Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициатива насърчава опазването на културно-историческото наследство и младежката заетост

4
Снимка: Сдружение Консулт груп

Младежка инициатива насърчава към креативност и създаване на заетост чрез опознаване на културно-историческото наследство в старите български столици Видин и Велко Търново. Насочена е към ученици, студенти и хора на възраст до 29 години, търсещи работа. Изпълнява се с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Предвижда проучване на нагласите на младите хора и форум за културно-историческото наследство, който ще се проведе в двата града. Идеята е да се стимулира младежката заетост, като чрез програмата на Министерството на младежта и спорта се организира събитие и се популяризират старите български столици Видин и Велико Търново, каза Филип Недялков, председател на сдружение "Консулт груп".


"Идеята е да опазим културно-историческото наследство на страната, традициите, обичаите, да направим една малко по-различна форма на обучение, не толкова популярна и разпространена сред учениците. Това са така наречените "открити беседи", които ще се проведат на места, които са културно-исторически забележителности, паметници на културата. Ще се срещнем с местни занаятчии от Видин и Велико Търново и региона. По малко по-различен способ, чрез информационни брошури, информационни материали, учебници искам да направим нещата по-достъпни, да се види какви са проблемите на паметниците на културата и какво бихме могли да подобрим."


За Александра, която е ученичка в 10-и клас, инициативата е възможност за изява на младите хора и същевременно шанс да се популяризира културно-историческото наследство на страната.


"За мен това участие дава доста надежди за доста хора, които могат да се развиват по този начин. Градът ни също може да се развие доста по този проект. Много неща биха могли да се променят занапред."


Общо 90 младежи от Видин и Велико Търново ще участват в събитията, които се организират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 8 май 2024 година

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в различни..

публикувано на 08.05.24 в 18:00

Ани Арутюнян е новият областен управител на Видин

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на четири области, сред които и Видин.  Ани Арутюнян, която с решение на Министерски съвет от днес е назначена за областен управител на Видин до този момент беше заместник-областен управител. Тя замени на поста досегашния областен управител Иво Атанасов.  Новият..

публикувано на 08.05.24 в 17:57

Предстои 15-ият преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

На 11-и и 12-и май Вършец ще бъде домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, като участниците ще бъдат от цялата страна – съобщи кметът на общината Иван Лазаров.  "Готови сме, празнично ни е. Да не забравяме, че духовата музика е част от традициите и фолклора на Северозапада. Надяваме се и времето да е..

публикувано на 08.05.24 в 16:46

Съдът наказа мъж, превозвал мигранти в Монтанско

Наложено е наказание на обвиняем по дело на Районна прокуратура - Монтана за незаконно подпомагане на мигранти , съобщиха от Апелативната прокуратура в София. През октомври миналата година в района на прохода "Петрохан" той е превозвал с лек автомобил 7 граждани на Сирия. Мигрантите не притежавали документи за самоличност, като сред тях имало и..

публикувано на 08.05.24 в 16:39

Възстановка на римски празник ще се състои в Дреновец

На 12 май в ружинското село Дреновец ще се проведе възстановка на римския пролетен празник, посветен на богинята Флора, наречен от домакините фестивал "Флоралия" . Повече за инициативата разказа кметът на община Ружинци Александър Александров : "За втора година провеждаме римския фестивал "Флоралия", който е посветен на богинята Флора. С него..

публикувано на 08.05.24 в 15:57

Национална библиотечна седмица и „Зелено четене“ започват във Враца през май

В периода от 13-и до 18 май 2024 г., Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца организира Дни на отворените врати, които ще се проведат в рамките на осемнадесетата Национална библиотечна седмица , инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“. Темата тази..

публикувано на 08.05.24 в 15:20

Дискусия за развитието на читалищата се проведе във Видин

Дискусия за новите идеи и възможности за развитие на читалищата организира във Видин Съюзът на народните читалища съвместно с Министерството на културата и Областната администрация. Според председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов , дискусията е наложена от предизвикателствата на времето: "Пак ние трябва да потърсим..

публикувано на 08.05.24 в 15:13