Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 ноември 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Читалище "Събуждане - 1899" в село Василовци беше домакин на втората среща за отбелязването на 175 години от въстанието от 1850 година, известно като Видинското въстание или още - Белоградчишкото въстание. На срещата присъстваха местни ентусиасти, учители, читалищни дейци и краеведи. Честването ще се проведе през 2025 година и целта на срещите е да се набележат дейности, насочени към учениците в областите Видин и Монтана, за да бъде популяризирана годишнината. Предвиждат се  презентации, информационни материали, изложби и филми. 

В открито съдебно заседание Административен съд – Видин не даде ход на делото против Решение № 196 - МИ/ 30.10.2023г. на Общинската избирателна комисия във Видин, образувано по жалби на Политическите партии "ГЕРБ" и "Има такъв народ", с които се иска отмяна на решението за разпределение на мандатите в Общинския съвет и преизчисляването им. 


България ще даде три млрд. лв. държавни гаранции на проектантските компании при договарянето с банките, за да получат най-добрите лихвени условия за финансиране изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев. Страната ни очаква техническия доклад за изграждането на двата енергоблока до април 2024 година.


От днес до 1 декември земеделските производители, които развиват своята дейност в секторите "Животновъдство", "Пчеларство" и "Растениевъдство", могат да подадат заявления за подпомагане по помощта "де минимис”. Бюджетът е в размер на 47,5 млн. лева. Помощта се предоставя за покриване на част от разходите за изхранване на животните през зимния сезон и за осигуряване подготовката за реколта 2024-та.

Във Враца подготвят 21-то издание на кампанията "Осиновете врачанско семейство". Благородната инициатива стартира на 21 ноември, когато отбелязваме Деня на християнското семейство. И тази година целта е повече деца да се усмихват през коледните празници, а до всяко хлапе да достигне подарък, независимо от финансовите възможности на неговите родители. 


Доброволците от Сдружение "Северозапазване" започват благотворителната кампания "Бъди човек" за Коледа под мотото "Децата са на всички нас". В община Кула кампанията се провежда за шеста поредна година, акцията стартира на 20 ноември. 


Активната роля на родителите във възпитателния и образователен процес на малчуганите е в основата на проекта "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи", който се реализира в ДГ "Звънче" в Берковица. 


С изложбата "Оряхово  карти" започна празничната програма по повод Деня на град Оряхово - 21 ноември. Изложбата бе открита в централната сграда на Исторически музей – Оряхово. 


Регионалният исторически музей във Враца организира изложба живопис по повод 115 г. от рождението на класика в българското изкуство Борис Коцев. Авторът работи с маслени бои, стенопис, мозайка, стъклопис, илюстрация, приложна графика и панаирна украса. Той е с ярко изразен самобитен почерк, късен представител на движението "Родно изкуство", с богато въображение и чувство за декоративност и стилизация. Изложбата беше открита в 13:00 ч. в преддверието на Голямата зала на художествената галерия.


Конкурс на тема "Моето християнско семейство" организира читалище "Подем" в мездренското село Руска Бела. 


Общински драматичен театър "Владимир Трандафилов" ще гостува на четири читалища във видинско с постановката "Езоп". Инициативата е в изпълнение на проект "Развитие на публики", финансиран от Национален фонд "Култура".


Обществена дискусия по метода "Световно кафене" за Деня на християнското семейство организират Народно читалище "Цвят " и Видинска Света митрополия. В дискусията ще участват ученици, представители на общински и държавни организации и граждани. Дискусията ще се проведе на 21 ноември в салона на читалище "Цвят" 15.00 часа.


Враца ще бъде домакин на юбилейната 20-та краеведска конференция. Откриването е на 22 ноември в 10.00 ч. в Общата Читалня на врачанската библиотека.

Заседание на Общинския съвет в Козлодуй ще се проведе на 23 ноември от 13:30 часа. Местните депутати ще избират заместник-председатели на Общинския съвет, както и съставите на постоянните комисии и размера на възнагражденията на съветниците.

Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца ще представи американския автор Рори Милър с кулинарната му книга "На око"
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 май 2024 година

Работилница за  боядисване на яйца  за Великден организираха в музей  "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото.  Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана.  Това е..

публикувано на 02.05.24 в 17:55

Великденска работилница организираха в етнографския музей във Видин (СНИМКИ)

Работилница за боядисване на яйца за Великден организираха в музей "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото. Етнографът д-р Сашка Бизеранова разказа как това се е правило с разтопен восък: "Восъкът се разтопява и потича тук по тази тръбичка...

публикувано на 02.05.24 в 14:58

Три коли и мотоциклет са отнети в полза на държавата по дела на Районна прокуратура – Видин

През изминалата седмица Районна прокуратура – Видин е приключила три дела за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха от държавното обвинение. На 9 април обвиняемият П.Л. управлявал лек автомобил в района на пътен възел „Видахим“ в посока от Видин към Дунавци. Превозното средство било спряно за..

публикувано на 02.05.24 в 14:16

На Велики четвъртък в Монтана багриха яйца и дариха козунаци

Козунаци и други сладкарски изделия в духа на предстоящите Великденски празници получиха възрастни хора от различни съсловни организации и съюзи в Монтана. Кметът Златко Живков лично раздаде повечето от 500-те козунака с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство. Празник за най-малките деца с работилница за боядисване на яйца организираха..

публикувано на 02.05.24 в 13:23

Модернизират спирки във Враца

35 спирки във Враца ще бъдат модернизирани, това стана ясно по време на априлското заседание на общинския съвет. Ще бъдат поставени 15 динамични и 150 статични табла за информиране на пътниците. По време на сесията собствеността на спирките беше прехвърлена за безвъзмездно ползване на общинското дружество „Тролейбусен транспорт". Спирките бяха цялостно..

публикувано на 02.05.24 в 13:06

Възстановиха щети от наводнения в Монтанско

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана. Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в Монтанско тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център" са работили по 3-километровия канал. Почистено е основно коритото и зоните..

публикувано на 02.05.24 в 11:10

Разследват случай на бракониерство в Монтанско

Служители на Районното управление в Монтана изясняват случай на незаконен лов на едър дивеч. В района СБА в гр. Монтана бил спрян за проверка лек автомобил „Пежо 307" с монтанска регистрация, управляван от 49-годишния му собственик от областния град. В багажника на автомобила униформените служители открили мъртъв сръндак, с тегло около 25 кг, и на възраст..

публикувано на 02.05.24 в 10:53