Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как можем да се снабдим с дърва за огрев

Снимка: Радио ВИДИН

Как да се снабдим с дърва за огрев- това е въпрос, който чести си задават хората преди отоплителния сезон. Начините са няколко- от държавните горски и ловни стопанства директно от склад или чрез закупуване на дървесина на корен за лична употреба от държавни или общински гори без право на продажба. Дърва за огрев могат да се закупят и от частни фирми. 
Хората, предпочели да си закупят дърва от склад на държавно горско или ловно стопанство, трябва да са представители на едно домакинство с постоянен или настоящ в съответното населено място, като те се включват в списък, който се изготвя от кмета или кметския наместник, обясни Николина Цолова- специалист "Маркетинг и реклама" - Северозападно държавно предприятие /СЗДП/- Враца.

"За включване в списъците за текущата година физическите лица могат да подадат заявление до кмета, съответно до кметския наместник на населеното място в периода от 1 февруари до 31 март на съответната година. След изтичане на срока списъкът се обявява на видно място в сградата на съответното кметство или Община, също и горска структура, като се публикува и на интернет страниците им и се предава на съответната общинска горска структура. Лицата, които, обаче отговарят на изискванията, но не са включени в списъка, при наличие на останали количества дървесина през годината могат да си попадат заявление до кмета, съответно до кметския наместник за включване в списъка не по- късно от 31 август. Т.е. сроковете за записване са два пъти в годината. И публикуваният окончателен списък се актуализира с постъпилите заявления. Важно е да кажа, че на лицата, вписани в списъка, се осигурява дървесина от горските територии, собственост на съответната община, а когато това е невъзможно- от горските територии държавна собственост. Като общините имат право да извършват свободна продажба на дървесина от горски територии общинска собственост", каза Николина Цолова.

Законът за горите ясно регламентира кой съставя тези списъци и това задължение ясно е вменено на кметовете на населените места. При отказ гражданите могат да подадат сигнал до общинската администрация, тъй като общините всяка година организират кампания за изготвяне на списъци за продажба на дърва за огрев на физически лица. Дървата за продажба на дърва за огрев се определят индивидуално всяка година от всяко държавно горско или ловно стопанство.


Над 5 хиляди домакинства са си закупили дърва за огрев от складовете на горските стопанства в обхвата на Северозападно държавно предприятие- Враца, съобщи Николина Цолова.

Повече от 31 хиляди пространствени кубически метра дърва за огрев за директни продажби на физически лица са предоставили през 2023 година стопанствата от системата на Северозападно държавно предприятие- Враца. 5 184 е броят на домакинствата, които са се включили в списъци, определени от кметовете на населените места. Най-много дърва за огрев са осигурили на хората от Държавно ловно стопанство Витиня - 1576 домакинства са си закупили директно от склада на стопанството дървесина, като отчетените количества са 9 822 кубика. Следва Държавното горско стопанство в Берковица, което е подсигурило 9 423 пр.куб.м дърва за огрев на 1 488 домакинства. Във Враца 419 домакинства са се възползвали от наличните в склада на горското стопанство дърва, което е продало над 2 300 кубика. ДГС -Белоградчик е подсигурило 806 пр.куб.м за 134 домакинства, заявили дърва при кмета. 136 домакинства в Чипровци са избрали да си купят дърва за огрев от горското стопанство, като потреблението възлиза на 738 пр.куб.метра. По 354 кубика дърва са осигурили Държавните горски стопанства в Монтана и Мездра съответно на 71 и 46 семейства. Възможностите на населението да се подсигури с дърва още са чрез добив в общински частни гори и от гори на физически лица.

Община Белоградчик никога не е имала проблеми с осигуряването на дърва за огрев, няма да има и сега, каза кметът Боян Минков:

"Ние февруари месец сме длъжни да сме готови с лесоустройствения проект, което означава, че трябва да сме наясно дали имаме необходимите количества дърва за огрев в горския фонд на общината и да подсигурим добива им. Но не е задължително списъците да се правят от февруари месец. Ние никога не сме имали проблеми с доставката на дървен материал, няма да имаме и сега, защото сме се погрижили и за това да заделим един запас от дървесина, който да ни стигне за доста години напред".

От три години е спрян промишленият дърводобив в община Белоградчик и дървесина не се изнася за продан. Тя е само и единствено предназначена за местното население.

"Сега съм забранил тотално всякакъв дърводобив. Дърводобив в общински гори повече Белоградчик няма да има докато аз съм кмет", категоричен е Боян Минков.

Общинските гори на Белоградчик са 45 хиляди декара. Дърводобив ще се извършва само за местното население, като нуждите годишно са между 5 и 6 хиляди кубика годишно.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25