Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прославим идващия от небесата Син Божи с добри дела

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя пред Рождество Христово.  В тази неделя се подготвяме за празника Рождество Христово.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, вече само няколко дни ни отделят от великия празник Рождество Христово. Започват светите предпразнични дни, които ни подготвят за неговото достойно посрещане. Ние с вас се очистваме за това с този шестседмичен пост, та с едни уста и едно сърце да прославим Богомладенеца Христос, въплътил се за нашето спасение от Пречистата Дева Мария.

Повече от пет хиляди години хората очаквали обещания Спасител. И ето дългоочакваният Избавител слиза на земята за спасение на заблуденото човечество, за да положи за нас Своята душа. Това е проява на безгранична любов към нас от небесния Пастир Иисус Христос, Който станал Човек, за да ни спаси. Вследствие на греха на нашите прародители, човекът станал роб на греха, пленник на дявола, наследник на вечните мъки. Нямало посредник, за да го примири с Бога, загубена била надеждата за спасение. Бог се съжалил над творението на Своите ръце, въплътил Се, за да покаже на хората пътя към спасение, да ги съедини с Бога и Отца, да ги избави от робството на греха, от вечните мъки: "Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото" (Лк. 19:10).

Скъпи братя и сестри, в този ден се прославят ветхозаветните светии, от чийто род, по Своето човечество, произлязъл нашият Господ. Възпоменават се също всички живеещи във вярата светии от Ветхия Завет, които се изброяват в апостолското четиво. Нека в преддверието на великия ден на Рождество Христово по-често да размишляваме за вярата в техния живот и подражавайки им по силата на техния пример, да украсяваме себе си с добродетели. Да се постараем през оставащите до празника дни с радостни души да посрещнем този празник, по възможност нека усърдно да посещаваме Божия храм, внимателно да се вглеждаме в душата си, и ако намерим в нея нечистота, злоба, гняв, ненавист, коварство, завист, клевета, осъждане, преяждане, пиянство, сладострастие, сквернословие, леност, нерадение и други грехове, да омием всички със съкрушение и сълзи на покаяние. Първите християни пред празника Рождество Христово се изповядвали и причастявали със Светите Тайни, за да встъпят в големия празник очистени и омити. Да не забравяме също и делата на милосърдие. Да прославим идващия от небесата, заради нашето спасение, Син Божи с добри дела. Да се постараем да бъдем християни не само на думи, но и на дело."

Автор: Свещеник Василий Дубойски

В рубриката "Съвременна Библия"Слава на Бога във висините и на земята мир между хората, в които е Неговото благоволение! "Благоволение" - какво ли означава тази дума? Докато празнуваме можем да отделим време и да помислим върху това.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37