Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среброкована икона на свети Николай посрещнаха тържествено във Видин

13
Снимка: Радио Видин

В навечерието на Никулден във Видин тържествено беше посрещната среброкована икона на свети Николай Мирликийски Чудотворец, придружена с мощи на св. вмчк Димитър Солунски. Духовници и граждани съпроводиха светините до храма, носещ името на светеца, чиято памет почитаме днес. 

Иконата е дарена на митрополитския храм от Таня Попова, разказа архимандрит Антим. Той допълни, че благодарение на същия дарител в момента в църквата "Свети Николай" се извършва вътрешен ремонт:

"С Божията помощ и по небесното застъпничество на свети Николай, тази година за празника на светеца имаме голяма духовна радост - да получи митрополитският храм, именуван на свети Николай, едно дарение среброкована икона... Изработена от зограф Димчо Димчовски от Велико Търново... Тя се дарява, за да пребивава вече завинаги в едноименния храм в града. Наред с иконата, храмът получи крупно дарение, за да се извърши вътрешно обновление - изграждане на подово отопление и на нова мраморна подова настилка, което ще превърне храма за нашите богомолци в един уютен духовен дом, където през зимата богослуженията ще бъдат провеждани в една добра обстановка". 

Новото подово отопление в храма вече работи, напреднало е и полагането на мраморната настилка, допълни архимандрит Антим, като изрази надежда, че ремонтът цялостно ще приключи до Рождество Христово. 

Видинският митрополит Даниил също определи като голяма духовна радост получените дарове. Владиката напомни, че това не е първото дарение, което Таня Попова прави:

"Същият дарител, който подари иконите на свети Димитър и свети Мина за катедралния храм и частичка от мощите на свети Димитър, които след празника, и след като се поклоним, ще останат в катедралния храм при иконата на свети Димитър за благословение на всички видинчани..."

Иконата на светеца-закрилник на моряците, рибарите и банкерите, и частицата от мощите на свети Димитър са поставени за поклонение на видно място в митрополитския храм "Свети Николай Чудотворец", в който днес по традиция ще бъде запалено и сребърното кандило във форма на кораб. 

Празничната света архиерейска литургия започва в 9:30 часа. След запалването на кандилото, литийно шествие ще се отправи към централния понтон на река Дунав, където в 12:00 ч. ще бъде извършен водосвет и освещаване на Никулденски курбан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължават акциите срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по пътните артерии във Враца

Продължават съвместните акции на Инспектората, полицията и държавната автомобилна администрация срещу водачи на тежкотоварни превозни средства, които нерегламентирано изхвърлят отпадъци в района на околовръстния път на Враца. След проведените превантивни кампании в участъците вече са поставени табели на няколко езика, указващи, че е забранено..

публикувано на 18.05.24 в 08:21

Във Враца ще отбележат Деня на българския спорт

Враца ще отбележи с разнообразна програма Деня на българския спорт и Световния ден на предизвикателството. Днес, от 10:30 часа, на централния площад в града ще се проведе празника "Спортувай активно". В инициативата участие ще вземат спортните клубове, които ще направят демонстрации по карате, стрийт фитнес, баскетбол, аеробика, скейтборд, стрелба,..

публикувано на 18.05.24 в 07:52

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09