Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин. Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова:

"Турнирът "Иван Салабашев" има дълга история. Той е създаден през 1992 година в Стара Загора. Като първоначално е бил регионално състезание, впоследствие се включват и много други градове и последните години вече е национално състезание. Като организатори са Съюзът на математиците в Стара Загора и в София. Състезанието е национално за ученици от 1-ви до 12-и клас. За първи клас състезанието е 60 минути. За всичко останали класове е 120 минути. Провежда се по едно и също време в цялата страната. Като задачите за учениците до 9-и клас са 15, с избираем или свободен отговор. А за 10-12-и клас темата е обща и са три задачи, на които се изисква пълно описание на решението. Във Видин турнирът през последните 5 години е провеждан два пъти. Предизвикателство е, защото задачите са специфични, текстовете често пъти са дълги и изискват сериозна концентрация, както и сериозни знания за достигане до верния отговор. Участниците се оценяват по места, където се провежда турнирът. А протоколите с резултатите се обобщават в София и се прави общо национално класиране." 

Награждаваното на национално ниво ще е в края на януари в София, като на него се канят всички призьори от страната, допълни Камелия Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50

Група по колоездене е сформирана в училището в село Ковачица

Група по колоездене е сформирана в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Ковачица , община Лом. Огнян Владимиров е ръководител на групата, учител по физическо възпитание и информационни технологии.  Групата по интереси се казва "Колоездене за бъдещето" и се реализира в периода от февруари до средата на юни.  "В групата по списък..

публикувано на 20.06.24 в 15:45