Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Целта е да се повиши информираността на обществото за проблемите на хората с увреждания и за ползите от тяхното приобщаване в различни области на общественото развитие. 

Над 300 души членуват в организацията на Съюза на инвалидите във Видин. В ежедневието си те се сблъскват с различни проблеми, обясни председателят ѝ Ваньо Диков:

"Ниски доходи, безработица, все още имам е проблеми с ТЕЛК комисии, с болнични с обжалвания, с много неща, които имам чувството, че са направени нарочно, за да подбиват самочувствието на тези хора. Но живеем с надеждата, че един ден всичко ще си дойде на мястото. Дай Боже да е по-скоро!"
 
На членовете на организацията Ваньо Диков пожела:

"Да са дълги години живи и много, много здрави. Знаем, че надеждата крепи човека, затова им пожелавам да са по-уверени и да са сигурни, че един ден ще бъде това, за което си мечтаем."

По повод Международния ден на хората с увреждания членовете на организацията вчера гостуваха на сродна организация в Сърбия, а днес ще се съберат на среща във Видин. 

Вижте още

Монтана се включи в борбата с тормоза в училище

Световния ден за борба с тормоза в училище отбелязаха в Монтана . Инициативата,  позната като „Ден на розовата фланелка“ започва през 2007 година в Канада. Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва денят за борба с училищния тормоз. Децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Уличен музикант привлече вниманието на хората в центъра на Видин

Той има ясна цел - да събере пари за яхта. Казва се Николай, уличен музикант, който свири в центъра на Видин. Идва от един от най-старите градове в Сибир - Новокузнецк. Във Видин е от два дни, а в България - от два месеца и половина и днес е последният му ден в нашата страна.  Николай е обиколил 45 града в България и 24 страни по света на..

публикувано на 28.02.24 в 16:14

Кметът на Монтана е избран в Управителния съвет на сдружението на общините

На ХХVII –то общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) кметът на Монтана Златко Живков бе избран за член на Управителния съвет на организацията, съобщават от общинската администрация. Номинираните кметове за състава на ръководния орган бяха гласувани от 377 делегати от цялата страна...

публикувано на 28.02.24 в 16:10

Шофьор на микробус е починал докато шофира във Видин

60-годишен шофьор на малък автобус е починал по време движение във Видин . Инцидентът е станал на улица "Митрополит Кирил" в областния град. Сигналът е подаден малко след 12:00 часа. По първоначални данни на шофьора му е прилошало. Няма други пострадали. Оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от Областната..

публикувано на 28.02.24 в 15:55

Видински ученици дискутираха агресията в училище

Ученици от клубове по интереси заедно с осмокласници от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязаха с дискусия Световния ден за борба с тормоза в училище , познат като "Ден на розовата фланелка". Темата на разговор в часа по философия в VIII "в" клас беше "Добрата  дума". Инициативата е на преподавателя по философия Марчела..

публикувано на 28.02.24 в 15:23
Мартин Дончев, зам.-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин

Мартин Дончев пое ресора на заместник-кмет по финансите на Община Видин

Мартин Дончев поема поста на заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин . Една от основните цели, които си поставя новият заместник-кмет е постигането на балансиран бюджет, който гарантира изпълнението на основните приоритети на общинското ръководство. Това каза за Радио ВИДИН Дончев и обясни:..

публикувано на 28.02.24 в 15:00

Извършват се аварийно-възстановителни работи на корекцията на река Войнишка в Дунавци

Започнаха аварийно-възстановителни работи на корекцията на река Войнишка в землището на град Дунавци . Протоколът за започване на работа е подписан на 26 февруари, съобщи управителят на Напоителни системи - клон Видин инж. Янчо Василев: "В тези ремонтно-възстановителни работи влиза почистване на дървесна и храстовидна растителност; изкопни и..

публикувано на 28.02.24 в 14:00