Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен интерес към санирането на жилищни сгради отчетоха във Видин

Снимка: Красимир Каменов

Голям интерес към програмата за мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, отчетоха от Областен информационен център - Видин (ОИЦ - Видин). Интерес имаше и в малките общини, обясни Мариела Савкова, управител на ОИЦ:

"Многофамилните жилищни сгради, които се намират на територията на   по-малките общини също са допустими за финансиране. Разликата, обаче, от етап 1 е, че в етап 2 сдруженията на собствениците трябва да съфинансират 20% от общодопустимите разходи, което до сега се поемаше на 100% от програмата. Крайният срок за кандидатстване по фаза 2 е 16 януари 2024 година, така че специално на нас ни беше любопитно да видим, че в по-малките общини, където има блокчета, има интерес за саниране."

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 година.

Интерес е проявен и към възможността за изграждане в домакинствата на фотоволтаични системи до 10 kW и слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване, като предстои отваряне отново на покана за кандидатстване, след като приемът по първата покана приключи на 10 ноември, обясни още Савкова. 

"Друг интерес имаше и по отношение на процедурата за соларните инсталации на еднофамилни жилищни сгради, тъй като на практика това са двете процедури, по които домакинствата и физически лица, тоест физически лица могат да бъдат бенефициенти на европейски средства. Имам предвид тази процедура, която касае соларните инсталации и втората е тази, която касае подмяната на отоплителните уреди като мярка за подобряване на качеството на атмосферния въздух във Видин. И към двете имаше интерес от страна на граждани, които намериха информацията, която им предоставихме за полезна."

Предстои и нова покана за жителите на община Видин за подмяна на старите отоплителни уреди с нови, незамъсряващи околната среда.

Над 110 души са се включили в откритите приемни на Областния информационен център, проведени в края на ноември и началото на декември в единадесетте общини на областта.

Вижте още

Врачански общественик показва нов филм

Врачанският общественик Христо Илиев ще покаже втория си филм „Човеци - парченца история“ . Премиерата ще се състои днес, 27 февруари, от 18:00 часа в кино „Метропол“ във Враца, като входът е свободен. Зрителите ще могат да видят доста неща, които не се знаят и не са писани в книгите, защото това са използвани спомени от семействата на..

обновено на 27.02.24 в 09:55

Възрастен мъж загина при пътен инцидент в Белоградчик

Възрастен мъж от Белоградчик е загинал след като е бил прегазен в града. Инцидентът е станал вчера, 26 февруари, около обяд, на паркинг пред хранителен магазин.  73-годишният мъж е бил прегазен от бус, който е излизал от паркинга на заден ход. Пристигналият на мястото медицински екип констатирал смъртта му. 33-годишният шофьор от Криводол е..

публикувано на 27.02.24 в 09:49

Във Враца обсъдиха екологични мерки

Във Враца се проведе обществено обсъждане, посветено на концепцията „Зелени решения за устойчиво развитие на Северозападния регион“ . Форумът беше организиран в градската концертна зала от общинската управа и областния информационен център. Инициативата е за прилагане на комплексно решение на  проблеми с принос в урбанистичното развитие на..

публикувано на 27.02.24 в 09:41

Над 700 са безработните навършили 50 г. във Враца и Криводол

Над 700 мъже и жени, навършили 50 и повече години в общините Враца и Криводол, са на трудовата борса. Това показват данните на бюрото по труда в края на януари. В община Враца хората без постоянна работа са 531, а в съседната община Криводол - 205.  Броят на регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с 34 лица спрямо предходния..

публикувано на 27.02.24 в 08:05

Снимката на 26 февруари 2024 година

Кога и изобщо дали ще приключи ремонтът на булевард "Панония" във Видин?  Този въпрос си задават видинчани вече седми месец - толкова време продължава да е затворено за движение едното платно на булеварда, което се ремонтира. От днес на обекта отново се появиха работници и техника, които, по думите на видинския кмет, разполагат с броени дни, за да..

публикувано на 26.02.24 в 18:00

Монтана посреща 3 март с военен ритуал и концерт

С тържествен военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме на 3 март в Монтана, съобщават от общинската администрация. Церемонията ще започне в 10:00 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към Народно читалище “Разум 1883”. Приветствено слово по повод..

публикувано на 26.02.24 в 17:27

Депутат пита за забавеното строителство на ГКПП Салаш - Ново корито

Народният представител от партия "Възраждане" от Видинския регион Вера Александрова е отправила въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството за отварянето на граничния контролно - пропускателен пункт (ГКПП) при българското село Салаш и сръбското Ново корито. Напомни, че споразумението за изграждането на пункта е отпреди..

публикувано на 26.02.24 в 17:07