Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме деня в памет на жертвите на пътя

Снимка: Радио Видин

На 19 ноември отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Той се отбелязва в третата неделя на месец ноември от 2005 година с резолюция на Общото събрание на ООН. Какво показва статистиката за Северозападна България? 

До началото на този месец на територията на област Видин са регистрирани 345 пътнотранспортни произшествия - от тях 70 тежки, с 16 жертви и 87 ранени. Засечени са и 96 водачи, шофирали след употреба на алкохол. Пострадалите при пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана от началото на годината са повече от миналата, става ясно от отчета на "Пътна полиция". Основната причина е движение с несъобразена скорост. Общо 174 са тежките катастрофи, 13 души са загубили живота си, а ранените са 245.  Най-много катастрофи на територията на област Враца от началото на годината са настъпили след движение с несъобразена скорост - 191, като тежките ПТП са 52 с 12 загинали и 68 леко и тежко ранени. Дните, в които има концентрация на пътен травматизъм, са понеделник и вторник, допълниха от МВР Враца. Най-много пътни инциденти с щети са станали на територията на общините Враца и Криводол - 214, като при тях са пострадали 80 души, 11 са загинали и 112 са ранени. 

БНР подкасти:

Вижте още

Благотворителен концерт в подкрепа на болна жена организират във Видин

Благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на Цветанка Иванова ще се състои на 15 март в Спортната зала във Видин. Организатор е кметството на село Капитановци. "Цветанка Иванова от село  Капитановци има нужда от подкрепата ни. Тя е съпруга и майка на момченце, което е едва на четири годинки. След години лечение в България на..

публикувано на 04.03.24 в 13:23

Пускат движението по новия участък Макреш-Бела от пътя Видин - Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато утре – 5 март, след 15 ч. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка, съобщават от ведомството. Участъкът е с дължина 13,6 км и  започва от разклона за Макреш и е до Бела...

публикувано на 04.03.24 в 12:02

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан"

За първи път от близо 100 години двойка черни лешояди свиха гнездо на територията на Природен парк "Врачански Балкан". От парковата дирекция отчетоха факта като успех на програмата им за възстановяване на този изчезнал вид птици в пределите на Стара Планина. В западния дял на Стара планина последното свидетелство за гнездене на черни лешояди или..

публикувано на 04.03.24 в 11:27

Данъкоплатци дължат 3 млн. лева на Община Враца

Некоректни данъкоплатци дължат на местната хазна във Враца налози за 3 милиона лева. Половината от натрупаната сума е на МБАЛ „Христо Ботев", като задължението на държавната болница е отложено с решение на Общинския съвет. „Болницата няма кешова наличност и е необходимо да се правят различни компромиси, за да не фалира. За последните 9 години са..

публикувано на 04.03.24 в 09:15

Обявиха конкурс за управител на болницата в Берковица

Общински съвет – Берковица провежда процедура за избор на управител на "МБАЛ – БЕРКОВИЦА", която ще се проведе при спазване на Наредба №9/26.06.2000 г. на МЗ. Конкурсът ще се проведе в три етапа: проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания, като до втория етап на конкурса ще бъдат допуснати само тези..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин

На 4 март се навършват 82 години от голямото наводнение на Видин, при което водите на Дунав заливат града с 5-метрова вълна. До бедствието се стига след задръстване на ледовете по реката, обясни Йорданка Костова, главен експерт в отдел "Държавен архив" Видин.  "В ранното утро на 4 март 1942 година църковните камбани известяват идващата..

публикувано на 04.03.24 в 08:05

В Кула почетоха 146 години от Освобождението на България

Община Кула отбеляза 3-ти март с поднасяне на цветя пред паметната плоча на опълченеца Димитър Гетов. На мястото пред паметника самодейци към читалището изнесоха кратка празнична програма, а децата от Детска градина „Звънче" в града зарадваха гостите с рецитал.  „3 март 1878 г. е датата в историята на България, която се отъждествява с думата свобода...

публикувано на 03.03.24 в 17:42