Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кошава - селото, където е хваната 270-килограмова моруна

Днес в рубриката "Добро утро, кмете" се отправяме към брега на Дунав, за да посетим видинското село Кошава, където навремето е хваната най-голямата моруна в региона. Според местните това не е било изключение и твърдят, че преди години в този район не само рибата е била много повече, но и видовото ѝ разнообразие. 

С тъга за това отминало време си спомня и 74-годишната Мица Георгиева, съпруга на рибаря, уловил моруната:

"Това беше през 2010 година. Съпругът ми имаше и ортак, с който заедно хванаха тази 270-килограмова риба. Два месеца преди това бяха хванали още една, но тя беше само 100 кг и нямаше хайвер, защото беше мъжка. Тогава цялото село се събра, снимаха се с нея. Тя беше наистина огромна риба. Хванаха я със специални куки за улов на моруни. Доста се бяха измъчили, докато я качат в лодката, но пък трудът им се отблагодари. Тогава взеха по 14 000 евро, понеже хайверът от моруната беше по 500 евро килограма. Другата моруна бе продадена на шайби и за нея взеха само по 500 лв. Що се отнася до вкуса на моруната- не ми харесва. Тя е суха риба и е по-твърда в сравнение с другите. Най-вкусната риба, според мен, е есетрата. Най-голямата, която съм готвила е от порядъка на 20 кг. Сом също често сме яли. Най-големият, който бяха хванали бе около 15 кг. Дунавската скумрия също е много вкусна, но нея най-често правим на консерви. Но, това става въпрос за миналото. Сега рибата в реката силно е намаляла. Липсва контрол, няма и зарибяване с малки рибки. Днешните въдичари, като идат да ловят риба, няма да я хванат и да я пуснат, ако е малка, ами я хвърлят. Как тогава ще има риба в Дунав...", разсъждава за миналото и настоящето на родното село Мица Георгиева. 

В района на Кошава има два острова, известни със своя златист и мек пясък - това са "Кошава" и "Рибарите".

През цялата си история Кошава никога не е променяла името си. То вероятно идва от студения вятър Кошава, както го знаят тук. За останалите села изглеждало, че вятърът идва точно от неговата посока. Интересното е, че същото име за студен източен вятър Кошава се използва по поречието на Дунав и в съседна Сърбия, където също живеят власи.

В периферията на селото се намира и най-голямото находище на гипс в страната, в което са съсредоточени 88% от общите залежи. Дълги години мина "Кошава" даваше препитание на почти цялото село.

Миналото на този край също е интересно - на брега на Дунав, откъм мина "Кошава", са се намирали останките на римската крепост Ад Марум, които вече са разрушени. Селото е споменато за пръв път в турски документи на Видински санджак през 1454 г. 

И още интересни факти за село Кошава - в него се намира една от най-старите църкви в района на град Видин, построена през 1860 г. Тук е имало и пивоварна фабрика "Олингер“ , основана от унгареца Виктор Олингер през 1895 г. и прекратила съществуването си през 1927 г. Сега има и винарска изба с хотелски комплекс. 
Венелин Венелинов е новият- стар кмет на селото. На този пост е бил и в периода  2015-2019 година. На последните избори за него са гласували повече от 80% от местните хора. С Венелин Венелинов разговаряме за настоящето и бъдещето на селото, за проблемите и възможностите за развитие тук- изобщо каква е визията му за бъдещето на Кошава:

"Животът в селото е нормален. Визията, която аз виждам, е през следващите 4 години, ако стигнат, заедно с местната власт във Видин и централната власт, както и с инвеститорите, които имаме в района- семейство Йотови, да се развие и туризмът. Това обаче ще стане, ако всички работим заедно в екип. Аз- като кметство Кошава, Община Видин и семейство Йотови. В следващия програмен период знам, че като цяло ще има доста инвестиции в община Видин за инфраструктура, саниране на общинска собственост и смятам, че нещата ще тръгнат в правилната посока... 

В момента маркираме проблемите и правим план как да започнем решаването им, защото кметствата по населените места пари нямат. Бюджет нямаме, но пък в Кошава имаме приятели от местния бизнес, земеделски производители, доста хора се прибраха от чужбина и искат да помагат кой с каквото може. Целта е да си облагородим мястото за живот, защото ние всички живеем тук. Що се отнася до основните ни проблеми, това са тревните площи, клоните на дърветата трябва да се подрежат, почистването. С една дума казано- елементарни са, не е нещо сложно...

Нямаме проблем и с битовата престъпност. Този проблем е решен още в предишния ми мандат. Как става ли- с упоритост, строгост и без компромиси към никой. Имаше 2-3 момчета, които клоняха от пътя, събрах ги и ги предупредих, че вече аз съм кмет на селото и да спрат с всякаквите глупости, защото ще бъда безкомпромисен към всеки, независимо кой е той... Аз съм на мнение, че по-добре да намерим работа на човека, вместо да го оставим да краде. А работа тук има. В лозаро-винарството винаги има свободни работни места, а и с новия хотел, който пуснахме през 2022 година, вече всеки, който е бил безработен в селото- сега има работа. Хора от селото имаме и в мина "Кошава", имаме и мандра, която също подсигурява 20 работни места. На хотела работят около 60-70 жители на селото. При земеделските производители също има по 2-3 работни места. Така че, работа в селото има достатъчно... 

Поминък в селото е и риболовът. Аз също съм рибар и практикувам стопански риболов, но само когато имам време, защото  времето вече не ми стига..."

Че селото се развива добре, потвърждава и бившата кметица Галина Радионова, която от години работи добре и в синхрон с наследника си:

"На тези избори работихме заедно с Венелин Венелинов. Той е млад човек, много е борбен, доказа се и смятам, че ще е успешен кмет. Основната ни цел бе да обединим и сплотим Кошава. Смятам че успяхме. Сега работим всички заедно за бъдещето ѝ. Защото, когато хората са обединени, когато имат доверие на кмета, всичко е наред. 

Можем да се гордеем, че кошавчани винаги са се отзовавали и заедно сме решавали належащите проблеми..." 

Още за ежедневието, миналото, традициите и успехите в Кошава, както и целите интервюта с кмета Венелин Венелинов, Галина Радионова, Левчо Кирилов, който 12 години е работил в Риболовна база Видин и Мица Георгиева - в звуковия файл.
* Снимки: Генади Цоков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37