Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните екипи и доброволци проведоха съвместно учение във Вършец

2
Снимка: Любо Андреев

Със съвместно учение във Вършец бе отбелязан Международният ден на доброволеца. Представители на пожарната служба, полиция, Спешна помощ и доброволците на община Вършец демонстрираха уменията си за ликвидиране на пожар в спортната зала и евакуиране на пострадали, каза комисар Венцислав Райков, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - гр. Монтана:

"Демонстрираме съвместни действия на Единната спасителна система. Тук са и полиция, и Спешна помощ, пожарна и доброволци. При една реална ситуация това са службите, които реагират първи."

Общо 11 са регистрираните доброволни формирования към всички общини на област Монтана. Общият брой на доброволците е 121. Те са обучени, добре екипирани и оказват съдействие при необходимост, посочи комисар Райков:

"Бедствените положения в Берковица, във Вършец, силният вятър, отводняване, щети от силен вятър."

В практическото занятие участва добре обучен екип от доброволното формирование към община Вършец, посочи кметът Иван Лазаров

"Община Вършец има доброволно формирование от няколко години. В момента тук са седем от доброволците, които са преминали курсове на обучение. Включваме се активно във всички кризисни ситуации, които се случват в района на община Вършец и не само. Последно имахме един много тежък пожар в горски територии, полски. Нашите доброволци имат опит, който са изградили в такива ситуации критични и да се справят с тях. Има хора, които имат сърце и желание да помагат и съм благодарен, че ги има."

Международният ден на доброволците се отбелязва от 1986 г. в знак на признателност към приноса на доброволците и неправителствените организации за икономическото и социалното развитие на обществото.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Врачански общественик показва нов филм

Врачанският общественик Христо Илиев ще покаже втория си филм „Човеци - парченца история“ . Премиерата ще се състои днес, 27 февруари, от 18:00 часа в кино „Метропол“ във Враца, като входът е свободен. Зрителите ще могат да видят доста неща, които не се знаят и не са писани в книгите, защото това са използвани спомени от семействата на..

обновено на 27.02.24 в 09:55

Възрастен мъж загина при пътен инцидент в Белоградчик

Възрастен мъж от Белоградчик е загинал след като е бил прегазен в града. Инцидентът е станал вчера, 26 февруари, около обяд, на паркинг пред хранителен магазин.  73-годишният мъж е бил прегазен от бус, който е излизал от паркинга на заден ход. Пристигналият на мястото медицински екип констатирал смъртта му. 33-годишният шофьор от Криводол е..

публикувано на 27.02.24 в 09:49

Във Враца обсъдиха екологични мерки

Във Враца се проведе обществено обсъждане, посветено на концепцията „Зелени решения за устойчиво развитие на Северозападния регион“ . Форумът беше организиран в градската концертна зала от общинската управа и областния информационен център. Инициативата е за прилагане на комплексно решение на  проблеми с принос в урбанистичното развитие на..

публикувано на 27.02.24 в 09:41

Над 700 са безработните навършили 50 г. във Враца и Криводол

Над 700 мъже и жени, навършили 50 и повече години в общините Враца и Криводол, са на трудовата борса. Това показват данните на бюрото по труда в края на януари. В община Враца хората без постоянна работа са 531, а в съседната община Криводол - 205.  Броят на регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с 34 лица спрямо предходния..

публикувано на 27.02.24 в 08:05

Снимката на 26 февруари 2024 година

Кога и изобщо дали ще приключи ремонтът на булевард "Панония" във Видин?  Този въпрос си задават видинчани вече седми месец - толкова време продължава да е затворено за движение едното платно на булеварда, което се ремонтира. От днес на обекта отново се появиха работници и техника, които, по думите на видинския кмет, разполагат с броени дни, за да..

публикувано на 26.02.24 в 18:00

Монтана посреща 3 март с военен ритуал и концерт

С тържествен военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме на 3 март в Монтана, съобщават от общинската администрация. Церемонията ще започне в 10:00 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към Народно читалище “Разум 1883”. Приветствено слово по повод..

публикувано на 26.02.24 в 17:27

Депутат пита за забавеното строителство на ГКПП Салаш - Ново корито

Народният представител от партия "Възраждане" от Видинския регион Вера Александрова е отправила въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството за отварянето на граничния контролно - пропускателен пункт (ГКПП) при българското село Салаш и сръбското Ново корито. Напомни, че споразумението за изграждането на пункта е отпреди..

публикувано на 26.02.24 в 17:07