Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира ли се зимната обстановка в Северозапада?

Снимка: Жоро Александров

Усложнената зимна обстановка през почивните дни затрудни жителите на много населени в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата от второкласната и четвъртокласна пътна мрежа, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелна телевизия и интернет на много домакинства. Днес денят бе слънчев и ситуацията в региона постепенно започна да се нормализира. Каква е обстановката в област Враца, информира сътрудникът ни Жоро Александров:


"Враца се връща бавно към нормалния ритъм на живот, който водеше преди да бъде засипана от половин метрови преспи в събота срещу неделя. Засега проходими при зимни условия са главните пътни артерии, като се очаква снегорините да влязат в по-малките улички и междублоковите пространства. Заради тежката зимна обстановка кметът Калин Каменов обяви днешният 27 ноември за неучебен в училищата на територията на града и селата от общината. До края на седмицата няма да функционира и платеното паркиране от синята зона. Продължават да пристигат сигнали за невъзстановено електричество в селата от областта. Заради авариен ремонт беше спряно захранването в центъра на Враца днес от 9.00 до 11.00 часа. В още 5 общините от областта понеделникът е неучебен – Борован, Роман, Мездра, Криводол, Оряхово, а в Бяла Слатина не се учи в 3 селски училища, информираха от регионалното управление по образованието. Рано тази сутрин пътят от и към София, който преминава през планинските села Паволче и Челопек, беше временно затворен, тъй като 10 автобуса блокираха трафика по него. В рейсовете беше пълно с работници, които изкарват прехраната си в заводите в Ботевград. Така единствената алтернатива на хората остана резервното трасе през мездренското село Крета. Тежка остава зимната обстановка в региона, но по прогнозата на Областно пътно управление, до края на деня трафикът ще бъде нормализиран и по Е-79 и по II-15 между Враца и Оряхово."


Населени места в община Мездра също останаха без ток, кабелна телевизия и интернет през почивните дни, съобщи Петко Котларски:

"След развихрилата се в събота вечерта снежна буря, голяма част от Мездра и почти всички села от общината останаха без ток. В този час авариите вече са отстранени и електрозахранването е възстановено, като единствено в района на село Типченица все още няма ток."

Критична бе ситуацията в неделния ден в много от малките населени места на Северозападна България. В село Камено поле, община Роман бе прекъснато електрозахранването и водоподаването, а по думи на местните жители обстановката е бедствена. Това каза за радио Видин Ивайло Иванов, жител на населеното място.

"Най-лошото е, че нищо не се случва. До снощи нямахме ток, нямахме вода. Снощи късно дойде тока, а тази сутрин дойде и водата, обаче хляб нямаме. Хората са болни, жадни, нито маже да се влезе в селото нито нищо."

Община Ружинци също бе потърпевша от снеговалежа през почивните дни. Нормализира ли се към момента ситуацията, научихме от кмета Александър Александров:

"Обстановката е почти нормална, нямаме бедстващи хора, нямаме затруднени, обаче имаме селища без ток. В Бело поле един квартал от 15 домакинства са без ток. Дреновец, Тополовец, Динково и половината Ружинци са без ток. Предполагаемият час на пускането на електрозахранването е довечера между 20.00 и 22.00 часа."

Има ли проблеми в населените места на област Монтана, съобщи Любо Андреев:


"В 16 от 23 села на територията на община Монтана още няма ток, каза кметът Златко Живков. В 13 села водоснабдяването също е прекъснато, заради спрените помпени станции. Тежкият сняг и силният вятър са причинили много сериозни повреди в далекопроводната и локалните мрежи на територията на общината. В Монтана уличната пътна мрежа е обработена със сол и химикали. Сметосъбирането не е спирало. Учебен процес нямаше днес в училището в Габровница и детските градини в Габровница, Смоляновци и квартал "Кошарник" в Монтана. В 27 населени места в област Монтана все още няма ток."


За утрешния ден синоптиците прогнозират нова порция валежи, след което пък в края на седмицата предстои затопляне. 

Вижте още

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38