Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души са потърсили спешна помощ във Видин след падане по заледените улици 

Снимка: Радио ВИДИН

С минус 11 градуса тази сутрин Видин се оказа един от най-студените градове в страната. Студът скова улиците и тротоарите, които в началото на седмицата бяха покрити от първия за сезона сняг. Макар и незначителна, снежната покривка се превърна в сериозно изпитание за пешеходците. Ето защо попитахме видинчани каква е тяхната оценка за снегопочистването и състоянието на пешеходните зони в града.

"В случая нямаше почистване. Аз идвам от село, до града никъде не е почистено, но пък може би не е толкова дебел снегът, за да се чисти... Аз съм с хубави обувки, но ето пак щях да се пързолна... Вчера беше ад. Кръстовищата - лед, днес се ядва. Разтопило се е... В общи линии, горе-долу оценка "Четири"... Има и непочистени, някъде не е минато с пясък, но в общи линии е много добре. Живея на "Куклите", идвам насма, почистено е, като зимни условия, минус 11 градуса..."

От Община Видин отговориха:

"Ежедневно в периода се извършва осоляване на тротоарите, а най-натоварените участъци от пешеходните зони в града се пръскат с течен размразител. Гражданите са длъжни да почистват пространствата пред входовете на жилищните блокове, кооперации, еднофамилни жилища и т.н., а търговците - пред търговските обекти.

В Община Видин няма постъпили сигнали през последните два дни, не са налагани санкции.

Административните нарушения и издаването на наказателни постановления са определени в Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Видин."

Двама души са потърсили спешна помощ след падане по заледените видински тротоари вчера. Днес до 13:00 часа в Центъра за спешна медицинска помощ бе подаден един сигнал. Пострадала е 80-годишна жена. 

Към обяд обстановката започна да се нормализира с помощта на слънцето, което успя да повиши градусите до минус 5. 
Междувременно от Община Видин обясниха, че ежедневно се извършва осоляване на тротоарите, а най-натоварените участъци от пешеходните зони в града се пръскат с течен размразител. Освен това от администрацита припомниха, че гражданите са длъжни да почистват пространствата пред входовете на жилищните блокове, кооперации, еднофамилни жилища и т.н., а търговците - пред търговските обекти.

"В Община Видин няма постъпили сигнали през последните два дни, не са налагани санкции. Административните нарушения и издаването на наказателни постановления са определени в Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Видин.", обясниха още от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16