Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледари наричаха за здраве в село Градец



За пръв път от много години видинското село Градец има своя коледарска група. Няколко доброволци се заемат със задачата да сформират групата, да организират празника и така днес, на Коледа,  20 малки и големи коледари обикаляха къщите в селото, наричайки за здраве и берекет. Един от хората, допринесъл за възраждането на този обичай е Красимир Кирилов.

"За първи път от доста време организираме коледуване в село Градец. Малко трудно се получиха нещата, доста са момчетата, не слушат много, но като цяло се получи добре. 20 деца са, защото 2 дечица се отказаха в последния момент, болни са, но сме 20 в момента...Най-малкият е на 5, най-големите са на 15 години, доста е голяма разликата, но се получават нещата." - каза за Радио ВИДИН организаторът.

Един от може би най-развълнуваните, при вида на коледарската група, беше секретарят на читалището в Градец Пролет Цолова. Тя не успя да скрие сълзите си от радост за това, че отново вижда селото живо в лицето на младите момчета. И се надява това да продължи.

"Когато аз дойдох като момиче тук, тогава представихме групата на "Златна Копривщица", това е обичай, който в Градец си наричаме пиу-миу...Много съм благодарна и на Краси, и на Галя, и на Кристина, и на Стоянчо, за това, че се обединиха. Това е първи доброволчески труд към читалището, в който ние просто разбрахме накрая, че го организират, буквално сега вече на яве виждаме техния продукт, това че с едни най-добронамерени чувства въкресиха този стар и забравен обичай, виждате колко момченца има...Нека във всяка къща в селото да донесат здраве, берекет, мир да има, благополучие....Да сме добри и да се обичаме! Господ затова се е родил-това да ни даде и на това да ни научи. Нека децата да го донесат в сърцето и душата на всеки, при когото ще минат днес за да го благославят..."

Освен многото родители и жители на селото, около коледарите неотлъчно беше и кметът на селото Илия Томов. Радостен от възродените традиции и желанието на младите да ги продължат, той отправи своите пожелания към всички местни.

"По случай празника пожелавам на всички жители на нашето село много здраве, много щастие, много късмет. Да бъдат добри, да се обичат и да се уважават. Нека този празник да донесе на всички нас много топлина, много щастие и късмет."

*Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24