Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 декември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Срокът за ремонт на пешеходната зона във Видин между Младежкия дом и спортната зала вероятно ще бъде удължен до средата на следващата година, обяви кметът Цветан Ценков. Информацията е от среща на кметове с министъра на регионалното управление и благоустройството Андрей Цеков.


Напълно реалистично е до 2030 г. да имаме изградени 5  магистрали, обяви министърът на Регионалното управление и благоустройството Андрей Цеков. Това са „Европа“, „Видин-Ботевград“, „Струма“, „Русе - Велико Търново“ и „Хемус“. Според министър Цеков приоритет на България е да се свърже магистрално с всички свои съседни държави, защото това е ключът към икономическото и демографско развитие. 


Кметът на Видин Цветан Ценков адресира отворено писмо до премиера Николай Денков, Представителството на Европейската комисия в България и Националното сдружение на общините в Република България, в което изразява възмущение възмущение от действията на областния управител. Според Ценков твърденията на областния управител Иво Атанасов за нивата на общинския дълг накърняват доброто име на общината като редовен платец пред кредитните институции. 


Административният съд във Видин остави без разглеждане жалбата на Светослав Славчев срещу заповедта на областния управител Иво Атанасов, с която е върнато за ново разглеждане решението за избор на председател на Общинския съвет във Видин. На заседание на Общинския съвет на 24 ноември Славчев беше избран за председател, но според областния управител решението е незаконосъобразно.


Голям интерес към програмата за мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, отчетоха от Областен информационен център - Видин (ОИЦ - Видин). Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 година.


Над 8000 туристи е посрещнал Културен център "Жул Паскин" във Видин след своето откриване в началото на септември. Това стана ясно при представяне на резултатите от проекта за адаптацията на видинската синагога като туристически обект.


Екипът на Комплекса за социално-здравни услуги за децата и семейства в  Криводол организира дарителска кампания. Насочена е към деца в нужда и техните семейства. Приемат се играчки, пакетирани храни, както и продукти от първа необходимост, дрехи. Даренията се примат в сградата на старата Община, съобщиха от местната управа.


Със съвместно учение във Вършец бе отбелязан Международният ден на доброволеца. Представители на пожарната служба, полиция, Спешна помощ и доброволците на община Вършец демонстрираха уменията си за ликвидиране на пожар в спортната зала и евакуиране на пострадали.


Част от осветлението по видинската улица "Търговска", в участъка на карето до "Валентина", не работи. Това сигнализираха търговци и уточниха, че аварията е възникнала, след като преди дни работници на Община Видин монтирали коледните светлини. 


Общо 20 души са загинали, а 243-има са били тежко или леко ранени по пътищата във Врачанско от началото на годината. Според анализ на Областната дирекция на МВР, през първите 11 месеца на годината са станали 711 пътнотранспортни произшествия. 


За трета поредна година видинската Детска градина "Синчец" провежда инициативата "Седмица на доброто". Днес малчуганите от трета група "Лястовичка" отвориха и прочетоха добрините, направени от тях и пуснати в специално направена за целта кутия.


Спектакълът "Самодивски сън", който е част от програмата на Общината за коледните празници, ще бъде представен тази вечер в салона на драматичния театър във Видин. Спектакълът е комбинация от танцово, драматично и магично изкуство.


Министерството на иновациите и растежа организира информационна кампания по процедура за внедряване на иновации в предприятията. На 6 декември от 11:00 часа ще се проведе събитието във Враца, а мястото - залата на Търговско-промишлената палата. Инициативата гостува във Видин на 7 декември от 10:00 часа в залата на Общинския съвет.


Работилница за изработване на коледна украса организират в детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. Целта е всеки желаещ да направи собствена украса  и да се зареди с добро настроение преди дългоочаквания празник, съобщиха от библиотеката. Коледната работилница ще е на 16 декември от 10:30 до 16:00 часа.

По публикацията работи: Георги Жиков
Вижте още

Деца демонстрират рецитаторски умения във Вълчедръм

Първи регионален поетичен рецитал ще се състои във Вълчедръм . Инициативата има за цел да даде възможност на децата и учениците да изявят своите рецитаторски умения, артистичност и емоционалност. Също така да популяризира българската литература и да пробуди националното самочувствие на участниците. Посветен е на 179 години от рождението на Иван..

публикувано на 27.02.24 в 12:00

Врачански общественик показва нов филм

Врачанският общественик Христо Илиев ще покаже втория си филм „Човеци - парченца история“ . Премиерата ще се състои днес, 27 февруари, от 18:00 часа в кино „Метропол“ във Враца, като входът е свободен. Зрителите ще могат да видят доста неща, които не се знаят и не са писани в книгите, защото това са използвани спомени от семействата на..

обновено на 27.02.24 в 09:55

Възрастен мъж загина при пътен инцидент в Белоградчик

Възрастен мъж от Белоградчик е загинал след като е бил прегазен в града. Инцидентът е станал вчера, 26 февруари, около обяд, на паркинг пред хранителен магазин.  73-годишният мъж е бил прегазен от бус, който е излизал от паркинга на заден ход. Пристигналият на мястото медицински екип констатирал смъртта му. 33-годишният шофьор от Криводол е..

публикувано на 27.02.24 в 09:49

Във Враца обсъдиха екологични мерки

Във Враца се проведе обществено обсъждане, посветено на концепцията „Зелени решения за устойчиво развитие на Северозападния регион“ . Форумът беше организиран в градската концертна зала от общинската управа и областния информационен център. Инициативата е за прилагане на комплексно решение на  проблеми с принос в урбанистичното развитие на..

публикувано на 27.02.24 в 09:41

Над 700 са безработните навършили 50 г. във Враца и Криводол

Над 700 мъже и жени, навършили 50 и повече години в общините Враца и Криводол, са на трудовата борса. Това показват данните на бюрото по труда в края на януари. В община Враца хората без постоянна работа са 531, а в съседната община Криводол - 205.  Броят на регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с 34 лица спрямо предходния..

публикувано на 27.02.24 в 08:05

Снимката на 26 февруари 2024 година

Кога и изобщо дали ще приключи ремонтът на булевард "Панония" във Видин?  Този въпрос си задават видинчани вече седми месец - толкова време продължава да е затворено за движение едното платно на булеварда, което се ремонтира. От днес на обекта отново се появиха работници и техника, които, по думите на видинския кмет, разполагат с броени дни, за да..

публикувано на 26.02.24 в 18:00

Монтана посреща 3 март с военен ритуал и концерт

С тържествен военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме на 3 март в Монтана, съобщават от общинската администрация. Церемонията ще започне в 10:00 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към Народно читалище “Разум 1883”. Приветствено слово по повод..

публикувано на 26.02.24 в 17:27