Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета - Враца посреща годината с неразплатени средства

Снимка: Симфониета - Враца


Над 100 000 лева неразплатени разходи очаква Симфониета - Враца от Министерството на култура. Основните задължения са към туристически и транспортни компании за хотели и горива. Засега забавянето не се е отразило на дейността на оркестъра, но ще се отрази по много лош начин, каза директорът на Симфониетата Христо Павлов. Потърсихме го, за да разберем каква е неговата равносметка на отминалата 2023 година.

"По отношение на нашата си дейност оценката е положителна, но винаги има какво да се подобри... Неудовлетвореност има по отношение на разбирането и действията на държавната власт по отношение на всички, които се занимават с дейности в областта на сценичните изкуства и културата, защото държавата не стои на висотата и положението, на което трябва да стои... Имам предвид неразплатените сметки, по мои наблюдения това се случва за първи път от 10 години, можем да го приемем като най-лошия момент и най-ниската точка, до която е стигнала държавата в отношението си към нас... Това са разходи, които са предвидени, които са подадени предварително, че ще бъдат направени, те не са показали никакви опасения, след което мълчаливо, без обяснения оставят неразплатени много пари за следващата година. Първият проблем е морален, вторият - счетоводен, третият - за всеки могат да кажат: вие сте на загуба... " 

Въпреки проблема, Симфониета - Враца посрещна Нова година с удовлетворение и радост от добре свършената работа и с очакване на още по-интересни срещи и събития, които започват веднага след традиционната за оркестъра творческа пауза през януари, каза Христо Павлов. 

"Имаме няколко доста интересни акцента. Имаме няколко концерта с една група артисти - Ина Кънчева и група музиканти - Василена Серафимова - маримба перкусионист, Емануил Иванов - пиано, Лия Петрова. Те всички се стремят да подкрепят млади артисти в по-началните стъпки на техния път и ние ще направим серия от събития с тях - три-четири концерта през първите шест месеца... Веселин Демирев ще ни гостува отново през месец февруари с диригент от Тексас. През април за първи път от много време ще дойде Мила Георгиева, заедно със Зорница Иларионова ще изпълнят една интересна програма, всяка от тях ще свири поотделно и двете заедно доста атрактивни произведения..."

Първата изява на Симфониета - Враца за 2024 година е на 2 февруари, с концерт за виолончело от Й. Хайдн и Симфония в до мажор от Ж. Бизе. 


Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54