Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творецът Стефчо Василов - за магията на поезията

Снимка: Петко Котларски архив


Стефчо Василов от Игнатица гостува днес в "Думата имат старейшините". Той е роден през 1952 година, от 15 години живее в друго мездренско село Зверино. Завършил е техникум в Монтана, електротехник е по професия. Още от младежките години има влечение към писането, което обяснява и защо на по-късен етап от живота си решава да издаде и свои книги. Всичко започва след като показва тефтер със свои записки около 2000-та година на редактор от Зверино. 

"... След като завърших в Зверино съм работил, телефонен завод имаше. След това в телефонен сервиз във Враца до избухване на демокрацията. След това 20 г. в София, в студентски град бил до 2010 г., поддръжка там на студентстки общежития... Относно творчеството - емоции и преживелици се превърнаха в необходимост да споделя с близки, приятели и когато кръгът се ограничава почваш да работиш с белия лист образно казано. Може би от миналия век, 81-ва година се раждаше нещо, което го пишех от време на време по тефтерите. Вече към 2000-та година се появи една редактора тук от Зверино, с която споделих едно тефтерче и се зароди идеята да събера нещо в книжка, след това 2-ра, 3-та и така... Поезията ми е преди всичко лирика. Отношения към времето и обстоятелствата, преживелиците в планината... Там може би се раждат много неща, които излизат на преден план в лирика, поезия и т.н." 

До момента Стефчо Василов има 3 стихосбирки, "Полъх от Балкана" "Изповед" и "Нощни строфи". 

"Все такива, нещо жизнено, нещо свързано със семейството... То човек като се окаже малко самотен, може да изпита необходимост да изрази някакво отношение към нещата от живота и най-вече да споделя... Творчеството може би ми носи най-много някакво успокоение и баланс житейски. Защото нали, човек трябва да споделя, понякога се получава и вълшебство, защото творчеството е опонент на собствено аз... Предимно нощем творя, когато човек е най-спокоен..." 

Стефчо Василов има син, дъщеря и трима внуци. Член е на Художествено-творчески клуб "Факел" в село Зверино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха победителите в областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов" във Видин

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Видински ученици помогнаха на деца от Димово да отидат на първата си екскурзия

Благотворителен базар в подкрепа на училище "Св. св. Кирил и Методий" в Димово се проведе в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . Целта бе да бъдат събрани средства за екскурзия до исторически места на учениците от клуб "Млади възрожденци" от малкия град. За някои от тях тя ще е първата в живота им...

публикувано на 08.05.24 в 14:00

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

На 10 май Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН. За..

публикувано на 08.05.24 в 10:30

Нинко Кирилов представя новата си книга във Видин

Днес, 8 май, е премиерата във Видин на седмата книга на писателя  Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нинко Кирилов..

обновено на 08.05.24 в 09:50

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00