Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Владимирово стана най-добър рецитатор на Вапцарова поезия

4
Снимка: личен архив

Единайсетокласникът Йордан Атанасов от Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово стана най-добър рецитатор на Вапцарова поезия, като завоюва първо място в регионалния рецитал, посветен на творчеството на поета, провел се в Монтана. 

Тази година мотото беше "За него - Живота - направил бих всичко". Зорница Красимирова, която учи в същото училище, също се представи със стихотворение. Подготвяше ги преподавателят по български език и литература Алексина Алексиева, а как направиха своя избор на стихотворение на Вапцаров, обяснява учителката:

"Избрах стихотворението "Доклад" , което е доста дълго и той се справи перфектно и взе първа награда. А другото момиче рецитира стихотворението "Кино". Тя се справи също много добре... Конкуренцията беше доста голяма... Наизуст декламират стихотворенията... Рецитират много хубаво..." 

В стихотворението "Доклад" поетът пише за суровия живот, за вярата, скръбта и за родината. А за своето представяне и за отличието си, разказва Йордан Атанасов:

"В това стихотворение Никола Вапцаров страда за отчуждението на народа, за родината, описва своята скръб от това, което вижда... Стихотворението е обемно, отне ми доста време... Сякаш интуицията ми подсказва как да се държиш и ме накара да размишлявам как се е променил светът и хората. И днес е актуално това стихотворение и ни кара да се замислим."

Деветокласничката Зорница Красимирова, която рецитира стихотворението "Кино", получава грамота.

"Аз представям по-трагична любовна драма. Тя влияе малко тъжно, емоционално, разбираш го, усещаш го... Харесва ми да рецитирам и ще участваме в пиеси по руски език."

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00