Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по заетостта предоставя възможност за придобиване на дигитални умения

Снимка: Радио Видин

До 19 януари 2024 година са издадени 281 ваучера за включване в обучения за придобиване на дигитални умения по ключова компетентност "Цифрова компетентност" на територията на община Видин. Кандидатстването става чрез попълване на електронно заявление на страницата на Агенцията по заетостта. От възможността да повишат дигиталните си компетенции могат да се възползват всички безработни хора, регистрирани в дирекция "Бюро по труда", както и всички заети лица, обясни директорът на Дирекция "Бюро по труда" - Видин Иван Иванов

"Фокусът ще бъде върху лицата в неравностойно положение, тези без дигитална грамотност, лица от ромски произход, лица с ниско равнище на образование, с ниски или без дигитални умения, по-възрастни лица и други. Допустимите форми на обучение са присъствена и дистанционна, като се предвижда изплащане на стипендии и средства за транспортни разходи единствено за безработни лица в случай на дневна присъствена форма. Има интерес към възможността за обучение с ваучер, като към този момент са издадени 281 броя ваучери за включване в обученията на територията на община Видин. Няма срок за кандидатстване, всяко безработно или заето лице, което желае да кандидатства за получаване на ваучер за обучение по ключова компетентност, четирицифрена компетентност, следва да попълни електронно заявление на страницата на Агенцията по заетостта. Агенцията не се ангажира с оказване на помощ на тези лица при кандидатстване. Това е личен избор на лицето."

На интернет страницата на Агенцията по заетостта може да бъде намерена пълна информация за фирмите, които са одобрени да провеждат обученията. Всеки подаващ заявление може да избере предпочитаното от него обучение, предпочитания доставчик на обучение, форма на обучение, място и адрес на провеждане на обучението. Обученията се финансират със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и са безплатни за участниците. Всеки кандидат има право на един ваучер за обучение за придобиване на базово ниво на цифрова компетентност и един ваучер за средно ниво. Задължително изискване е придобиването на средно равнище на дигитални умения да става след придобито базово равнище.

Директорът на видинското Бюро по труда обясни, че има случаи, в които кандидатстващите за ваучер получават отказ, като основната причина са допуснати грешки при попълването на заявлението:

"Често това са технически случаи, често допускани грешки от лицата, невнимателно изписват своята електронна поща и в един момент се оказва невалиден имейл адресът. Тогава автоматично ние отказваме издаването, тъй като трябва да се изпращат на електронната поща на лицето и другото - декларира, че е безработно, а при направени проверки се окаже, че работи още някъде. Такива, бих казал дребни неточности в заявлението и сгрешени понякога и лични данни, имам предвид имена най-често. В рамките на два дни му се отказва на лицето и той кандидатства наново, отстранява тези грешки и няма никакъв проблем."

От началото на годината влезе в сила нов Устройствен правилник на Агенцията по заетостта. Той ще оптимизира организационната структура и функционалните задължения на отделните административни звена, обясни Иван Иванов. 

"В област Видин ще функционират дирекция "Бюро по труда", седалище град Видин, дирекция "Бюро по труда" - град Белоградчик и дирекция "Бюро по труда" - град Кула, като целта е да се намали срокът за възстановяване на средства на работодатели, които имат сключени договори с Агенцията по заетостта. Т.е. един работодател може сутринта да подаде искане за възстановяване на сумата и да кажем в рамките на 48 часа той ще получи тази сума. Другото, което е, че всички разплащания към работодателите, които имат сключени договори с бюрата по труда от нашата област Видин, ще се извършват от нас - дирекция "Бюро по труда" - Видин, като за тази цел в момента се създава нов финансов отдел, с финансисти и четирима служители. Обявени са конкурси на страницата на Агенцията по заетостта за тези длъжности."

Предстои да бъде приет Националният план за действие при безработица за 2024 година, след което ще стартират и новите програми, насочени към уязвимите групи на пазара на труда. Област Видин попада сред т.нар. слаборазвити региони и в тази връзка се очаква за региона да бъде предоставен сериозен финансов ресурс, отбеляза директорът на "Бюро по труда" - Видин.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00

Наградиха победителите в областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов" във Видин

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Видински ученици помогнаха на деца от Димово да отидат на първата си екскурзия

Благотворителен базар в подкрепа на училище "Св. св. Кирил и Методий" в Димово се проведе в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . Целта бе да бъдат събрани средства за екскурзия до исторически места на учениците от клуб "Млади възрожденци" от малкия град. За някои от тях тя ще е първата в живота им...

публикувано на 08.05.24 в 14:00

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

На 10 май Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН. За..

публикувано на 08.05.24 в 10:30

Нинко Кирилов представя новата си книга във Видин

Днес, 8 май, е премиерата във Видин на седмата книга на писателя  Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нинко Кирилов..

обновено на 08.05.24 в 09:50

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00