Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5000 лева са събрани на "Вечер на дарителите" в Бяла Слатина

6
Снимка: Сдружение Първи юни- Бяла Слатина

Близо пет хиляди лева са събрани от благотворителен базар и концерт за традиционната "Вечер на дарителите" в Бяла Слатина, която общественият дарителски фонд "Участвам-дарявам-променям" провежда. Събитието е организирано от доброволци към сдружение  "Първи юни", инициатор за създаването на дарителския фонд. Със събраните средства ще бъдат подкрепени инициативи на читалища, училища, детски градини, които фондът финансира.


"За първи път успяваме да съберем такава голяма сума. Отдаваме го на вдъхновението на самите деца да организират събитието, както може би и на припознаването вече на фонда от все повече хора като нещо наше, като нещо, което наистина ни помага да се развиваме и обединяваме", обясни Наталия Фенерска, председател на сдружение "Първи юни."


Младежите, които участват в обучителна програма на сдружение "Първи юни", още преди няколко месеца получават задача да организират събитие за набиране на средства и единодушно решават това да е годишната "Вечер на дарителите", разказва Владимир. Заедно с Александра той е и сред участниците в концерта. За каузата първо привличат съученици, а след това и младежи от местно читалище.


"От дума на дума започнаха да се събират още участници", обяснява Александра.


В приготовленията за коледния базар се включват училища от Бяла Слатина и село Търнава. Помагат също родители и учители.


"Чрез това събитие се вижда, че има по-добри хора", казва Ангел.  


"Беше много вълнуващо", казва Теодора, която е водеща на концерта.


Младежите са доволни, че с парите от коледния базар и билетите от концерта ще помогнат за добри каузи, обяснява  Теодор.


Плакатите за концерта са дело на Андрея. Тя е и сред участниците на сцената.


"Общо взето правехме всичко заедно, тъй като сме много сплотени и вярваме, че можем да постигнем много. Радваме се, когато помагаме и това ни прави щастливи."


От името на младежите Александра благодари на всички, които са ги подкрепяли, както и на тези, които са се съмнявали в успеха на начинанието, защото това ги кара да са още по-амбицирани и уверени.


По време на събитието в Бяла Слатина са отличени дарителите, помогнали за развитието на програмата "Дарителство по ведомост" през годината.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 февруари 2024 година

Забаен и интересен. Това е "Нделник". На Трифон Зарезан, Северозападната задруга на майсторите прие новите си членове. Един от тях е ювелира Любомир Маринов . С него си говорим за художественото леене на метали. 20 години от основаването си отбелязва Поетичен клуб "Алфа" - Враца . Клубът е създаден през 2004 година под името..

публикувано на 25.02.24 в 14:25

Притчата за митаря и фарисея

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Кратка, ясна и назидателна е притчата на Спасителя за това как двама юдеи влезли в храма да се помолят: единият фарисей, другият – митар. Фарисеят застанал напред в храма и се молел..

публикувано на 25.02.24 в 08:00

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25