Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отстраняваме от себе си стрелите на завистта

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина.

"А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече
осемнайсет години, не биваше ли да се освободи в съботния ден?"
(Лк.13:16)

Евангелското четиво от предната Неделя ни наставлява да се пазим от сребролюбието. Днешното ни дава пример как завистта и лицемерието изопачават Закона и стават причина да бъде отхвърлен Христос. Милосърдието на Спасителя се сблъсква с жестокосърдечието на книжниците и фарисеите. Иисус, въплътената любов и милост, през дните на Своя земен живот в потвърждение на Божествената Си мисия и достойнство извършил много и различни чудеса: болни изцелявал, прокажени очиствал, мъртви възкресявал, бесове изгонвал. В един съботен ден, определен от Бог за почивка, който иудеите ревниво пазели, Спасителят влязъл в синагогата и поучавал народа. Там видял "една жена с немощен дух от 18 години; тя беше прегърбена и не можеше никак да се изправи". Била в такова окаяно положение, което не могло да не събуди състрадание и жалост. Само вярата я крепяла в страданието и я свързвала с живота. Тази вяра я довежда в синагогата и я изправя пред Лекаря на душите и телата. "Като я видя, Иисус и рече: "жено, освобождаваш се от недъга си!" И сложи ръцете Си върху нея и тя веднага се изправи, и славеше Бога". Великият Целител, Който дойде "да вземе върху Си нашите немощи и да понесе нашите болести", със силата на Своето Божествено повеление я освобождава от страшния недъг и страдание – изцелява душата и тялото и.

Законоучителите, книжниците, фарисеите и първосвещениците на Израил се препъват в това, на което самите учат, защото са безразлични към страданието на ближния. Началникът на синагогата е недоволен от станалото чудо. В него той вижда само потъпкан Закона, нарушена съботата. Той затваря очите си за радостта на изцерената, за очевидното проявление на Божията сила. Изразява злобно негодуванието си против Христа: "Шест дена има, през които трябва да се работи. В тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден".

Не за пръв път иудейските законници, книжници и фарисеи отправят упреци към Христа, че нарушава съботата, светостта на Божия ден. Христос дойде не да наруши, а да изпълни Закона, да разкрие в пълнота пътя на истинското служение на Бога с дух и истина. Затова Неговият отговор ни разкрива истинския смисъл на Божията воля за спазване на седмия ден: "Лицемерецо, не отвързва ли всеки от вас вола си или осела си от яслите в събота и не води ли да го пои? А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече 18 години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?" "Кой от вас, ако има една овца и тя падне в съботен ден в яма, не ще я улови и извлече?" Началникът на синагогата говори не от ревност към закона, а от завист към Христа. Той кори силата, действието на чудото, тъй като завижда на славата на Чудотвореца. Сатаната преминал от жената в душата на началника на синагогата. Блажени Теофилакт казва: "сатаната, който отначало бил свързал жената, после свързва началника на синагогата чрез завистта и с неговите уста кори Божието чудо". В тези благодатни дни на поста евангелският текст ни дава повод за размисъл относно нашето поведение и вътрешния живот. Външното, без което не може да има вътрешно, както без листа не може да има плодове, по думите на светите отци, трябва да бъде задължително за нас.

В рубриката "Съвременна Библия"Христос е "Словото станало плът". Библията е записаното (преведено на нашия роден език) Слово! И двете измерения на Словото преследват една цел  - разкриването на Бога. Който се "разкрива", иска да бъде "видян"! Защо Бог би искал да Го "видим"? Може би, за да се запознаем! 

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39