Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Славчев: С чиновнически подход се пречи на Община Видин да функционира нормално (видео)

Казусът за избор на председател на Общински съвет - Видин е в Административния съд

Снимка: Радио Видин

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев (на снимката - първият вляво) за председател на Общинския съвет. Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха включени проект за бюджет на Общината за настоящата година и избор на заместник - председатели на местния парламент и състави на комисиите. Видин е една от двете общини в България, които все още са без бюджет, обяви кметът Цветан Ценков.
"На 4-ти декември община Видин е една от двете общини в България, които остават без бюджет, нещо по-лошо, трябваше да бъде гледана и трета точка - удължаване на сроковете на кредитите по ФЛАГ за довършаване на европейски проекти, което реално заплашва Общината да влезе в просрочие  и оттам да получим така наречената "черна точка"  в Министерството на икономиката. Аз като кмет остро протестирам срещу всяка една намеса от страна на областния управител и на част от избраните народни представители, които грубо се намесват в избора на видинските граждани." 

Светослав Славчев обяви, че с чиновнически подход се пречи на Община Видин да функционира нормално. 

"За съжаление с чиновнически подход се пречи очевидно на Община Видин да функционира нормално, не въз основа на релевантни правни аргументи, а именно само и единствено се цели по всякакъв начин да бъде затруднено нормалното функциониране на Общината. Това е в противоречие освен със закона, като аз вече, подчертавам, че съм отнесъл казуса до компетентния съд и очаквам решение, като предвид това, че сме в такава фаза, не бих искал да коментирам, но като цяло действията на областния управител са в противоречие с всякакви директиви и резолюции на Европейския съюз, част от който е и Република България, касаещи местното самоуправление. Не може по този начин да се подхожда и общината да става заложник на хрумванията на областния управител. Надявам се съдът в най-скоро време да се произнесе по казуса, като тогава бих могъл да коментирам в цялост. " 
От ляво на дясно: Мартин Дончев, Светослав Славчев, Цветан Ценков, Генади Велков
Изявленията на кмета Цветан Ценков и Светослав Славчев са от съвместен брифинг, в който участваха още Мартин Дончев от Инициативния комитет, който на местните избори застана зад кандидатурата на настоящия кмет и общинският съветник Генади Велков.

Генади Велков, който беше сред предложените за председател, но оттегли кандидатурата си след споразумение местният парламент да се ръководи на ротационен принцип, коментира:


"Направихме всичко, което можеше да бъде направено, за да се работи нормално в местния парламент, защото една безкрайна конфронтация, една злобна конфронтация не би донесла нищо добро на община Видин."

Според Мартин Дончев смяната на председател на Общинския съвет може да е най-рано на третия месец от избора. 


"Преди това може да бъде сменен единствено и законно, ако си подаде оставката, което не виждам в случая защо трябва да се прави без да сме имали нито една сесия и при условие, че повечето политически сили, с които сме говорили, са съгласни и възприемат ротацията."

Междувременно от Административния съд във Видин съобщиха, че е образувано дело по жалба на Светослав Славчев, като председател на Общинския съвет. Той оспорва заповедта на областния управител, с която е върнато за ново разглеждане решението от 24 ноември на Общински съвет - Видин за избора на Славчев като председател на местния парламент. След отстраняване на нередовностите по жалбата, производството по делото ще бъде продължено, съобщиха от Административния съд. 

Видео:
1-ва част 
2-ра част


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Община Мездра е в стабилно финансово състояние

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв. Решението беше взето на юлската сесия на местния парламент.  Със същото решение бяха приети още няколко информации: за състоянието на общинския дълг, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Задържаха фалшиви парфюми на Дунав мост 2

Над 7400 фалшиви парфюми задържаха на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници".  Стоката е открита след извършена проверка на изходящ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Австрия и Германия. Водачът е представил документи за стоката в товарния отсек. При извършените контролни действия в пет от..

публикувано на 26.07.24 в 13:20

Задържаха извършител на грабеж от Видин

Извършител на грабеж е задържан по „горещи" следи при съвместна работа на служители от Районните управления в Монтана и Лом, съобщават от полицията в Монтана.  На 24.07.2024 г. вечерта на перона на ж.п. гарата в гр. Монтана 70-годишен монтански жител бил ударен с юмрук по главата от непознат, който му отнел сумата от 230 лв и го заплашил с нож, като..

публикувано на 26.07.24 в 11:27