Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин, Враца и Монтана ще може да се прилага режим за държавни помощи

Актуализация на Картата на регионалните помощи в Република България бе одобрена от Правителството в края на миналата година. Това е важно за региони, които изостават в икономическото си развитие и имат сериозни структурни и демографски проблеми. На база на  статистическите данни на Евростат, България получи одобрение от Европейската комисия да прилага т.нар. режим за държавни помощи в 14 области, сред които Видин, Монтана и Враца. Това означава, че към тези области трябва да се подготвят конкретни планове, касаещи икономическото им възстановяване, като бъдат комбинирани различни източници на финансиране и различни фискални и други мерки, обясни управителят на Областния информационен център (ОИК) във Видин Мариела Савкова, като допълни, че основно обект на подобна подкрепа е частният сектор в даден регион:

"Държавната помощ всъщност представлява всички видове програми, които се изпълняват и се финансират с европейски средства, но е малко по-различна с това, че обикновено за този вид планове се подбират изключително уязвими региони, с много ниско икономическо развитие, с ниско равнище на заетост и със структурни демографски проблеми, които касаят на практика сериозно ограничаване на регионалните възможности за инвестиции. Основната цел всъщност на тази регламентация, която касае регионалната помощ, е да се гарантира, че помощите в регионите ще влияят положително върху тяхното развитие и в същото време няма да влияят отрицателно върху търговията между регионите, така че да нарушават конкуренцията в общия европейски пазар."

От режима на държавни помощи са изключени секторите на рубарство и аквакултури, селско стопанство, транспорт, широколентови мрежи, енергетика, както и сектори, които нямат пряк принос към разкриването на работни места в този тип региони. Допустимите помощи са основно за придобиване на материални и нематериални активи, разходи за заплати и комбинация от двете, обясни управителят на ОИК - Видин. Основното изискване към този вид инвестиции са да доведат до разкриването на работни места в периода на изпълнение и запазването им пет години след това.

"Тези регионални помощи се планират изцяло на национално ниво, тъй като те могат да бъдат комбинация от мерки, които да включват едновременно не само грантово или безвъзмездно финансиране, но и например освобождаване от данъци при определени условия, намаляване на социални осигуровки и друг тип преференции за съответните икономически оператори... Инвестиционната помощ може да се проедоставя едновременно по няколко схеми, както и в няколко вида. При регионалната инвестиционна помощ всъщност помощта за големи предприятия не трябва да надвишава 50% за региони от ниво 2, чийто брутен вътрешен продукт на глава от населението е под или равен на 55% за средния за Европейския съюз и втората група са 40% за региони от NUTS 2, чийто брутен вътрешен продукт на глава от населението е над 55% или равен на 65%. Праговете варират в големи граници на такъв тип инвестиции по този режим - те могат да бъдат от над 50 милиона евро до надхвърлящи 100 000 евро."

При планирането на регионалните помощи се обръща внимание на конкретни предприятия или отделен отрасъл в икономиката на даден регион, обясни Мариела Савкова:

"В един такъв план или стратегия, точно говорейки за Видин, едно предприятие, което е включено за разширяване - защото основният критерий, по който ще се проследи ефективността е да се създадат нови работни места и тези работни места след периода на инвестицията да продължат да съществуват още пет години, на това предприятие едновременно могат да се осигурят грантово финансиране в тези прагове, за които говорехме, може да му се даде възможност да има облекчена схема в социалното осигуряване на работниците, които са заети или тези, които ще бъдат ангажирани допълнително. Същото би било валидно, ако се привлича инвеститор. Това е най-благоприятното - когато още на етапа на преговорите с този инвеститор му се предложи такъв режим на мерки, така че той да бъде стимулиран... Това е помощ, която е много фокусирана - за всяка компания, за всяка фирма се предписват точно конкретни мерки..."

За да се стигне до предоставянето на регионална помощ, трябва да се започне от задълбочено проучване и планиране на основните икономически оператори в одобрените за получаване на такава помощ региони, да се мине през договаряне на ниво Европейски съюз и едва след това да започне прилагането на конкретните мерки, допълни Мариела Савкова. 
Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50