Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 декември 2023 година

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Кметът на Видин Цветан Ценков определи като грубо вмешателство заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев за председател на Общинския съвет. Преди издаването на заповедта, от Славчев за днес беше насрочено редовно заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха включени проект за бюджет на Общината за настоящата година и избор на заместник - председатели на местния парламент и състави на комисиите. 

Лозина Николова обжалва отстраняването ѝ от Общинския съвет във Видин. Делото по нейната жалба в Административния съд е насрочено за 6 декември от 9:30 ч.

Открита приемна във Видин представи възможностите за европейско финансиране. Във Видин се проведе последната от поредицата открити приемни, организирани от Областния информационен център (ОИЦ), свързани с възможностите за финансиране от Европейския съюз на програмите, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2021-2027. 

Във Видин ще се проведе информационна среща между представители на бизнеса и управляващия орган на програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Срещата е насрочена за четвъртък, 7 декември, от 10.00 часа в залата на Общинския съвет. Основната и цел е предоставяне на подкрепа на българските предприятия за внедряване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, съгласно Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 година.

Решението на събранието на акционерите за смяна на управителя на ВиК-Монтана Валери Иванов е обжалвано в Окръжния съд в Монтана от община Бойчиновци, която е съдружник в дружеството. Така новият управител Радослав Георгиев не може да бъде вписан в търговския регистър, докато не приключи делото по жалбата, съобщиха от Окръжния съд, цитирани от БТА. На 28 ноември на общо събрание на акционерите представителите на държавата, които имат 51 процента от акциите във ВиК-Монтана, взеха решение за отстраняване на дългогодишния управител Валери Иванов. Мотив за това беше отнетият му достъп до класифицирана информация, макар че на 24 ноември достъпът на Иванов е бил възстановен, както самият той заяви.

В село Доктор Йосифово вече има вода. "Възстановено е водоснабдяването и в село Доктор Йосифово – последното от трите села в община Монтана, в което от близо седмица няма вода", съобщи кметът на Монтана Златко Живков. 

Църква в Лом е основно ремонтирана. Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм „Свети Никола Стари“ в Лом. 

Ломски самодейци честваха рожден ден. Ломската фолклорна група "Ентусиазъм" отбеляза с празничен концерт 15-ия си рожден ден. 

На 4 декември Православната църква почита света великомъченица Варвара. Празникът е наричан още Женска Коледа.

Благотворителен базар започва от днес, 4 декември, в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Организиран е от Ученическия парламент, средствата ще отидат за фондация "Уникалните деца на Видин"

Изложба-базар с коледни сувенири ще бъде открита в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Монтана. Сувенирите са изработени в часовете по трудотерапия от хората, посещаващи Центъра. Със събраните средства ще бъдат закупени материали за бъдещите им занимания по трудотерапия. Изложбата ще бъде открита на 5 декември, от 11:00 часа, в сградата на Дневния център за пълнолетни лица, която се намира на улица "Александър Батенберг" 38 в Монтана.

Подредиха изложбата "Поздравъ от Берковица" в къща музей "Иван Вазов" в Берковица. Изложбата се организира по повод 146 години от Освобождението на Берковица от турско робство.

Библиотеката при читалището във врачанското село Бутан посреща най-малките посетители с цветни рафтове и стени, изрисувани с приказни герои. Трансформацията е дело на библиотекарят Ани Радуванова, каза секретарят на читалището Силвия Цветкова. 

Постановката "Играем Чехов" представят днес във Враца от Актьорска школа "Театрална зона". На сцената на Народно читалище "Развитие" ще излязат актьори на възраст от 13 до 18 години. Началото на представлението тази вечер е в 19:00 ч.


Празник на баницата ще се състои за втора поредна година в Дунавци. Организатори са Читалище '"Светлина" в града и пенсионерският клуб. Празникът започва от 12 :30 часа на 9 декември в пенсионерския клуб в Дунавци.
По публикацията работи: Генади Вельов
Вижте още

Благотворителен концерт в подкрепа на болна жена организират във Видин

Благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на Цветанка Иванова ще се състои на 15 март в Спортната зала във Видин. Организатор е кметството на село Капитановци. "Цветанка Иванова от село  Капитановци има нужда от подкрепата ни. Тя е съпруга и майка на момченце, което е едва на четири годинки. След години лечение в България на..

публикувано на 04.03.24 в 13:23

Пускат движението по новия участък Макреш-Бела от пътя Видин - Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато утре – 5 март, след 15 ч. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка, съобщават от ведомството. Участъкът е с дължина 13,6 км и  започва от разклона за Макреш и е до Бела...

публикувано на 04.03.24 в 12:02

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан"

За първи път от близо 100 години двойка черни лешояди свиха гнездо на територията на Природен парк "Врачански Балкан". От парковата дирекция отчетоха факта като успех на програмата им за възстановяване на този изчезнал вид птици в пределите на Стара Планина. В западния дял на Стара планина последното свидетелство за гнездене на черни лешояди или..

публикувано на 04.03.24 в 11:27

Данъкоплатци дължат 3 млн. лева на Община Враца

Некоректни данъкоплатци дължат на местната хазна във Враца налози за 3 милиона лева. Половината от натрупаната сума е на МБАЛ „Христо Ботев", като задължението на държавната болница е отложено с решение на Общинския съвет. „Болницата няма кешова наличност и е необходимо да се правят различни компромиси, за да не фалира. За последните 9 години са..

публикувано на 04.03.24 в 09:15

Обявиха конкурс за управител на болницата в Берковица

Общински съвет – Берковица провежда процедура за избор на управител на "МБАЛ – БЕРКОВИЦА", която ще се проведе при спазване на Наредба №9/26.06.2000 г. на МЗ. Конкурсът ще се проведе в три етапа: проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания, като до втория етап на конкурса ще бъдат допуснати само тези..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин

На 4 март се навършват 82 години от голямото наводнение на Видин, при което водите на Дунав заливат града с 5-метрова вълна. До бедствието се стига след задръстване на ледовете по реката, обясни Йорданка Костова, главен експерт в отдел "Държавен архив" Видин.  "В ранното утро на 4 март 1942 година църковните камбани известяват идващата..

публикувано на 04.03.24 в 08:05

В Кула почетоха 146 години от Освобождението на България

Община Кула отбеляза 3-ти март с поднасяне на цветя пред паметната плоча на опълченеца Димитър Гетов. На мястото пред паметника самодейци към читалището изнесоха кратка празнична програма, а децата от Детска градина „Звънче" в града зарадваха гостите с рецитал.  „3 март 1878 г. е датата в историята на България, която се отъждествява с думата свобода...

публикувано на 03.03.24 в 17:42