Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд във Видин решава за квотите в Общинския съвет

Снимка: Радио ВИДИН

Административният съд във Видин даде ход на делото, образувано по жалби от Политическите партии ГЕРБ и "Има такъв народ". Представители на двете политически сили обжалват решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за разпределението на мандатите в Общинския съвет във Видин и искат тяхното преизчисляване. 


На заседанието присъстваха само трима от призованите 33-ма общински съветници като страна по делото. Милен Милчев от "Има такъв народ" поиска да бъде назначена експертиза, която да даде заключение правилно ли е изчислено разпределението на мандатите в Общинския съвет по метода "Хеър-Ниймайер" и дали правилно са разпределени квотите по партии. Председателят на Общинската избирателна комисия във Видин Даниел Боянов обясни, че искането е неоснователно, защото мандатите не се определят от ОИК, а от фирмата "Информационно обслужване", която има договор за тази дейност с Централната избирателна комисия, като софтуерът за изчисление е сертифициран от Министерството на електронното управление и е валиден за цялата страна. ОИК-Видин ще предостави на съда оригинално извлечение от "Информационно обслужване", от което е видно коя партия колко броя общински съветници получава. Общинският съветник от ПП ГЕРБ Александра Рачева отправи искане към съда Община Видин да предостави протоколите и бюлетините от 7 секционни избирателни комисии. Според жалбата от ГЕРБ видеонаблюдението на броенето в тези секции показвало, че недействителни бюлетини за "БСП за България" са били обявени за действителни от комисиите. Това ощетявало резултата на ГЕРБ във Видин, заради което настояват за повторното им преброяване. Адвокатът на общинския съветник от БСП Величко Кирилов - Кирил Груев, посочи, че съгласно практиката на Върховния административен съд не е допустимо само въз основа на видеонаблюдение да се иска повторно преброяване. 


Съдията-докладчик по делото Росица Славчева обяви искането на ГЕРБ за повторно ръчно преброяване на бюлетините за неоснователно, защото протоколите от посочените секции са подписани от членовете на СИК без възражения. По отношение на искането за преизчисление на квотите в Общинския съвет, съдия Славчева назначи извършването на експертиза. Вещото лице Румен Кънчев ще направи повторно пресмятане по метода "Хеър-Ниймайер" на база предоставените от "Информационно обслужване" данни. Съдът ще се произнесе по жалбата в понеделник, 20 ноември.

БНР подкасти:

Вижте още

Пускат движението по новия участък Макреш-Бела от пътя Видин - Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато утре – 5 март, след 15 ч. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка, съобщават от ведомството. Участъкът е с дължина 13,6 км и  започва от разклона за Макреш и е до Бела...

публикувано на 04.03.24 в 12:02

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан"

За първи път от близо 100 години двойка черни лешояди свиха гнездо на територията на Природен парк "Врачански Балкан". От парковата дирекция отчетоха факта като успех на програмата им за възстановяване на този изчезнал вид птици в пределите на Стара Планина. В западния дял на Стара планина последното свидетелство за гнездене на черни лешояди или..

публикувано на 04.03.24 в 11:27

Данъкоплатци дължат 3 млн. лева на Община Враца

Некоректни данъкоплатци дължат на местната хазна във Враца налози за 3 милиона лева. Половината от натрупаната сума е на МБАЛ „Христо Ботев", като задължението на държавната болница е отложено с решение на Общинския съвет. „Болницата няма кешова наличност и е необходимо да се правят различни компромиси, за да не фалира. За последните 9 години са..

публикувано на 04.03.24 в 09:15

Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин

На 4 март се навършват 82 години от голямото наводнение на Видин, при което водите на Дунав заливат града с 5-метрова вълна. До бедствието се стига след задръстване на ледовете по реката, обясни Йорданка Костова, главен експерт в отдел "Държавен архив" Видин.  "В ранното утро на 4 март 1942 година църковните камбани известяват идващата..

публикувано на 04.03.24 в 08:05

В Кула почетоха 146 години от Освобождението на България

Община Кула отбеляза 3-ти март с поднасяне на цветя пред паметната плоча на опълченеца Димитър Гетов. На мястото пред паметника самодейци към читалището изнесоха кратка празнична програма, а децата от Детска градина „Звънче" в града зарадваха гостите с рецитал.  „3 март 1878 г. е датата в историята на България, която се отъждествява с думата свобода...

публикувано на 03.03.24 в 17:42

Стотици се събраха на Трети март в Раковишкия манастир

В старинния Раковишки манастир "Св. Троица" по традиция Община Макреш организира паметно честване на националния празник Трети март. Още от ранни зори родолюбиви българи от Кула, Белоградчик, Видин и от околните населени места в община Макреш изпълниха двора на манастира. Отец Илия в съслужение с монахините от Раковишката Света обител отслужи..

публикувано на 03.03.24 в 17:35

Монтана почете Трети март с военен ритуал и празничен концерт

Монтана посрещна 3 март с военен ритуал на обновения централен площад „Жеравица" С тържествен военен ритуал в Монтана бе издигнато националното знаме на 3 март. Стотици жители, деца и гости присъстваха на церемонията на обновения площад "Жеравица", осъществена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър "Дико Илиев" към Народно..

публикувано на 03.03.24 в 17:25