Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин с отворено писмо до институции заради действията на областния управител

Кметът на община Видин Цветан Ценков (в средата) съобщи новината по време на пресконференция вчера заради несъстоялото се заседание на Общинския съвет.
Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Видин Цветан Ценков адресира отворено писмо до премиера Николай Денков, Представителството на Европейската комисия в България и Националното сдружение на общините в Република България, в което изразява възмущение възмущение от действията на областния управител. Според Ценков твърденията на областния управител Иво Атанасов за нивата на общинския дълг накърняват доброто име на общината като редовен платец пред кредитните институции. В писмото се твърди още, че областният управител се намесва грубо в правото на орган на местната власт да си избере председател.

"Областният управител се назначава от министър-председателя и е политическо лице на мнозинството, което управлява страната. Нека да видят какъв е проблемът във Видин и ако проблемът е в кмета, в останалите общински съветници, да седнем на масата и да го решим този проблем. Не може по такъв безпардонен начин да се бламира събирането, защото да се надявам, че тази седмица Административният съд ще излезе с решение по казуса председател на Общинския съвет, дали е легитимно избран, дали не е, но цялата тази сага, ако продължи, ние не можем да имаме нормално, редовно заседание на Общински съвет - Видин", каза по повод отвореното писмо кметът Цветан Ценков.

Вижте още

Снимката на 23 февруари 2024 година

Инициативен комитет за борба с рака на гърдата организира флашмоб по повод Световния месец за борба с рака под надслов "Направи своя профилактичен преглед" в центъра на Враца.  След остър политически дебат и разменени упреци между партиите в управляващото мнозинство парламентът реши да възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности"..

публикувано на 23.02.24 в 18:00

Кръгла маса в Мездра ще обсъди проблемите пред новите учители

Кръгла маса с новоназначени учители ще се проведе в Мездра . Домакин на срещата е Професионалната гимназия “Васил Левски” в града. Идеята е по време на форума да стане ясно пред какви притеснения и предизвикателства са изправени новите учители в общината, за да им се помогне за по-лесно адаптиране в образователната система, обясни директорът на..

публикувано на 23.02.24 в 16:22

Ремонтират улици в община Мизия

Близо 13 милиона лева е капиталовата програма на община Мизия за 2024 година. При благоприятни атмосферни условия са предвидени да започнат ремонти на основни улици в града и малки населени места в общината, обясни за Радио ВИДИН заместник-кметът Стефан Каменовски :  "... Изчакваме времето да е по-подходящо, ремонт на една от основните улици "Петър..

публикувано на 23.02.24 в 15:38

Врачани се включиха с танц в борбата с рака на гърдата (снимки+видео)

Инициативен комитет за борба с рака на гърдата организира флашмоб п о повод Световния месец за борба с рака под надслов "Направи своя профилактичен преглед" в центъра на Враца . В инициативата се включиха ученици и представители на Младежкия център, Регионална библиотека "Христо Ботев", както и популярни личности.  "Целта на събитието е да..

публикувано на 23.02.24 в 15:05

Училище "П. Р. Славейков" във Видин ще получи средства за нов физкултурен салон

Средно училище „Петко Рачов Славейков“ във Видин е сред одобрените учебни заведения за изграждане на нов физкултурен салон по програмата на Министерството на образованието и науката. Проектното предложение е подадено през януари към Министерство на образованието и науката по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни..

публикувано на 23.02.24 в 14:47

Здравната инспекция установи замърсяване на питейната вода в монтански села

Замърсена с колиформи вода е установена в три села от община Георги Дамяново , област Монтана. Вода със съдържание на хром е засечена в частен дом в ломското село Станево. Различни отклонения по показател "колиформи" на водните проби, взети от селата Чемиш, Видлица и Ловица, община Георги Дамяново, показва справка за качеството на питейната вода на..

публикувано на 23.02.24 в 13:30

Дават 60 000 лева за малки граждански проекти във Враца

Общинският съвет във Враца е заделил 60 000 лева в бюджета си за малки граждански инициативи . Очаква се на следващото заседание на местния парламент да стартира процедурата по приема на идеи и проекти. И тази година в правилата не се предвижда изграждане на нови детски площадки и съоръжения за игра с мотив, че максимално допустимата..

публикувано на 23.02.24 в 13:00