Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади лекари с безплатни прегледи за рак на простатата във Видин

Снимка: Личен архив

Двама млади лекари от клиниката по урология на Александровска болница ще преглеждат безплатно във Видин. Поводът е Месецът на мъжкото здраве, който се отбелязва през ноември, и желанието на д-р Христо Христов и на неговия брат д-р Живко Христов да помогнат на мъжете от родния си град да обърнат внимание на собственото си здраве. 

"През ноември „слагаме“ мустаците и насочваме вниманието си към световното движение "Movember", което популяризира грижата за мъжкото здраве и набира средства за борбата с рака на простатната жлеза при мъжете. Инициативата се заражда спонтанно в Мелбърн, Австралия, през 2003 година, когато няколко приятели решават да възродят идеята за добре поддържания мустак. Много бързо тази чисто естетическа мъжка кауза прераства в благотворителна такава и към момента в нея участват повече от 21 държави по целия свят, сред които и България. Кампанията "Мовембър" се организира с цел повишаване осведомеността за здравословните проблеми, засягащи мъжете. Такива са ракът на простата и на тестисите, както и психическото здраве", обясниха лекарите. 

Ракът на простата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете у нас. Ето защо е препоръчително провеждането на профилактични прегледи поне веднъж годишно след 50-годишна възраст, а при фамилна обремененост - след 45, съветват лекарите. 

"В България, както и в другите страни, ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете с тенденция за нарастваща заболеваемост. Според статистиката един на осем мъже получава диагноза рак на простатната жлеза. Честотата на простатния карцином варира в широки граници в отделните държави, като най-високи са нивата в САЩ, Канада и Скандинавския полуостров, а най-ниски в Китай и други части на Азия. Тези разлики са причинени от генетични фактори, излагане на непознати външни агенти, както и различия в здравните системи и регистрация на случаите, а най-вероятно като комбинация от изброените. Приблизително 60% от случаите на пациенти, диагностицирани с рак на простатата, са на възраст над 65 години. След 50-годишна възраст нивата на заболeваемост значително се увеличават, което прави заболяването социално значимо, защото много от мъжете са в активна трудоспособна възраст."

Изследването за рак на простата се извършва с модерна апаратура, която позволява откриването на заболяването в много ранен стадий, обясниха още лекарите:

"Освен туморния маркер - PSA, който е задължителен, прегледът включва ехографско изследване и евентуално ректално туширане. Урологията е една от много бързо развиващите се технологично дисциплини. В момента в клиниката по Урология към УМБАЛ „Александровска“ разполагаме с много модерна апаратура за диагностика на рак на простатната жлеза, а именно 3D фюжън биопсията. Това е метод, в съчетание с ядрено магнитния резонанс и ехография, с който ние можем да хващаме рак от порядъка на 5 до 10 мм, което е изключително ранен стадий на заболяването."


Д-р Христо Христов и д-р Живко Христов ще преглеждат на 18 ноември, събота, в Медицински център "Св. Димитър" /бившата поликлиника/, етаж 2, кабинет 242, от 08:30 до 13:00 часа. Записвания могат да се правят на телефон: 094/92 33 80, в дните от понеделник до петък, от 08:00 до 16:00 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03

В "Музикална зона" на 30 май 2024 слушаме Бени Гудман

Днес се навършват 115 г. от рождението на американския джаз - суинг музикант, кларинетист и бендлидер Бени Гудман, наречен още "Кралят на суинга". Неговото присъствие на сцената съдейства за привличането на бялата аудитория към джаза, като обединява поколения наред бели и цветнокожи американци в културното явление "суинг", повлияло поведението на..

публикувано на 30.05.24 в 09:00