Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в гребната база във Видин при мизерни условия се подготвят шампиони

Снимка: Радио Видин

От Видин започва пътят на спортисти, печелили медали на световни първенства в кану-каяк. Сега в града тренират децата и младежите от два клуба с надежда и те да са бъдещи шампиони. В гребната база в града преминава и част от подготовката на настоящите. Йоана Георгиева е златен медалист от световното първенство през миналата година.


"Тренираме много усилено, тъй като имаме големи амбиции. Много високи цели сме си поставили на предстоящите международни състезания. Ще започнем със световната купа, която ще се проведе в Сегед, след това следват европейско първенство, отново в Сегед, Унгария."

Ще е сред най-младите участници в олимпиадата в Париж през лятото.

"Ще бъде много силно състезание, но знам че има много какво да покаже, много накъде да се развия и мисля, че ще успеем. Ще дам всичко от себе си за да се представим по най-добрия начин и да прославим България."

Ванеса Димитрова ще се бори за медал на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което ще е в Пловдив.


"Тъй като сме домакини, ще гледаме да се представим по най добрия начин."

Как се подготвят шампиони, казва треньорът в спортен клуб "Бдин 77" Цветан Иванов.


"С много желание, много труд и много себеотдаване и любов към спорта, защото преди всичко това е любов към спорта. Виждате условията какви са, ако я няма тази любов и това желание на момчетата и момичетата да успяват, няма как да стане."

Сега в клуба тренират 25 деца и за да се докажат в спорта, са нужни много усилия.

"Материалната част, с която клуба разполага е много стара и амортизирана. Говорим за лодки, които са на по 12,13,15 години. Имаме лодки, които ги ползваме още от края на 90-те на миналия век. Въпреки всичко успяваме да ги поддържаме. Имаме достатъчно гребла, но гребла, които са морално остарели, те са вече до такава степен амортизирани, че просто по време на тренировката при малко по-силните деца те се чупят."


"Като малки сме се гребали с тези лодки, но с времето целите стават все по-високи, амбициите стават по-големи и започват да се търсят детайли в лодките, в греблата, защото за да бъдем конкурентноспособни трябва да бъдем на ниво,“ обяснява Ванеса.

Подготовката през зимата е предимно в зала, казва треньорът.

"С това нещо, тези успехи, които ги виждате, са постигнати благодарение на тези железа, така да се каже. Те са много стари. Не може да се каже от кога са, защото и аз не знам, но нямаме нещо, което да сме закупили и да е нещо ново, освен топки, ластици. Имаме дарения от фирми и от организации. Бих желал, ако някой има възможност, нека да ни помогне специално тази зала да стане едно приветливо място за подготовка на нашите спортисти."

В клуба се надяват да привлекат поне още 20 деца през годината, въпреки условията.

"Нашите деца тренират при едни от най-тежките условия може би в страната. Ние не искаме да се оплакваме от това. Това са условията, при които въпреки всичко, ние създаваме такива кадри за националния отбор, за републиканските първенства."

От Общината са осигурени средства и през тази година ще започне ремонт на сградата, която при построяването си преди повече от 50 години била сред най-модерните в страната. Така ще има по- добри условия за спорт на децата, но трябва да се подменят и лодките и греблата.


"Едно гребло на лицензирани фирми, които са утвърдени в нашия спорт, струва от порядъка на 360 до 500 евро. Лодките също. Тренировъчните лодки са от 1600 до 3500 евро - състезателните, хубавите лодки. Така че това е един от най-големите ни проблеми, наболял проблем. Стремим се всячески да съберем средства от общината, от министерството, за да успеем да закупуваме поне по една лодка на годината или две."

"Всичко е много старо. Имаме нови лодки, които ги имаме благодарение на Българска федерация по кану - каяк и Министерство на младежта и спорта, но като цяло повечето лодки, които са на клуба, са много стари. Условията тук са такива, че няма толкова много материална част, материална база, която да ни подпомогне да развием всичките си качества, които ни трябват за нашия спорт," казва Йоана.

Ако материалната база е по-добра, ще е по-високо самочувствието на състезателите, категоричен е треньорът.

Въпреки трудните условия, с които се борят,  спортистите и треньорите продължават да утвърждават града като център, от който излизат едни от най- добрите състезатели на България в кану - каяка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Футболно шоу в Дреновец

С много празнично настроение премина днешната традиционна футболна среща между отборите на "Млади" и "Стари" в Дреновец. За първи път младите успяха да се наложат над ветераните, съобщиха организаторите. Мачът бе доста оспорван и завърши при резултат 9:9 в редовното време, но отборът на младите бе по-точен при изпълнението на дузпите.  След края на..

публикувано на 05.05.24 в 15:13

"Ботев II" падна и от "Локо" Горна Оряховица

Дубълът на Ботев /Враца/ направи шпалир на новия член на Втора лига – Локо /ГО/, след съкрушителна загуба у дома с 1:5. Срещата от 26-ия кръг на Северозападната трета лига фиксира поредното поражение за тима на Ивайло Димитров, който отдавна се е превърнал в боксова круша за останалите противници в аматьорската дивизия. Заради предсрочното изпадане на..

публикувано на 05.05.24 в 15:07

Ясно е кога са последните срещи на "Ботев" Враца

Спортно-техническата комисия към БФС най-после обяви дните и часовете, в които ще се изиграят последните 4 мача в групата на изпадащите от родния елит. За разлика от останалия свят, у нас графикът се прави на малки периоди от време, тъй като зависи от програмата на телевизията, имаща права за излъчване. Това нерядко е предизвиквало негодуванието на..

публикувано на 05.05.24 в 15:05

Двама от "Ботев 93" на европейско по борба

Двама състезатели на врачанския клуб „Ботев 93" попаднаха в състава на националния ни тим по борба за европейското първенство за момчета и момичета. Надпреварата при 15-годишните ще се проведе между 15 и 18 май в гръцкия град Лутраки. Националните шампиони Владислав Иванов при 38-килограмовите и Борис Крумов в кат. до 41 кг ще представят родината на..

публикувано на 05.05.24 в 15:02

"Вихър" победи с 5:2 "Пъстрина" в Ел Класико

"Вихър" победи с 5:2 "Пъстрина" в дербито на село Николово. Срещата бе от 13-ия отложен кръг на четвър та монтанска футболна дивизия. Заради падналия дъжд Ел Класико на Николово се игра на терена с изкуствена настилка в парк "Огоста" в Монтана.  Мачът тръгна повече от добре за "Пъстрина". В 12-та минута Цветелин Анжелов реализира отсъдената дузпа..

публикувано на 04.05.24 в 13:45

"Локо" гони четвърто място

В истински голов екшън "Локомотив" Мездра спечели гостуването си на "Ювентус" Малчика с 5:3 в срещата от 26-ия кръг на Северозападната Трета лига.  Сергей Георгиев от гостите помогна за успеха с хеттрик, а Мартин Милков от домакините вкара два пъти и веднъж уцели гредата. Милков  откри резултата в 13-ата минута, а секунди след това Васил Сапунджиев..

публикувано на 04.05.24 в 12:59

"Бдин" взе точка в Разград

"Бдин" Видин завърши наравно 2:2 като гост на дублиращия отбор на "Лудогорец" в Разград. Срещата от 31-ия кръг на Втора професионална лига започна с натиск на домакините. Йоан Йорданов откри резултата в 18-ата минута с премерен удар от границата на наказателното поле на видинчани. Само 4 минути по-късно гостите успяха да изравнят резултата. Емануел Виейра..

публикувано на 04.05.24 в 11:59