Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще запълнят ли безплатните учебници дупките в образователната ни система?

Снимка: Радио ВИДИН



Учебниците ще са безплатни за всички ученици от 1-ви до 12-и клас. Промяната, която влиза в сила от тази година, стана възможна, след като депутатите единодушно гласуваха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП. 

Може би това ще бъде стъпка към едно по-добро образование, на каквото всички се надяваме, но ще запълнят ли безплатните учебници дупките в образователната ни система? 

Една група хора в България постоянно се сблъсква с различни проблеми на родителите. А както знаете, именно родителите усещат най-много промените в образователната система. Тази група хора обича да пита, да знае и да следи. Това са хората от Асоциация "Родители". Именно затова потърсихме Яна Алексиева, директор на организацията. 

"Продължавам да съм на мнение и чудене, не само аз, но и екипът ми, колегите, с които обсъждаме, до колко това е чудесна новина. Разбира се - новина е. Със сигурност е усилие, така, редно усилие, дори не бих го нарекла по друг начин, от страна на институции и на държава, да осигурят максимално равен достъп до образование на всички ученици и да, за съжаление, цената на един комплект учебници и всичко покрай него не е никак малко и е проблем за семействата, които нямат наистина възможност, а те не са никак малко. Но от друга страна, дойдоха новите резултати от PISA, непрекъснато говорим за тази тема в образованието - то да стане интересно, любопитно, привличащо, модерно, съвременно за нашите деца и тук идва този момент, в който по-скоро май ни се иска на всички, които се занимаваме с тази тема, да говорим повече за свободата на учителя, какви ресурси да ползва, свободата на децата да могат да експериментират и наистина учебникът, в този му вид, както в момента е от едно издателство, две или три, с едно конкретно учебно съдържание, се превръща просто в един ресурс от хиляди други, които има. В момента имаме вече и дигитална раница, която е вече активна и работи, и толкова много ресурси има, че може би ни се иска на всички да има достъпност и може би свобода към различни ресурси, които подкрепят и училището, и учителите, но най-вече децата да имат достъп до какво ли не, защото това също е предизвикателство, да можеш."

Според Яна Алексиева, трябва да се следва всичко съвременно, което се случва. Тя открои плюсовете на ковид пандемията, в която децата се обучаваха онлайн и посочи, че и към момента доста от учителите предпочитат да ползват различни платформи и презентации, за да поднесат по интересен начин материала на своите ученици. По думите ѝ вече има много достъпни начини за информираност и често пъти децата изненадват не само учителите си, но и родителите си.

"За мен със сигурност това е едната крачка, със сигурност и вярвам, че с такава мисъл е направена - към качество и достъпност, които не са никак за пренебрегване... Но мисля, че всички виждаме, че когато имаме резултати, които продължават да ни страхуват и плашат и те не са само на PISA, те са на националните ни външни оценявания, те са в елементарни разговори с децата понякога, особено с по-големите. Това са все "лампи", които ни казват, че образованието ни има нужда от това наистина да бъде интересно и полезно за децата. И образованието не е само ученето по учебника, а и всичко друго, което пък за нас е важно като психично здраве, емоции, човешки отношения, умения. Децата ни трябва да имат тези дигитални умения, които на никой не трябва да звучат страшно в ерата на изкуствения интелект и на всичко друго, това да мислиш критично, да имаш умения, да знаеш какво правиш, това са все неща, които през тези 8 часа в училище трябва да имат място..."

По груби сметки, според Яна Алексиева, стойността на комплект с учебници за горните класове е около 300 лева. 

За първата учебна година необходимите средства за безплатни учебници от 8-и до 12-и клас за учениците в страната са около 80 млн. лв. 


*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00