Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Чупрене е с най-висока младежка безработица в страната

Снимка: Радио Видин

По данни на Агенцията по заетостта, община Чупрене е с най-висока младежка безработица в страната. Повече от половината от хората на възраст от 16 до 29 години нямат работа. Усилията на Общината са към осигуряване на квалификация и програми за временна заетост, каза кметът Мария Тодорова.
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене
"Участваме във всякакви програми. Даже последната, която беше за наемане на младежи до 29-годишна възраст, където наехме 24 човека на територията на община Чупрене - трайно безработни, за съжаление. Оказва се, всъщност, че повечето от тях не бяха много заинтересовани към изпълняването на задълженията си по програмата. Тук всъщност е и фактът, че трайната безработица ги кара да не желаят толкова да бъдат част от проблемите на общината, така да се каже", коментира Мария Тодорова. 
Вероника Илиева
Вероника Илиева е координатор по програма за временна заетост. Договорът ѝ ще приключи през март следващата година, но се надява да остане на работа в Общината, защото има необходимото образование, за разлика от повечето си връстници. 

"Почти никой не работи от тях - доста е трудно тук, в тази част на България, да си намериш работа. Повечето са безработни, за съжаление".

Според Вероника Илиева основната пречка пред младежите от общината да намерят работа е липсата на образование. Но тя отбеляза, че дори и да имаш средно образование, например, пак не е сигурно, че ще успееш да намериш трудова реализация. 

По публикацията работи: Теодора Макавеева
Вижте още

Снимката на 23 февруари 2024 година

Инициативен комитет за борба с рака на гърдата организира флашмоб по повод Световния месец за борба с рака под надслов "Направи своя профилактичен преглед" в центъра на Враца.  След остър политически дебат и разменени упреци между партиите в управляващото мнозинство парламентът реши да възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности"..

публикувано на 23.02.24 в 18:00

Кръгла маса в Мездра ще обсъди проблемите пред новите учители

Кръгла маса с новоназначени учители ще се проведе в Мездра . Домакин на срещата е Професионалната гимназия “Васил Левски” в града. Идеята е по време на форума да стане ясно пред какви притеснения и предизвикателства са изправени новите учители в общината, за да им се помогне за по-лесно адаптиране в образователната система, обясни директорът на..

публикувано на 23.02.24 в 16:22

Ремонтират улици в община Мизия

Близо 13 милиона лева е капиталовата програма на община Мизия за 2024 година. При благоприятни атмосферни условия са предвидени да започнат ремонти на основни улици в града и малки населени места в общината, обясни за Радио ВИДИН заместник-кметът Стефан Каменовски :  "... Изчакваме времето да е по-подходящо, ремонт на една от основните улици "Петър..

публикувано на 23.02.24 в 15:38

Врачани се включиха с танц в борбата с рака на гърдата (снимки+видео)

Инициативен комитет за борба с рака на гърдата организира флашмоб п о повод Световния месец за борба с рака под надслов "Направи своя профилактичен преглед" в центъра на Враца . В инициативата се включиха ученици и представители на Младежкия център, Регионална библиотека "Христо Ботев", както и популярни личности.  "Целта на събитието е да..

публикувано на 23.02.24 в 15:05

Училище "П. Р. Славейков" във Видин ще получи средства за нов физкултурен салон

Средно училище „Петко Рачов Славейков“ във Видин е сред одобрените учебни заведения за изграждане на нов физкултурен салон по програмата на Министерството на образованието и науката. Проектното предложение е подадено през януари към Министерство на образованието и науката по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни..

публикувано на 23.02.24 в 14:47

Здравната инспекция установи замърсяване на питейната вода в монтански села

Замърсена с колиформи вода е установена в три села от община Георги Дамяново , област Монтана. Вода със съдържание на хром е засечена в частен дом в ломското село Станево. Различни отклонения по показател "колиформи" на водните проби, взети от селата Чемиш, Видлица и Ловица, община Георги Дамяново, показва справка за качеството на питейната вода на..

публикувано на 23.02.24 в 13:30

Дават 60 000 лева за малки граждански проекти във Враца

Общинският съвет във Враца е заделил 60 000 лева в бюджета си за малки граждански инициативи . Очаква се на следващото заседание на местния парламент да стартира процедурата по приема на идеи и проекти. И тази година в правилата не се предвижда изграждане на нови детски площадки и съоръжения за игра с мотив, че максимално допустимата..

публикувано на 23.02.24 в 13:00