Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Николай Денков присъства на изписването на първото бебе за годината в Монтана

4
Снимка: Любо Андреев



В Деня на родилната помощ - Бабинден премиерът академик Николай Денков бе специален гост на ритуала по изписването на Александра, първото бебе, родено в болницата в Монтана тази година.

"На Бабинден искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането и грижата за малките деца. Това са хора, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави, да бъдат обгрижени, да подпомогнат родителите, защото всички знаем, че родителството е трудно. И след това да се развият и да станат това, което всички искаме да видим около нас. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично."

Премиерът подари на Александра златна възпоменателна монета "Света Богородица - Златната ябълка", която е емитирана от БНБ в деня на раждането на Александра - 2 януари. 

През 2023 година в болницата са родени 726 бебета, съобщи д-р Захари Николов, началник на отделението по акушерство и гинекология.

"Поредната добра година за нас, отново над 700 раждания. В сравнение с други областни болници, в пъти повече. Има с по 200-300 раждания в болници с нашия ранг, така че сме доволни."

По време на визитата на премиера е станало ясно, че болницата в Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. Министър-председателят е провел и среща със служители и ръководството на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, за да чуе от първо лице какви са проблемите на персонала. Акад. Денков е уверил присъстващите, че здравеопазването е основен приоритет за правителството и държавата ще продължи да инвестира в сектора.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Приеха наредба за транспорта във Враца

Общинските съветници от Враца приеха на първо четене Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с превозни средства тролейбусен транспорт. Някои от основните моменти в текста касаят възможността за издаване и зареждане на превозни документ на електронен носител. Пътниците ще могат да закупуват дигитални карти и да ги зареждат, така както е в..

публикувано на 06.05.24 в 12:28

Литургия и курбан за празника на Антимово

На Гергьовден своя празник отбелязва видинското село Антимово. По този повод е подготвена специална празнична програма, обясни секретарят на местното читалище Цеца Христова.  "Предвиждаме празнична литургия в църквата с участието на владиката и църковен хор. Курбан, голям курбан ще има в двора на църквата, под липите. Ще подредим масите, хората..

публикувано на 06.05.24 в 10:53

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 06.05.24 в 09:48

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53

НИМХ: Предимно слънчево време на Гергьовден

Днес ще бъде предимно слънчево, прогнозират от Националния институт по метеорология  и хидрология. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21 и 26 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 06.05.24 в 08:36

Почитаме св. Георги Победоносец

На 6 май Българската православна църква почита паметта на св. Георги Победоносец. Той бил смел воин в редовете на славните римски полкове, обясни отец Илия от Видинска епархия. "Георги се отличил в много битки и Диоклециан, без да знае, че той е християнин, му дал управителска титла. Тогава Георги бил на 20 години. Императорът го взел в царските..

публикувано на 06.05.24 в 08:00

Започва Светлата седмица

Седмицата след Възкресение е наречена Светла, защото през цялата Седмица ние се радваме за Възкресението на Исус Христос. Това каза архимандрит Самуил от Видинска епархия и добави: "Ние сме в радостта на Възкресението. След като сме постили 40 дни, ние не постим, всички ядем блажна храна. Най-важното през тази Седмица е, че ние за пореден път..

публикувано на 06.05.24 в 07:28