Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Славчев: С чиновнически подход се пречи на Община Видин да функционира нормално (видео)

Казусът за избор на председател на Общински съвет - Видин е в Административния съд

Снимка: Радио Видин

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев (на снимката - първият вляво) за председател на Общинския съвет. Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха включени проект за бюджет на Общината за настоящата година и избор на заместник - председатели на местния парламент и състави на комисиите. Видин е една от двете общини в България, които все още са без бюджет, обяви кметът Цветан Ценков.
"На 4-ти декември община Видин е една от двете общини в България, които остават без бюджет, нещо по-лошо, трябваше да бъде гледана и трета точка - удължаване на сроковете на кредитите по ФЛАГ за довършаване на европейски проекти, което реално заплашва Общината да влезе в просрочие  и оттам да получим така наречената "черна точка"  в Министерството на икономиката. Аз като кмет остро протестирам срещу всяка една намеса от страна на областния управител и на част от избраните народни представители, които грубо се намесват в избора на видинските граждани." 

Светослав Славчев обяви, че с чиновнически подход се пречи на Община Видин да функционира нормално. 

"За съжаление с чиновнически подход се пречи очевидно на Община Видин да функционира нормално, не въз основа на релевантни правни аргументи, а именно само и единствено се цели по всякакъв начин да бъде затруднено нормалното функциониране на Общината. Това е в противоречие освен със закона, като аз вече, подчертавам, че съм отнесъл казуса до компетентния съд и очаквам решение, като предвид това, че сме в такава фаза, не бих искал да коментирам, но като цяло действията на областния управител са в противоречие с всякакви директиви и резолюции на Европейския съюз, част от който е и Република България, касаещи местното самоуправление. Не може по този начин да се подхожда и общината да става заложник на хрумванията на областния управител. Надявам се съдът в най-скоро време да се произнесе по казуса, като тогава бих могъл да коментирам в цялост. " 
От ляво на дясно: Мартин Дончев, Светослав Славчев, Цветан Ценков, Генади Велков
Изявленията на кмета Цветан Ценков и Светослав Славчев са от съвместен брифинг, в който участваха още Мартин Дончев от Инициативния комитет, който на местните избори застана зад кандидатурата на настоящия кмет и общинският съветник Генади Велков.

Генади Велков, който беше сред предложените за председател, но оттегли кандидатурата си след споразумение местният парламент да се ръководи на ротационен принцип, коментира:


"Направихме всичко, което можеше да бъде направено, за да се работи нормално в местния парламент, защото една безкрайна конфронтация, една злобна конфронтация не би донесла нищо добро на община Видин."

Според Мартин Дончев смяната на председател на Общинския съвет може да е най-рано на третия месец от избора. 


"Преди това може да бъде сменен единствено и законно, ако си подаде оставката, което не виждам в случая защо трябва да се прави без да сме имали нито една сесия и при условие, че повечето политически сили, с които сме говорили, са съгласни и възприемат ротацията."

Междувременно от Административния съд във Видин съобщиха, че е образувано дело по жалба на Светослав Славчев, като председател на Общинския съвет. Той оспорва заповедта на областния управител, с която е върнато за ново разглеждане решението от 24 ноември на Общински съвет - Видин за избора на Славчев като председател на местния парламент. След отстраняване на нередовностите по жалбата, производството по делото ще бъде продължено, съобщиха от Административния съд. 

Видео:
1-ва част 
2-ра част
Вижте още

Снимката на 28 февруари 2024 година

Ученици от клубове по интереси заедно с осмокласници от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязаха с дискусия  Световния ден за борба с тормоза в училище , познат като "Ден на розовата фланелка".   "Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се..

публикувано на 28.02.24 в 18:00

Монтана се включи в борбата с тормоза в училище

Световния ден за борба с тормоза в училище отбелязаха в Монтана . Инициативата,  позната като „Ден на розовата фланелка“ започва през 2007 година в Канада. Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва денят за борба с училищния тормоз. Децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Уличен музикант привлече вниманието на хората в центъра на Видин

Той има ясна цел - да събере пари за яхта. Казва се Николай, уличен музикант, който свири в центъра на Видин. Идва от един от най-старите градове в Сибир - Новокузнецк. Във Видин е от два дни, а в България - от два месеца и половина и днес е последният му ден в нашата страна.  Николай е обиколил 45 града в България и 24 страни по света на..

публикувано на 28.02.24 в 16:14

Кметът на Монтана е избран в Управителния съвет на сдружението на общините

На ХХVII –то общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) кметът на Монтана Златко Живков бе избран за член на Управителния съвет на организацията, съобщават от общинската администрация. Номинираните кметове за състава на ръководния орган бяха гласувани от 377 делегати от цялата страна...

публикувано на 28.02.24 в 16:10

Шофьор на микробус е починал докато шофира във Видин

60-годишен шофьор на малък автобус е починал по време движение във Видин . Инцидентът е станал на улица "Митрополит Кирил" в областния град. Сигналът е подаден малко след 12:00 часа. По първоначални данни на шофьора му е прилошало. Няма други пострадали. Оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от Областната..

публикувано на 28.02.24 в 15:55

Видински ученици дискутираха агресията в училище

Ученици от клубове по интереси заедно с осмокласници от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязаха с дискусия Световния ден за борба с тормоза в училище , познат като "Ден на розовата фланелка". Темата на разговор в часа по философия в VIII "в" клас беше "Добрата  дума". Инициативата е на преподавателя по философия Марчела..

публикувано на 28.02.24 в 15:23
Мартин Дончев, зам.-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин

Мартин Дончев пое ресора на заместник-кмет по финансите на Община Видин

Мартин Дончев поема поста на заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин . Една от основните цели, които си поставя новият заместник-кмет е постигането на балансиран бюджет, който гарантира изпълнението на основните приоритети на общинското ръководство. Това каза за Радио ВИДИН Дончев и обясни:..

публикувано на 28.02.24 в 15:00