Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 декември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Срокът за ремонт на пешеходната зона във Видин между Младежкия дом и спортната зала вероятно ще бъде удължен до средата на следващата година, обяви кметът Цветан Ценков. Информацията е от среща на кметове с министъра на регионалното управление и благоустройството Андрей Цеков.


Напълно реалистично е до 2030 г. да имаме изградени 5  магистрали, обяви министърът на Регионалното управление и благоустройството Андрей Цеков. Това са „Европа“, „Видин-Ботевград“, „Струма“, „Русе - Велико Търново“ и „Хемус“. Според министър Цеков приоритет на България е да се свърже магистрално с всички свои съседни държави, защото това е ключът към икономическото и демографско развитие. 


Кметът на Видин Цветан Ценков адресира отворено писмо до премиера Николай Денков, Представителството на Европейската комисия в България и Националното сдружение на общините в Република България, в което изразява възмущение възмущение от действията на областния управител. Според Ценков твърденията на областния управител Иво Атанасов за нивата на общинския дълг накърняват доброто име на общината като редовен платец пред кредитните институции. 


Административният съд във Видин остави без разглеждане жалбата на Светослав Славчев срещу заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнато за ново разглеждане решението за избор на председател на Общинския съвет във Видин. На заседание на Общинския съвет на 24 ноември Славчев беше избран за председател, но според областния управител решението е незаконосъобразно.


Голям интерес към програмата за мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, отчетоха от Областен информационен център - Видин (ОИЦ - Видин). Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 година.


Над 8000 туристи е посрещнал Културен център "Жул Паскин" във Видин след своето откриване в началото на септември. Това стана ясно при представяне на резултатите от проекта за адаптацията на видинската синагога като туристически обект.


Екипът на Комплекса за социално-здравни услуги за децата и семейства в  Криводол организира дарителска кампания. Насочена е към деца в нужда и техните семейства. Приемат се играчки, пакетирани храни, както и продукти от първа необходимост, дрехи. Даренията се примат в сградата на старата Община, съобщиха от местната управа.


Със съвместно учение във Вършец бе отбелязан Международният ден на доброволеца. Представители на пожарната служба, полиция, Спешна помощ и доброволците на община Вършец демонстрираха уменията си за ликвидиране на пожар в спортната зала и евакуиране на пострадали.


Част от осветлението по видинската улица "Търговска", в участъка на карето до "Валентина", не работи. Това сигнализираха търговци и уточниха, че аварията е възникнала, след като преди дни работници на Община Видин монтирали коледните светлини. 


Общо 20 души са загинали, а 243-има са били тежко или леко ранени по пътищата във Врачанско от началото на годината. Според анализ на Областната дирекция на МВР, през първите 11 месеца на годината са станали 711 пътнотранспортни произшествия. 


За трета поредна година видинската Детска градина "Синчец" провежда инициативата "Седмица на доброто". Днес малчуганите от трета група "Лястовичка" отвориха и прочетоха добрините, направени от тях и пуснати в специално направена за целта кутия.


Спектакълът "Самодивски сън", който е част от програмата на Общината за коледните празници, ще бъде представен тази вечер в салона на драматичния театър във Видин. Спектакълът е комбинация от танцово, драматично и магично изкуство.


Министерството на иновациите и растежа организира информационна кампания по процедура за внедряване на иновации в предприятията. На 6 декември от 11:00 часа ще се проведе събитието във Враца, а мястото - залата на Търговско-промишлената палата. Инициативата гостува във Видин на 7 декември от 10:00 часа в залата на Общинския съвет.


Работилница за изработване на коледна украса организират в детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. Целта е всеки желаещ да направи собствена украса  и да се зареди с добро настроение преди дългоочаквания празник, съобщиха от библиотеката. Коледната работилница ще е на 16 декември от 10:30 до 16:00 часа.

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Община Мездра е в стабилно финансово състояние

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв. Решението беше взето на юлската сесия на местния парламент.  Със същото решение бяха приети още няколко информации: за състоянието на общинския дълг, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Задържаха фалшиви парфюми на Дунав мост 2

Над 7400 фалшиви парфюми задържаха на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници".  Стоката е открита след извършена проверка на изходящ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Австрия и Германия. Водачът е представил документи за стоката в товарния отсек. При извършените контролни действия в пет от..

публикувано на 26.07.24 в 13:20

Задържаха извършител на грабеж от Видин

Извършител на грабеж е задържан по „горещи" следи при съвместна работа на служители от Районните управления в Монтана и Лом, съобщават от полицията в Монтана.  На 24.07.2024 г. вечерта на перона на ж.п. гарата в гр. Монтана 70-годишен монтански жител бил ударен с юмрук по главата от непознат, който му отнел сумата от 230 лв и го заплашил с нож, като..

публикувано на 26.07.24 в 11:27