Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен контрол на рибните стопанства в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

В област Монтана започнаха проверките в рибните стопанства за Никулден. 24 са регистрираните рибовъдни стопанства в областта. 

"Контролът е изключително стриктен", съобщи Ростислав Василев, началник сектор "Рибовъдство и контрол" към ИАРА Монтана:

"Около 15 са активните риболовни стопанства, които произвеждат и развъждат риба и други водни организми, извършват продажба на територията на областта, на територията на България и в Европейския съюз."

Стопанствата в област Монтана са сред големите производители в страната, като износът на риба е към 200 тона годишно.

"През миналата година са произведени над 800 тона риба", посочи още Ростислав Василев.

От Агенцията по рибарство са категорични, че рибата за Никулден ще е прясна и с доказан произход

"Потребителите ще могат да си купят риба, която е проверена и годна за употреба", увери Василев.

Проверките за Никулден са засилени, до момента няма установени нарушения, поясни той:

"Санкциите са различни - от около 1000 до 2000 лева са санкциите за юридически лица, които произвеждат риба, без да се регистрирани при нас, без доказан произход. За търговците е в по-малък размер - от 500 до 1500 лева, в зависимост от нарушението."

За никулденската трапеза килограм шаран ще ни излезе с 1-2 лв по-скъпо от миналата година.


По публикацията работи: Стефка Павлова
Вижте още

Монтана се включи в борбата с тормоза в училище

Световния ден за борба с тормоза в училище отбелязаха в Монтана . Инициативата,  позната като „Ден на розовата фланелка“ започва през 2007 година в Канада. Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва денят за борба с училищния тормоз. Децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Уличен музикант привлече вниманието на хората в центъра на Видин

Той има ясна цел - да събере пари за яхта. Казва се Николай, уличен музикант, който свири в центъра на Видин. Идва от един от най-старите градове в Сибир - Новокузнецк. Във Видин е от два дни, а в България - от два месеца и половина и днес е последният му ден в нашата страна.  Николай е обиколил 45 града в България и 24 страни по света на..

публикувано на 28.02.24 в 16:14

Кметът на Монтана е избран в Управителния съвет на сдружението на общините

На ХХVII –то общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) кметът на Монтана Златко Живков бе избран за член на Управителния съвет на организацията, съобщават от общинската администрация. Номинираните кметове за състава на ръководния орган бяха гласувани от 377 делегати от цялата страна...

публикувано на 28.02.24 в 16:10

Шофьор на микробус е починал докато шофира във Видин

60-годишен шофьор на малък автобус е починал по време движение във Видин . Инцидентът е станал на улица "Митрополит Кирил" в областния град. Сигналът е подаден малко след 12:00 часа. По първоначални данни на шофьора му е прилошало. Няма други пострадали. Оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от Областната..

публикувано на 28.02.24 в 15:55

Видински ученици дискутираха агресията в училище

Ученици от клубове по интереси заедно с осмокласници от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязаха с дискусия Световния ден за борба с тормоза в училище , познат като "Ден на розовата фланелка". Темата на разговор в часа по философия в VIII "в" клас беше "Добрата  дума". Инициативата е на преподавателя по философия Марчела..

публикувано на 28.02.24 в 15:23
Мартин Дончев, зам.-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин

Мартин Дончев пое ресора на заместник-кмет по финансите на Община Видин

Мартин Дончев поема поста на заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин . Една от основните цели, които си поставя новият заместник-кмет е постигането на балансиран бюджет, който гарантира изпълнението на основните приоритети на общинското ръководство. Това каза за Радио ВИДИН Дончев и обясни:..

публикувано на 28.02.24 в 15:00

Извършват се аварийно-възстановителни работи на корекцията на река Войнишка в Дунавци

Започнаха аварийно-възстановителни работи на корекцията на река Войнишка в землището на град Дунавци . Протоколът за започване на работа е подписан на 26 февруари, съобщи управителят на Напоителни системи - клон Видин инж. Янчо Василев: "В тези ремонтно-възстановителни работи влиза почистване на дървесна и храстовидна растителност; изкопни и..

публикувано на 28.02.24 в 14:00