Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен център "Жул Паскин" във Видин се радва на голям туристически интерес

2
Снимка: Светослав Цветанов

Над 8000 туристи е посрещнал Културен център "Жул Паскин" във Видин след своето откриване в началото на септември. Това стана ясно при представяне на резултатите от проекта за адаптацията на видинската синагога като туристически обект. След реставрацията, сградата допринася за обогатяване на туристическия продукт във Видин, коментира Цецка Цокова, главен експерт в Общината и част от екипа на проекта. 

"За тези няколко месеца може с удовлетворение да отбележим, че туристическото посещение надхвърля 8000 туристи. Като от тях над 1000 са и чуждестранните туристи..."

Реставрираната сграда на синагогата е гордост не само за Видин, а и за цяла България, каза Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции.

"Реставрираната сграда също така получи и национално признание, същата е отличена с приза "Сграда на годината" в категория "Социална, инфраструктура, култура", за което заслуга има и изпълнителят на инженеринга. Сградата на синагогата е не само обект, с който може да се гордеят видинчани, а цяла България. И той се отличава на международно ниво, смея да твърдя."

След дейностите по реставрацията, комплексът е превърнат в атрактивна дестинация, коментира архитект Десислава Евгениева, ръководител на проекта.

"В резултат на изпълните дейности по проекта, сградата на бившата синагога е реставрирана, околното пространство в имота е облагородено. Обектът е превърнат в атрактивна туристическа и културна дестинация."

Реставрираната сграда на видинската синагога е част туристическия комплекс на Видин от 3 месеца. Общата стойност на проекта е малко над 10 млн. лв.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06

Монтана е домакин на Национален фолклорен конкурс

За 16-ти път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната показват любовта към народната музика, песни и танци, каза директорката на Младежкия дом Мариета Христова "Конкурсът е един трамплин за тези, които участват и за бъдещото им развитие."..

публикувано на 19.05.24 в 08:53

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56