Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 ноември 2023 година

2
Снимка: Виктория Топалска

В Деня на християнското семейство посетихме читалището в Цар Петрово, където за пръв път отбелязват празника. Във видинското село отдавна липсва настроение и рядко се чува глъч, но тази година група ентусиасти решават да променят това. Десет души се бяха събрали за празника в читалището, подредили масата, приповдигнали си настроението. 

Административен съд - Видин даде ход на дело по оспорване избора на общински съветници в община Видин. Образувано е по жалби на ПП ГЕРБ и "Има такъв народ" срещу решението на Общинската избирателна комисия във Видин, с което са обявени избраните общински съветници и кметове на 29-ти октомври. Претендира се за отмяна на решението и връщане на книжата за обявяване на действителните резултати, поради допусната техническа грешка, грешка в пресмятането или неправилно определена общинска избирателна квота. Прието е заключението на вещото лице и предстои съдът да се произнесе в законоустановения срок. 

Административният съд във Враца отхвърли жалбата на бившия кмет на общината Десислава Тодорова за касиране на вота и потвърди резултатите от първия тур на местните избори в Борован. Решението на магистратите е от 20 ноември. То е взето след открито съдебно заседание, проведено на 13 ноември.

Административен съд - Монтана не даде ход на делото днес на "Възраждане" срещу резултатите за избор на общински съветници в Монтана. Причината за отлагане е нередовно призовани свидетели по делото. Съдът потвърди избора на Златко Живков за кмет на община Монтана. 


Повече лица и семейства в област Монтана са получили целева помощ за отопление този сезон в сравнение с предходния. Най-често искането е за отопление с твърдо гориво. За настоящия отоплителен сезон са приети 13 729 заявления-декларации. Право да получат помощ за отопление имат 11 533 лица и семейства. През миналия сезон такава помощ са получили 1000 души по-малко. 

Община Мездра започва комплексна проверка в кметствата на 27-те села в общината относно изпълнение на задълженията на длъжностните лица в кметствата на населените места - кметове, кметски наместници и специалисти „Административно обслужване на населението“ („АОН“), за периода 2022-2023 г., съобщават от общинската администрация.

Дискусия по метода "Световно кафене" организира читалище "Цвят" съвместно с Видинска света митрополия по случай Деня на християнското семейство. Във форума на тема "Семейството и младежта днес" се включиха ученици от видински училища, както и представители на институции и духовници. Участниците бяха разделени на пет отбора, като на финала на събитието всеки от отборите беше формулирал своите отговори на поставени пет въпроса.

На 21 ноември Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и православната българска младеж. Народно читалище "Просвета 1882" - гр. Кула и тази година не подмина най-семейния празник в календара.

Деня на християнската младеж и семейство, който е днес и Световния ден на детето - 20 ноември отбелязаха едновременно децата и младежите, които ползват социалните услуги към фондация "Подкрепа за реализация" - Видин. Честването по този начин е традиция, каза Даниела Иванова от екипа на фондацията.

Над 130 деца от социално слаби семейства или родители с по-малки финансови възможности ще получат подарък, благодарение на кампанията "Осиновете врачанско семейство". Тя беше открита днес от кмета на община Враца Калин Каменов. 

На тържествена церемония беше отбелязана една година от създаването на общност "Монтесори" във Враца. През настоящата учебна година по иновативния метод се обучават над 850 деца и ученици в 19 групи в детски градини, 10 паралелки в училищата и 6 ясли и яслени групи, съобщиха от общинската управа.

Сдружение "Заедно за Берковица" даде начало на своята ежегодна коледна кампания в помощ на възрастните хора в нужда в околните на Берковица села, съобщават от организацията. В навечерието на Коледа, на 16 и 17 декември, доброволци от Сдружението ще раздадат хранителни пакети съдържащи ориз, боб, леща, захар, олио, макарони, фиде, плодове, ядки, различни видове бисквити, консерви, сирене, колбас.


Малките художници на студио "Рени арт" - Монтана получиха почетни отличия от Япония. Четвъртокласничките Ивайла Димитрова и Никол Йорданова са отличени с "Призът на Канагава". Това е сертификат за отличие от Световно детско художествено изложение на рисунки в град Канагава, Япония. 

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Великденска работилница организираха в етнографския музей във Видин (СНИМКИ)

Работилница за боядисване на яйца за Великден организираха в музей "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото. Етнографът д-р Сашка Бизеранова разказа как това се е правило с разтопен восък: "Восъкът се разтопява и потича тук по тази тръбичка...

публикувано на 02.05.24 в 14:58

Три коли и мотоциклет са отнети в полза на държавата по дела на Районна прокуратура – Видин

През изминалата седмица Районна прокуратура – Видин е приключила три дела за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха от държавното обвинение. На 9 април обвиняемият П.Л. управлявал лек автомобил в района на пътен възел „Видахим“ в посока от Видин към Дунавци. Превозното средство било спряно за..

публикувано на 02.05.24 в 14:16

На Велики четвъртък в Монтана багриха яйца и дариха козунаци

Козунаци и други сладкарски изделия в духа на предстоящите великденските празници получиха възрастни хора от различни съсловни организации и съюзи в Монтана. Кметът Златко Живков лично раздаде повечето от 500-те козунака с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство. Празник за най-малките деца с работилница за боядисване на яйца..

публикувано на 02.05.24 в 13:23

Модернизират спирки във Враца

35 спирки във Враца ще бъдат модернизирани, това стана ясно по време на априлското заседание на общинския съвет. Ще бъдат поставени 15 динамични и 150 статични табла за информиране на пътниците. По време на сесията собствеността на спирките беше прехвърлена за безвъзмездно ползване на общинското дружество „Тролейбусен транспорт". Спирките бяха цялостно..

публикувано на 02.05.24 в 13:06

Възстановиха щети от наводнения в Монтанско

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана. Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в Монтанско тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център" са работили по 3-километровия канал. Почистено е основно коритото и зоните..

публикувано на 02.05.24 в 11:10

Разследват случай на бракониерство в Монтанско

Служители на Районното управление в Монтана изясняват случай на незаконен лов на едър дивеч. В района СБА в гр. Монтана бил спрян за проверка лек автомобил „Пежо 307" с монтанска регистрация, управляван от 49-годишния му собственик от областния град. В багажника на автомобила униформените служители открили мъртъв сръндак, с тегло около 25 кг, и на възраст..

публикувано на 02.05.24 в 10:53

Условна присъда за домашно насилие във Враца

Наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок е наложено на обвиняем за побой и закана, извършени в условията на домашно насилие във Враца, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемият се е признал за виновен. В хода на разследването по образувано досъдебно производство е установено, че вечерта на 11 април 2022 г. в жилище в..

публикувано на 02.05.24 в 10:02