Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък грейва коледната украса във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

В петък, 1 декември, във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници. В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" ще забавляват присъстващите, каза за Радио ВИДИН Емилия Николова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Видин:

"Коледният дух официално пристига във Видин на 1 декември и ще продължи до 2 януари 2024 година. Коледното дърво, което ще радва видинчани за празниците вече е разположено в близост до фонтана на централния площад "Бдинци". По традиция Община Видин организира тържествено запалване на светлините на елхата. Празничната програма ще започне в 17:30 часа с коледен концерт на ученици от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" и деца от Детска градина "Славейче". Ще чуем любими коледни песни и танцови изпълнения, които ще създадат коледно настроение за гостите и жителите на града. Всички ще бъдем в очакване и на белобрадия старец, Дядо Коледа, който заедно със своите помощните ще поздравят децата на Видин, техните родители и гостите на града в навечерието на коледно-новогодишните празници. Разбира се, ще има и подаръци. Кулминацията ще бъде празничната заря. Тече трескава подготовка и за коледната украса в централната част, кварталите, на всички кръгови кръстовища в града, както и капиите. И тази година на площад "Бдинци" вълшебната атмосфера ще създадат светещите фигурки, както и къщата и шейната на Дядо Коледа."

От 1 декември започва и коледният базар, в който ще се включат местни производители и търговци, които ще предлагат ръчно изработени продукти.

"Ще има коледни свещи, сувенири от дърво, а от пекарната ще ухае на прясно изпечени гевречета, хлебчета, сладкиши, ще се предлага вкусна храна и греяно вино. Всеки желаещ може да си направи снимка пред елхата и украсения площад, за да запечата спомена от това вълнуващо събитие."

Скоро ще бъде ясна и коледно-новогодишната програма на града, увери Емилия Николова.

По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38