Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца посреща 14-ото издание на "Рок до края на света"

4
Снимка: Личен архив

На 16 декември Враца ще бъде домакин на традиционния младежки рок фестивал "Рок до края на света". Събитието е част от зимния културен календар на Младежкия дом в града под Околчица и тазгодишното му 14-о издание е чакано с нетърпение от рок феновете в Северозападна България. Идеята на организаторите е да се дава възможност за сценична изява на млади и не толкова популярни рок групи от региона, макар че през годините в "Рок до края на света" са участвали и много групи от други градове на страната. Интересът към фестивала наистина е голям и той набира все по-голяма популярност с всяко свое следващо издание. Събитието се проведе и в онлайн формат по време на пандемията от COVID-19, което доказа на своите почитатели, че за качествената рок музика няма прегради. И тази година организаторите са подготвили много изненади, като продължават да събират едни от най-интересните млади рок групи от българския младежки рок. За организацията на събитието разговаряме с Виктор Василев, съорганизатор на фестивала "Рок до края на света".

"Тази година фестивалът ще бъде в един ден само, поради финансови причини, знаете как стоят нещата в милата ни родина в сферата на културата и финансите, за съжаление. За сметка на това сме подбрали едни от най-добрите младежки групи в България. Фестивалът традиционно ще се проведе в Младежкия дом със седем групи, като четири от тях са от Северозапада и имаме и три групи, които са гости от други градове... Това са млади групи повечето от тях, идеята им е да се изявят пред сцена във Враца, пред приятели, пред други музиканти и пред хора, които ще дойдат от цяла България. Затова никога не е било конкурс, никога не е била идеята на този фестивал да има състезателен характер, награди и т.н. Дори Младежкият дом им помага със сцената, с изявата..."

Фестивалът "Рок до края на света" ще започне на 16 декември в 17:30 часа, в Младежкия дом във Враца, а участващите групи са "Anxiety" - Враца, "Бирен ден" - Враца, "Infernal Creatures" -  Враца, "Маss Confusion" - Враца, "Time Jugglers" - София, "Deatmag" - Пловдив, "Poetsky" - Шумен.

В деня на фестивала от 15:30 часа в Бяла зала, ще бъде излъчен документалният филм за фестивала "Началото...Пътят". Филмът пресъздава емоцията, историята, бандите и всички интересни моменти от първите десет години на фестивала. Цялостното монтиране на филма е дело на Явор Петруняшев, а музиката към трейлъра е на Doctors Gogo Band.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38