Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В музеите във Видин посрещнаха с подаръци първите посетители

Снимка: Регионален исторически музей - Видин

От Регионалния исторически музей във Видин посрещнаха с подаръци първите за годината посетители. За всеки от обектите са подготвени информационни материали и календар за настоящата година, каза директорът на музея Христина Кирилова.


"Искахме с нещо да зарадваме първите посетители на музейните ни обекти. Това е идея, която е доста срещана в други музеи. Миналата година също така бяхме посрещнали първите ни посетители, като това е нещо съвсем скромно, за да ги изненадаме, да ги зарадваме приятно. За всеки един обект бяхме приготвили календар за 2024 година, тъй като тази година направихме отделни календари, които показват "Баба Вида", показват музей "Кръстата казарма" и музей "Конака". Музей "Конака" е с националните носии, това, което може да се види в него. "Баба Вида" е с нашите колеги, облечени като цар Иван Срацимир и музей "Конака" е с наши колеги, които разглеждат с интерес постоянната експозиция, облечени в римски костюми."


Семейство от София получи информационни материали и календар при посещението си в крепостта "Баба Вида".


"За "Баба Вида", доколкото разбирам, интересът е много голям, може би защото няколко почивни дни се събраха. Днес е засилен интересът към средновековната крепост и доста голяма посещаемост за днешния ден имаме там," каза директорът на музея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05