закупуване на шеста неонатална линейка в България, да донесат пластмасови капачки. За целта на 12 ноември (неделя) от 10 до 12 часа ще бъде организиран пункт за предаване на капачки на паркинга на хипермаркет във Враца.


172 граждани на Видинска област са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 г. до момента.


Граждани инициираха подписка срещу изсичането на дървета в известния като "Звездите" комплекс "Петко Каравелов" във Видин. Три дървета са премахнати, други три са планирани за отсичане във връзка с благоустрояването на комплекса. Подписката ще бъде връчена на кмета на Община Видин с молба да бъде преразгледано решението за отсичане на дърветата. Жалба е подадена до Административния съд, който се очаква да се произнесе по законосъобразността на решението. 


"Погледни в бъдещето си“ е новата кампания на Фондация "Искам бебе" в Северозападна България. Тя е насочена към здравето на жените - превенция на рака на маточната шийка и на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус. Прегледите ще се проведат на 2 декември в Кабинета по репродуктивно здраве на фондация "Искам бебе" във Враца. Същия ден там ще се извършват гинекологични прегледи и изследвания на двойки с репродуктивни проблеми.


Допълнителни средства ще получи Регионалният исторически музей във Видин. Като допълнение към бюджета за 2023 година се отпускат 59 102 лева. Голямата конференция, която сега предстои е организирана от музея и е посветена на демографските кризи и проблеми през вековете. Ще се състои на 23 и 24 ноември. Участие в конференцията са заявили и специалисти от Сърбия, които ще се включат с доклади.


Пет годишни и шест еднократни стипендии връчи днес кметът на Монтана Златко Живков. Те са разпределен в три области – "Наука и технологии", "Изкуство" и "Спорт".  Учениците, които бяха отличени са национали и международни призьори в конкурси, фестивали, турнири и шампионати. 


Рекорден брой произведения са получени в тазгодишното издание на поетичния конкурс "Доброглед", организиран от Народно читалище "Паисий Хилендарски" - Димово и Община Димово. Свои поетични творби са изпратили участници от цялата страна. Награждаването е на 11 ноември (събота) от 17:00 часа в ресторант "Престиж" в град Димово.


Полярно сияние озари небето у нас преди дни. Изключително рядкото и красиво явление беше наблюдавано от различни краища на страната. Причината за оцветения в червено небосклон е силна магнитна буря.  Подобни явления носят и определени опасности свързани с аварии в електричеството и смущения с радиовръзките, които биха могли да причинят.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30