Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова предлага решение на проблема с липсата на лекари в областните болници

Предложението на зам.-председателя на Народното събрание е медици от доболничната помощ да получават финансов стимул, за да дават дежурства и в болнични заведения

Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание
Снимка: Радио Видин

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова има предложение за законодателна промяна, която цели да помогне за преодоляване на проблема с липсата на медицински персонал в областни болници в региони като Видин и Враца. В основата е идеята да се въведат определени стимули за лекари, работещи на територията на съответната област, за да дават дежурства и в болницата, обясни Росица Кирова:

"Ние имаме достатъчно лекари, но не са достатъчно тези, които искат да работят в здравното заведение, във видинската болница... Видинската болница има страшен проблем, защото възрастовата граница на онези, които работят там, продължава да расте, няма постъпващи млади хора. Това, върху което трябва да се мисли, е една дълбока реформа в сферата на здравеопазването... Трябва да помислим за това как всички, които упражняват лекарската професия на територията на областта, а те са много, но го правят в частни кабинети и не се занимават с болничното лечение, всички те биха могли в рамките на пет дни месечно да имат договор с видинската болница да упражняват там професията. Срещу което парите, които получават от Здравна каса за нас, пациентите, да бъдат индексирани и да бъдат повече от стандартната сума - по този начин няма принуда, има стимул."

Подобна мярка предполага сериозна законодателна промяна, посочи Росица Кирова. Тя допълни, че е обсъждала тази идея и с финансисти, сред които Владислав Горанов, както и с председателя на здравната комисия в парламента д-р Костадин Ангелов. Заместник-председателят на Народното събрание уточни, че подобна законодателна инициатива изисква внимателно обмисляне и широк обществен дебат:

"Много по-широкомащабни трябва да бъдат действията, за да се стигне до една такава законодателна промяна. И може би ще има голяма съпротива от лекарската гилдия, защото е много по-удобно да работиш само в кабинета си и да нямаш този ангажимент... Много е сложен проблемът, защото той засяга и морални казуси, засяга и, разбира се, доста сериозно законодателно обмисляне как точно това да се направи, за да може това наистина да функционира. Има и начин на принуда - може просто да се намали с процент: като не искате да полагате този труд пет дена в месеца, при определен график, разбира се, и създадена организация, парите, които взимате за пациент по Здравна каса могат просто да бъдат намалени... И тогава лекарят сам преценява - в зависимост от собствената си практика и специалността, която практикува. И тук трябва да намерим баланса как това да се случва... Това е предложение, което съм направила преди може би четири или пет месеца и което започна да се обсъжда. Сега изследваме всички варианти за това какво ще каже законодателството, какво казва европейската практика, как би се отразило на системата. След това ще започнат едни обществени обсъждания сред самите медици... И не е само някаква частична мярка, която да реши само проблема на Видин - това ще реши, като предложение, проблемите на доста градове, но едновременно с това ще засегне още повече хора, които ще трябва да бъдат изслушани... Процесът е дълъг, но в рамките на една работна година, две или три пленарни сесии, при отделено достатъчно време и внимание и разбира се, отзивчивост от професионалните организации, това би могло да породи някаква законодателна инициатива."

Росица Кирова обяви, че продължава и даването на стипендии на хора, които да се обучават в Русенски университет "Ангел Кънчев" в специалност "Здравни грижи" срещу ангажимент след това да се върнат и да работят във видинската болница. Тя напомни, че освен това записалите се студенти могат да ползват безплатно общежитие, както и са освободени от заплащане на семестриална такса и могат да получават и стипендия за успех. Заместник-председателят на Народното събрание изрази съжаление, че през миналата година не е имало желаещи да се възползват от тази възможност, която не е насочена само към сега завършващи, но и към всички, които по една или друга причина не са могли да завършат висше образование, а единственото, което трябва да направят, е да издържат необходимия приемен изпит, а след завършване имат задължението за срок от пет години да работят във видинската болница:

"За съжаление, имам не особено добър опит в това отношение. Оказа се, че просто няма достатъчно желаещи и по-точно - част от жените, които се записаха и спечелиха първата стипендия, се оказа, че поради семейни или други причини казват: "Аз бих прекъснала образованието си". А смисълът тук е наистина да могат да завършат, защото така ще подобрят и собствения си живот, така ще подобрим и картината със здравните кадри в региона. Аз продължавам да работя в това отношение, правя кампании, с които да популяризирам това нещо, говорим, пишем в социалните медии. Сега ще потърся отново помощта на инспектората по образованието, срещам се и с кметовете на населените места и разговарям с тях, защото тяхна е грижа и функцията, като принципал в случая на по-голямата част от общинските училища, които дават тези деца, да популяризират и да говорят сред тях. Тази инициатива, популяризирана пред децата и пред родителите на една родителска среща, може да събуди интерес в някой, който има желанието да се възползва от този материален стимул, за да може да завърши образование. Образование, което след това му гарантира работа..."

Стипендията включва предоставяне на месечна сума за срока на обучението, която в момента е в размер на около 350 лева, обясни Росица Кирова. Тя допълни, че продължава да вижда смисъл в даването на такава стипендия и затова не се отказва от инициативата. Според нея обаче, за да се реализира замисълът - а именно да се подпомогне болницата за справяне с кадровата криза, е нужна и по-голяма обществена ангажираност, включително от институциите и сред самата медицинска общност във Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10