Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кула се подготвят за традиционния ритуал "Къпачи"

Снимка: Наско Цанов

Броени дни остават до честването на празниците Йордановден и Ивановден в Кула. Там те се отбелязват по стар стил - на 19-и и 20-и януари. Тяхното честване е свързано с обичая "Къпачи", който е с над един век история. Народно читалище "Просвета 1882" в Кула прави маските на "къпачите" в днешно време. Художникът на културното средище Велко Велков ги изработва от чорапогащници, пробива отвори за очите и устата, лепи вежди и мустаци от вълна, рисува с бои върху лицата на "къпачите" и те стават "страшни". Легендите разказват, че на 19 януари, по стар стил Йордановден, точно в полунощ, се събира група от млади мъже, ергени, които трябва да са нечетен брой- 7, 9 или 11. От тази група един се облича като младоженец, а друг- като булка. Останалите са "къпачи", защото тяхната задача е да къпят хората за здраве. Младоженецът винаги стои до булката, за да я пази. Всички "къпачи" по време на ритуала не говорят, за да не ги разпознаят хората по гласа. Булката е главният "къпач". Някога, по старо време, младите ергени ставали от седенките, за да се появят по-късно маскирани. Те къпели с вода за здраве събралите се. "Къпачите" правели маските си от подръчни материали- връзвали са коркови тапи на тел и са ги пускали в печката да почернеят. След това разтривали тапите с ръце и мажели с черната пепел лицата си. Обличали се в кабаница, бревенеци, навуща и цървули. Калпаците им са били от вълна и били украсени с пера, чушки и пуканки. Обичаят е автентичен за град Кула, а хората тук обичат и почитат тази традиция. Все повече туристи искат да се докоснат до тайнството на ритуала през последните години. Организатори на проявата са Народно читалище "Просвета 1882"  и Община Кула.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00