Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пушенето в найлоновите заграждения - забранено или не съвсем

Снимка: Радио ВИДИН




Студеното време изправя пушачите пред проблем - как да седнат на кафе и цигара, но да не извършат нарушение? Ще ви сполети ли глоба, ако седнете на кафе с цигара в място, заградено от четири страни, макар и с временна метална конструкция и найлони? Оказва се, че в някои градове това подлежи на санкции, в други не. В Шумен има глобени за пушене на закрити обществени места, дори и в найлоновите заграждения, които присъстват в почти всички градове в страната, това коментира за Радио Шумен д-р Йовка Костова, директор на дирекция "Обществено здраве" към Регионалната здравна инспекция.

"Ако седнат на такова място в заведение за обществено хранене, което е затворено от четири страни, те подлежат на санкция, защото по този начин нарушават пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. В такъв случай, освен клиентите, които тютюнопушат на такова място, независимо дали заграждението е с найлони, дали е с плексиглас или някаква друга стена, те подлежат на санкциониране по същия начин. Собственикът или управителят на заведението също подлежи на санкция за това, че е допуснал на територията на негов обект да се случи това нарушение. Има такива временно изградени обекти, които са допуснали клиенти да пушат, допуснали са това нарушение...Това, което прави впечатление е това, че дори понякога има пепелници, поставени на масите, което води до това, че самите собственици на заведенията подвеждат клиентите..."

За разлика от Шумен, във Видин нещата не стоят по този начин. Според директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)д-р Венцислав Владински, обособените към заведенията конструкции са пригодени именно за тези, които пушат. По този начин т.н. "парници" остават неприкосновени за здравните власти, както и хората, които пушат вътре. 

"При нас целта е не толкова да има издадени глоби, колкото това нещо да се спазва, самата наредба, която е прикрепена към Закона за здравето, която забранява тютюнопушенето в закрити помещения. Целта ни е това да се спазва, за което ние осъществяваме контрол почти ежедневно...Разрешено е да се пуши в обособените за това места към заведенията, това трябва да го знаят, така че не е никакъв проблем, но вътре в самите заведения просто няма как да се случат тези неща."

След като отправихме запитване до Министерството на здравеопазването, как трябва да се тълкува понятието "затворено помещение" и подлежат ли на санкции пушачите във временните конструкции, получихме и отговори. А те гласят:

"Считано от 01.06.2012 г., след промяната в Закона за здравето, обнародвана в Държавен вестник, бр. 40 от 2012 г., е въведена забрана на тютюнопушене в закритите и някои открити обществени места (чл. 56 и 56а от Закона за здравето) с цел предпазване от излагането на вредното въздействие на тютюневия дим (емисии), както и за предпазване от започване, поддържане или увеличаване на употребата на тютюн във всяка форма.

Целта на въведената забрана за тютюнопушене е опазване на общественото здраве. Тази забрана от една страна защитава здравето на непушачите, които са подложени на въздействието на тютюневия дим в закритите и някои открити обществени места, а от друга страна предпазва самите пушачи от прекомерна употреба на тютюн и тютюневи изделия.

В Закона за здравето не е разписана дефиниция на понятието „закрито обществено място”. В § 1а от допълнителните разпоредби на Закона за здравето е дадено определение за „обществени места”. Това са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Направеното изброяване на обществените места в посочената разпоредба е примерно, а не изчерпателно. По пътя на тълкуването за изясняване смисъла на понятието за закрито обществено място в съответствие с целта на закона, приемаме, че закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на материала, използван за покрива/навеса, стените/страните, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.

Министерство на здравеопазването, чрез своите структури - регионалните здравни инспекции (РЗИ), извършва държавен здравен контрол за спазване на установените с нормативен акт здравни изисквания към обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда.

Провежданият здравен контрол обхваща всички обекти, като изискванията се прилагат към тях, независимо от вида и естеството на стените и преградите, или други заграждения, които оформят помещението.

В съответствие с целта на закона, приемаме, че „закрито обществено място” е всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените или страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

Предвид горепосоченото, в случаите когато две от страните са изградени от плътен материал, а останалите или покрива са отваряеми, то следва същите да могат да се отварят напълно (100 %), за да може да се приеме, в случаите когато те са напълно отворени, че обектът (помещението) не се определя като закрито обществено място.

В този смисъл, обектите изградени от една или две плътни страни и стъкло, полиетилен и др. подобни от останалите страни или покрива, се считат за закрити обществени места, в които не се допуска тютюнопушене.

В много от случаите в полиетиленовите или стъклените стени или покривните конструкции са направени вертикални или хоризонтални отвори с различна големина, които по същество не променят вида на помещението, т.е. такова помещение се определя като закрито обществено място.

Всяко възпрепятстване на естествената циркулация на въздуха, каквото представлява също покривната конструкция, трансформира откритото обществено място в закрито.

Във връзка с горното при установяване на нарушения в такива обекти се предприемат съответните административно-наказателни мерки.

Министерство на здравеопазването е предприело законодателна инициатива за изменение и допълнение на Закона за здравето, в т. ч. и на текстовете, свързани с включване на дефиниция за „закрито“ обществено място.

Дефинирането на понятието „закрито“ обществено място в Закона за здравето е необходимо, защото през годините станахме свидетели на много нарушения, които бяха обяснявани с различни и произволни тълкувания на понятието. През лятото прозорците на помещенията се отварят и се считат, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасят маси, които са плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения. Точното определение на понятието „закрито“ обществено място ще даде възможност и на гражданите и на собствениците на обекти да спазват изискванията на закона. Формулировката на понятието е заимствана от Приложението към Препоръката на Съвета на Европейския съюз за среда без тютюнев дим от 24 ноември 2009.

Трудностите при спазването на изискванията, относно забраната на тютюнопушенето на обществени места идва от липсата на мотивация и убеденост на част от собствениците на заведенията и на някои от посетителите за ефективността на наложената мярка – забрана за тютюнопушене, за реално намаляване и отказ от тютюнопушене.

Поведението на някои от собствениците на търговските обекти за хранене и развлечение е свързано, както посочихме и с различни и произволни тълкувания на понятието за закрито обществено място.

Поставянето на пепелници е отговорност на собствениците/управителите на търговските обекти за хранене и развлечение, съгласно на разпоредбата на чл. 218 от Закона за здравето за допустителство. Управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия да бъде санкциониран, за това, че не е създал необходимите условия и организация, чрез които в обекта да не се допуска пушене и да не се нарушава въведената забрана.

С оглед повишаване ефективността на извършвания контрол и съобразно работното време на заведенията за хранене и развлечения, проверките се осъществяват през делнични, празнични и почивни дни. Извършват се също така дневни проверки при удължено работно време (след 17.00 ч.) и нощни проверки (след 22.00 ч.), съвместно със служители на областните дирекции на МВР.

Контролът по прилагане на действащото законодателство се извършва систематично и последователно без предварително уведомяване и насочено при постъпили сигнали за констатирани нарушения.

Здравните инспектори в регионалните здравни инспекции в страната предприемат всички адекватни и навременни мерки за извършването на непрекъснат и ефективен държавен здравен контрол за недопускане неспазване разпоредбите на Закона за здравето, в т.ч. издаване на предписания и актове за установени административни нарушения.

Проверките се организират и провеждат съобразно наличния ресурс от служители в РЗИ, на които са възложени и значителен брой контролни функции по спазване на здравните изисквания в различни обекти с обществено предназначение, продукти и стоки със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50