Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни бюджети за общините от Северозапада

Снимка: БГНЕС

Проектът за бюджет на Община Видин за тази година е в размер на 90 650 000 лева. Благоустрояване и индустриализация на Видин са основните приоритети в него, обясни по време на общественото му обсъждане кметът Цветан Ценков: 

„Това е може би първият значим бюджет в историята на град Видин. През 2020 година, когато започнахме първия мандат, имахме бюджет в размер на над 42 милиона лева, в момента е двоен. Няма сектор, за който да не сме помислили и целта е промяната на нашия град.“ 

В края на годината се очаква бюджетът да бъде актуализиран до рекордните 130 млн. заради очакваните близо 40 млн. лева от държавния бюджет за инвестиционни проекти във Видин. Това обясни заместник-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева.

Заместник-кметът Борислава Борисова посочи, че освен традиционните фестивали и други културни и спортни прояви, ще се реализират и нови атрактивни събития. В сферата на културата са предвидени 319 800 лева; за туризъм – 132 350 лева; за образователния календар – 59 000 лева; общинската подкрепа за детските градини е 1 048 468 лева; за спортния календар са заложени 125 500 лева. Спортните клубове ще бъдат субсидирани с 460 000 лева. 9 006 673 лева са предвидени за социалните дейности на Общината. 20 000 лева са предвидени за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми. 

Над 200 параграфа са включени в списъка на капиталовите разходи за 2024 година в община Видин. Това каза заместник-кметът по строителството Найден Йонов и посочи част от основните проекти, които ще се реализират през настоящата година: изграждане на зелена и велосипедна достъпна среда в Крайдунавския парк и прилежащите му територии на стойност 9 127 500 лева; изработване на инвестиционни проекти за улици, пътища и междублокови пространства на територията на община Видин - 209 000 лева; основна реконструкция на централна пешеходна зона - етап V - 1 595 500 лева; по 7 000 000 лева за двата входа на Видин; основен ремонт на общински път Срацимирово-Въртоп - 2 000 000 лева и редица други. 

За населените места в община Видин, които са с кметски наместници, са предвидени средства по 10 000 лева; за населените места с избираем кмет – 50 000 лева; селата с около и над хиляди жители – 80 000 лева, за град Дунавци – 100 000 лева. Те ще бъдат разходвани основно за асфалтиране на улици, енергоспестяващо осветление, ремонт на кметства, читалища и други. 

По национални и европейски програми ще бъдат изработени на инвестиционни проекти за улици, пътища и междублокови пространства на територията на община Видин на стойност 209 000 лева; за ремонт на Речна гара - 53 000 лева; за реконструкция на футболен терен, лекоатлетическа писта и изграждане на трибуни - 127 000 лева; „Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на „Гребна база“ - 1 409 514.16 лева; „Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на стадион „Георги Бенковски” - 1 785 761.51 лева; за реставрация и консервация на средновековна крепост „Баба Вида“ - 300 000 лева и много други. 

Проектът за бюджет на Община Враца за 2024 година е най-големият в Северозападна България. Той възлиза на 132 млн. лева. 

Приоритетите на общинското ръководство във Враца за тази година са: изграждане, обновяване и поддържане на безопасни, достъпни и функционални публични пространства и зелени площи; изграждане, ремонт и поддържане на улиците и пешеходните зони в населените места на общината; ремонт и изграждане на улично осветление; обособяване и поддържане на зони за паркиране и ремонт и поддържане на общинската пътна мрежа; подобряване ефективността на дейностите по чистота и управление на отпадъците; създаване на благоприятна среда за инвестиции.

Сред акцентите в заложените социални дейности са: 200 000 лева за подпомагане на новородени - по 550 лв. за новородено дете и по 600 лв. за новородени близнаци; 150 000 лв. за помощи за намалени цени на пътувания; 60 000 лв. за малки граждански инициативи; 98 000 лв. за обучение по метода на д-р Мария Монтесори.

Капиталовата програма на община Враца за тази година включва: изготвяне на идейни проекти за основен ремонт на уличната мрежа в града и населените места на община Враца; увеличение на средствата за изграждане на парк в ж.к. "Сениче" и многофункционална площадка в ж.к. "Младост"; изготвяне на технически проект за изграждане на пътна и пешеходна връзка (надлез) над бул. "Мито Орозов"; изготвяне на инвестиционен проект за основен ремонт на паметника на Христо Ботев; изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на кръстовище със светофарна уредба между бул. "Мито Орозов" и ул. "Сестри Хаджикръстеви"; енергийно обследване на уличното осветление; подмяна на светофарните уредби на територията на град Враца; благоустрояване на междублоковото пространство в района на квартал 103; нова техника за Общинско предприятие БКС. В селата на община Враца се предвижда: подмяна на дограмата на малкия салон и библиотеката в читалище “Съзнание” в село Девене; продължаване преасфалтирането до центъра и по ул. "Георги Димитров" от центъра до църквата в с. Голямо Пещене; ремонт на здравната служба в с. Оходен; текущ ремонт на покрива на читалище Пробуда в с. Згориград; направа на детска площадка и беседка в с. Върбица; ремонти на улици и кметства.

Новите проекти по оперативни програми на ЕС, по които ще работи Община Враца през годината са: саниране на Регионална библиотека „Христо Ботев“, "Покрития тенис корт", Младежкия дом, Средношколското общежитие и в ДГ "Единство, творчество, красота"; мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана; внедряване на мерки за енергийна ефективност на покрития плувен басейн.

Очаква се бюджетната рамка на Община Монтана за 2024 година да достигне рекордните 100 млн. лв., прогнозира кметът Златко Живков. Проектобюджетът ще бъде разчетен за 95 млн. лв., но винаги отчетът в края на годината надхвърля прогнозите, уточни той. 

Миналата 2023 година приключва с най-високата събираемост на средства от местни данъци и такси, съобщи още кметът на Монтана. Приходите в бюджета са 11,3 млн. лв. или с 1,3 милиона повече от 2022 година. 

Община Монтана е готова с инвестиционни проекти за 10 млн. лв., които да внесе до 1 март за финансиране от държавата. Общината е поръчала проектиране на 10 улици в кварталите „Мала Кутловица“ и  „Изгрев, на 5 улици кварталите „Плиска“ и „Младост 1“. В кв. Кошарник“ 5 улици ще бъдат ремонтирани и на още 5 ще бъде направен подробен устройствен план. Най-големият проект е реконструкцията на северния вход на Монтана по бул. „Трети март“ от ул. „Димитър Ерийски“ до бившия завод „Аналитик“. В района ще бъдат направени три нови кръгови кръстовища.

Предстои проектобюджетите на Видин, Враца и Монтана да бъдат обсъдени и гласувани от съответните Общински съвети. 

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37