Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят отново бюлетините за избор на кмет в село Слана бара

Снимка: Радио ВИДИН

Ще бъдат броени отново част от бюлетините в изборите за кмет на кметство във видинското село Слана бара. Административен съд - Видин, на заседание днес, реши да бъде открито производство по оспорване истинността на протокола от Секционна избирателна комисия (СИК) №120 в Слана бара. На кметския вот в селото на първи тур за победител беше обявена Толя Иванова, с получени 119 гласа, при необходими 118,5 гласа за избор на кмет още на първия тур. Изборният резултат оспорва останалият втори в кметската надпревара - Георги Миладинов. Според него, действителните и недействителните бюлетини не са отразени коректно, обясни за Радио ВИДИН адвокатът на жалбоподателя Цецо Иванов

"Опонентът му е обявен за кмет с половин глас над необходимия кворум, за да бъде избран за кмет. От видео файла се вижда, че на едната бюлетина, която е зачетена като действителна на опонента на моя доверител, има два знака, което води до нейната недействителност. Единият знак е редовен, другият знак е сигнал "заработих си 50-те лева". Второ - действителна бюлетина на моя доверител с един знак, редовна е, съгласно изискванията на закона, е отнесена към недействителна. Ако това се потвърди, ще следва отменително решение и нов избор."

Казусът влиза за втори път във видинския съд. След като предишен съдебен състав реши, че не са налице съществени нарушения на изборния процес, делото отиде във Върховния административен съд, който отмени решението на видинските магистрати и върна делото за разглеждане от нов състав. 

Следващото заседание ще се проведе на 10 януари (сряда) от 10:00 часа, когато в съдебната зала ще бъде отворен чувалът с бюлетините от СИК 120 в Слана бара.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Постигнаха съгласие за съставите на СИК в Бойница и Грамада

Партиите и коалициите в Грамада постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета Милчо Башев участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.  63-ма ще са членовете на..

публикувано на 06.05.24 в 15:11

Приеха наредба за транспорта във Враца

Общинските съветници от Враца приеха на първо четене Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с превозни средства тролейбусен транспорт. Някои от основните моменти в текста касаят възможността за издаване и зареждане на превозни документ на електронен носител. Пътниците ще могат да закупуват дигитални карти и да ги зареждат, така както е в..

публикувано на 06.05.24 в 12:28

Литургия и курбан за празника на Антимово

На Гергьовден своя празник отбелязва видинското село Антимово. По този повод е подготвена специална празнична програма, обясни секретарят на местното читалище Цеца Христова.  "Предвиждаме празнична литургия в църквата с участието на владиката и църковен хор. Курбан, голям курбан ще има в двора на църквата, под липите. Ще подредим масите, хората..

публикувано на 06.05.24 в 10:53

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 06.05.24 в 09:48

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53

НИМХ: Предимно слънчево време на Гергьовден

Днес ще бъде предимно слънчево, прогнозират от Националния институт по метеорология  и хидрология. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21 и 26 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 06.05.24 в 08:36

Почитаме св. Георги Победоносец

На 6 май Българската православна църква почита паметта на св. Георги Победоносец. Той бил смел воин в редовете на славните римски полкове, обясни отец Илия от Видинска епархия. "Георги се отличил в много битки и Диоклециан, без да знае, че той е християнин, му дал управителска титла. Тогава Георги бил на 20 години. Императорът го взел в царските..

публикувано на 06.05.24 в 08:00