Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявеното поскъпване на мобилните услуги предизвика напрежение сред потребителите

Снимка: Радио ВИДИН

Индексирането на месечните абонаменти за мобилни услуги предизвика широк обществен отзвук. Ситуацията се повтаря за трета година, което поражда напрежение, смята председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Някои от потребителите са получили съобщения, че ще бъдат индексирани месечните им планове.

"И аз не мога да разбера защо увеличават... Аз не живея в България, но не съм съгласен, това не е правилно... Не много със желание го приемам, защото всичко се вдига. А дали имат право не знам... За мен няма никакъв проблем, аз съм добре осигурен, мога да си го позволя... Нямат право. Как така ще увеличават без съгласието на всеки човек. Само че те всичките искат да увеличават, затова. Ако едните увеличават, а другите не увеличават лесно ще се прехвърлиш от едните на другите, поне като ти изтече срокът да не плащаш неустойки...", смятат видинчани.

Тази клауза, която позволява индексирането на мобилните оператори съществува от много години в техните общи условия, посочи Габриела Руменова- създател на онлайн платформата "Ние потребителите" и припомни, че в края на 2021 година мобилните оператори обявили намерението си, че в началото на 2022 година ще индексират цените за две поредни години заедно. 

"Тогава председател на Комисията за защита на потребителите беше Димитър Маргаритов, който се противопостави на това да бъдат увеличени цените за две години, но всъщност не атакува клаузата като неравноправна. Ако тогава той беше реагирал по този начин, сега вече нямаше да имаме изобщо такъм проблем и такъв казус. Но, тя беше оставена да съществува, оставена беше и от следващите два ръководни състава на този контролен орган", обясни Габриела Руменова.

Експертът още през миналата година коментира тази клауза и споделя своето виждане, че тази клауза е неравноправна, защото създава неравновесие между правата и задълженията между двете страни:

"В случая мобилният оператор може да индексира цените си, но потребителите нямат никакво ответно право, например, дори да прекратят договора без неустойки. Виждате, че този дебат продължава."

Ако комисията се произнесе в посока защита на потребителите и реши, че това е неравноправна клауза, изпраща писма до всяко от дружествата, като ги информира за своето решение и изисква от тях в 14-дневен срок или да редактират клаузата така че да бъде възстановен балансът между правата и задълженията на двете страни, или тя да бъде премахната, посочи още Габриела Руменова:

"Ако те не направят това следващата стъпка по закон е комисията да заведе колективен иск в съда, който да прогласи тази клауза за нищожна."

Председателят на Комисията за защита но потребителите /КЗП/ Стоил Алипиев ще разгледа цялата правна мотивировка и ще внесе доклад с предложение за гласуване и вземане на решение, което да пази потребителите, без да ощетява търговците, съобщиха от КЗП след откритото заседание по темата за индексацията, в което участваха представители на институции, неправителствени организации, специалисти.

Стоил Алипиев поясни, че са налични правни аргументи, които да защитят потребителите, но има и правни аргументи, които са в полза на търговския интерес на операторите. Той допълни, че клаузата за увеличението е предварително заложена и потребителите са уведомени. Същественият въпрос обаче, по думите му е, правилно ли се прилага тази клауза, равноправна ли е в сегашния си вид и дали прилагането ѝ може да се определи като нелоялна търговска практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30