Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF помага на бизнеса да бъде по-добър стопанин на природното богатство

Снимка: Радио ВИДИН

Партньорствата с бизнеса са ключова част от стремежа на WWF да спомогне за постигането на мащабната промяна, от която планетата ни се нуждае повече от всякога. Мисията на WWF е да опазваме природата, така че да живеем в хармония с нея. Тъй като големите компании до голяма степен са виновни за това, което причиняват на природата, ние вярваме че, колкото повече те поемат отговорността да я пазят, толкова повече неща могат да бъдат направени заедно, каза Марина Михайлова, ръководител "Корпоративни партньорства" във WWF:

"Много големи са проблемите и предизвикателствата, че да ги правим сами, да се справяме. Затова работим с абсолютно всички, с които можем. Разбира се, имаме и доста сериозна цедка. Имаме компании, които са в т.нар. черен списък, с тях не можем да работим заедно, тъй като това, което  увреждат не може да бъде поправено през подкрепата към WWF."

Такива са например производителите на изкопаеми горива, всички компании, които се занимават с производство на петрол, продажба на петролни продукти, включително и авиокомпании, чиито отпечатък върху природата е толкова голям, че не биха могли да го заличат като подкрепят консервационната работа на WWF.

WWF не може да препоръча на компаниите как ще действат, а да предложи цели, които те да припознаят като свои и да работят заедно.

"Едно прекрасно наше партньорство, с едно електроразпределително дружество, възстановяваме крайречна гора, унищожена и изсечена река на брега на река Марица, в района на Стамболийски. Възстановяваме с местни растителни видове. Шест различни дървесни вида се опитваме да възстановим, така че да укрепват бреговете, да не може да има свличания", каза още Марина Михайлова.

Здравите брегове, укрепени с естествената растителност за района могат да предпазят от наводнения дори и селища, които са по- надолу по течението на реката. Друг пример за добро партньорство е с голяма верига кафетерии в България. Чрез законодателни мерки и с цел намаляване на употребата на еднократни пластмасови изделия е наложена такса, която ще бъде предназначена за работата на WWF по обявяване на нови защитени територии. Една от големите цели на WWF е да помага на бизнеса да бъде по-добър стопанин на споделеното богатство, което природата ни предоставя всеки ден. 

Цялото интервю с Марина Михайлова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25