Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен център "Жул Паскин" във Видин се радва на голям туристически интерес

2
Снимка: Светослав Цветанов

Над 8000 туристи е посрещнал Културен център "Жул Паскин" във Видин след своето откриване в началото на септември. Това стана ясно при представяне на резултатите от проекта за адаптацията на видинската синагога като туристически обект. След реставрацията, сградата допринася за обогатяване на туристическия продукт във Видин, коментира Цецка Цокова, главен експерт в Общината и част от екипа на проекта. 

"За тези няколко месеца може с удовлетворение да отбележим, че туристическото посещение надхвърля 8000 туристи. Като от тях над 1000 са и чуждестранните туристи..."

Реставрираната сграда на синагогата е гордост не само за Видин, а и за цяла България, каза Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции.

"Реставрираната сграда също така получи и национално признание, същата е отличена с приза "Сграда на годината" в категория "Социална, инфраструктура, култура", за което заслуга има и изпълнителят на инженеринга. Сградата на синагогата е не само обект, с който може да се гордеят видинчани, а цяла България. И той се отличава на международно ниво, смея да твърдя."

След дейностите по реставрацията, комплексът е превърнат в атрактивна дестинация, коментира архитект Десислава Евгениева, ръководител на проекта.

"В резултат на изпълните дейности по проекта, сградата на бившата синагога е реставрирана, околното пространство в имота е облагородено. Обектът е превърнат в атрактивна туристическа и културна дестинация."

Реставрираната сграда на видинската синагога е част туристическия комплекс на Видин от 3 месеца. Общата стойност на проекта е малко над 10 млн. лв.
Галерия

Вижте още

Деца демонстрират рецитаторски умения във Вълчедръм

Първи регионален поетичен рецитал ще се състои във Вълчедръм . Инициативата има за цел да даде възможност на децата и учениците да изявят своите рецитаторски умения, артистичност и емоционалност. Също така да популяризира българската литература и да пробуди националното самочувствие на участниците. Посветен е на 179 години от рождението на Иван..

публикувано на 27.02.24 в 12:00

Врачански общественик показва нов филм

Врачанският общественик Христо Илиев ще покаже втория си филм „Човеци - парченца история“ . Премиерата ще се състои днес, 27 февруари, от 18:00 часа в кино „Метропол“ във Враца, като входът е свободен. Зрителите ще могат да видят доста неща, които не се знаят и не са писани в книгите, защото това са използвани спомени от семействата на..

обновено на 27.02.24 в 09:55

Възрастен мъж загина при пътен инцидент в Белоградчик

Възрастен мъж от Белоградчик е загинал след като е бил прегазен в града. Инцидентът е станал вчера, 26 февруари, около обяд, на паркинг пред хранителен магазин.  73-годишният мъж е бил прегазен от бус, който е излизал от паркинга на заден ход. Пристигналият на мястото медицински екип констатирал смъртта му. 33-годишният шофьор от Криводол е..

публикувано на 27.02.24 в 09:49

Във Враца обсъдиха екологични мерки

Във Враца се проведе обществено обсъждане, посветено на концепцията „Зелени решения за устойчиво развитие на Северозападния регион“ . Форумът беше организиран в градската концертна зала от общинската управа и областния информационен център. Инициативата е за прилагане на комплексно решение на  проблеми с принос в урбанистичното развитие на..

публикувано на 27.02.24 в 09:41

Над 700 са безработните навършили 50 г. във Враца и Криводол

Над 700 мъже и жени, навършили 50 и повече години в общините Враца и Криводол, са на трудовата борса. Това показват данните на бюрото по труда в края на януари. В община Враца хората без постоянна работа са 531, а в съседната община Криводол - 205.  Броят на регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с 34 лица спрямо предходния..

публикувано на 27.02.24 в 08:05

Снимката на 26 февруари 2024 година

Кога и изобщо дали ще приключи ремонтът на булевард "Панония" във Видин?  Този въпрос си задават видинчани вече седми месец - толкова време продължава да е затворено за движение едното платно на булеварда, което се ремонтира. От днес на обекта отново се появиха работници и техника, които, по думите на видинския кмет, разполагат с броени дни, за да..

публикувано на 26.02.24 в 18:00

Монтана посреща 3 март с военен ритуал и концерт

С тържествен военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме на 3 март в Монтана, съобщават от общинската администрация. Церемонията ще започне в 10:00 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към Народно читалище “Разум 1883”. Приветствено слово по повод..

публикувано на 26.02.24 в 17:27